Saopštenje HK Krušik: Nije bilo prodaje raketa Ukrajini

Kako su se u javnosti pojavile informacije o fotografijama  Krušikovih neeksplodiranih mina, koje su objavili ruski vojnici HK Krušik se oglasila saopštenjem za javnost u kom navodi da nije bilo prodaje raketa na ovo tržište. Informacije da su mine iz Valjeva prodavane Ukrajini demantovalo je i  Ministarstvo trgovine koje je po zakonu ovlašćeno da daje dozvole za izvoz oružja. Saopštenje HK Krušik prenosimo u celosti:

„Povodom neistinitih informacija, u vezi sa navodnim izvozom raketa 122mm „GRAD“ kompanije „Krušik“, u Ukrajinu, rukovodstvo saopštava da nije bilo prodaje raketa na ovo tržište, niti je uopšte bilo zaključenih ugovora u navedenim količinima i oznakama.

Naglašavamo da se čitav medijski „slučaj“ gradi na korišćenju nepotpunih i nepovezanih informacija, koje pokušavaju da se, na krajnje zlonameran način, stave u negativan kontekst. Sa tim ciljem, objavljeni su delovi sledećih dokumenata: jednog sa našim memorandumom i Sertifikata krajnjeg korisnika.

S tim u vezi, ukazujemo na sledeće: kompanija „Krušik“ nije potpisala ugovor za isporuku sa turskom kompanijom „Arca Savunma Sanayi Ticaret Limited“ koja se navodi u ukrajinskom sertifikatu krajnjeg korisnika kao izvoznik.

Prva strana dokumenta sa našim memorandumom je bez datuma, a reč je o dokumentu kojim se definišu bezbednosne karakteristike proizvoda, značajne za njegov transport i nema nikakvih dokaza da je povezan sa ostalim dokumentima objavljenim u medijima. Takođe, evidentno je da se ovaj dokument odnosi na rakete 122mm „GRAD-2000“, dometa 40 km.

Objavljena je prva strana „Sertifikata krajnjeg korisnika“ za količinu od 3.500 komada raketa M-21 „GRAD“, dometa 20 km. Rakete 122mm dometa 20 km, koje proizvodi „Krušik“, ne nose ovu oznaku. Takođe, očigledno je da se radi o potpuno različitim raketama u odnosu na one iz objavljenog dokumenta sa našim memorandumom.

Neko je svesno želeo da nanese štetu „Krušiku“, ali nije shvatio da je za tu svrhu koristio dokumenta koja se odnose na dva različita proizvoda. Napominjemo da HK „Krušik“ od kupca, prvo traži da obezbedi „End user sertifikat“, kojim je definisano da je krajnji korisnik saglasan da neće doći do preprodaje, reeksporta ili pretovara predmetne isporuke bilo kom drugom licu ili državi, bez pisane dozvole nadležnog organa u Republici Srbiji. Nijedna naša raketa, niti mina, od otpočinjanja sukoba u Ukrajini, nije ugovorena, a da je krajnji korisnik neka od strana učesnica u sukobu.

Ovo nije prvi put da se polovične informacije stavljaju u negativan kontekst i koriste na način da nanesu štetu kompaniji „Krušik“, kompletnoj Odbrambenoj industriji Srbije i Republici Srbiji.

HK Krušik“

 

5 comments on “Saopštenje HK Krušik: Nije bilo prodaje raketa Ukrajini

 1. Aca

  Ma nije Joka slučajno stručnjak za kornišone dovedena iz Koceljeve,čije su fakture i otpremnice po društvenim mrežama ,zajedno će ona sa Žeksom praviti dronove

  Reply
 2. Vladimir

  Ovi naši veru za večeru prodaju a ne granate. Kakvi stručnjaci vode sistem i decu će svoju prodavati.

  Reply
 3. Istina

  Наравно да нисте продавали Украјини, али сте продавали неким Стефаноићима… који су даље пласирали производе тамо где желе…
  Доста више обмане народа. Па нису сви полуписмени у Србији. Нису сви заборавили ранац са 300.000 евра у кешу…
  Нису сви заборавили Обрадовића…
  Како вас више није срамота да ову земљу гурате у амбис.
  Али ствари се окрећу, од јуче су вам пуна уста Европе и ЕУ, мислим да ћете скоро низ воду и да ће нам требати проширење васпитних капацитета.

  Reply
 4. Someone

  Prevod saopštenja: Mi pravimo municiju i od toga živimo. Naši papiri su čisti, ne prodajemo Ukrajini, a šta mulja Ministarstvo mi nemamo pojma.To je većini jasno, ali ipak da pojasnimo i onima koji ne razumeju.

  Reply
 5. Istina

  Bruka, nisu oni izvozili nego njihovi saradnici koji se bogate na tuđoj muci… Setite se Stefanovića i ranca sa 300.000 evra.
  Kako vas nije sramota da obmanjujete narod? Pa vi mislite da su svi polupismeni.
  Gde je Obradović, naš sugrađanin?
  Ali dolazi vam kraj, lideru su puna usta Evrope, misli da će tako ostati doživotno na vlasti, ali neće. Vreme curi, bliži vam se kraj. Trebaće proširenje vaspitnih kapaciteta.
  Napravili ste prćiju od Srbije. Đubre i prljavština na sve strane. Kod nas u Valjevu više se ne zna kud ko vozi i kud ko ide. Sve je blokirano automobilima.
  Podinite još koju višespratnicu u centru i sve će biti u redu.
  Nema ovde popravke, omladino bežite što pre.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.