Lokalni odgovor: Počinje javna debata i kampanja za čistije grejanje u Valjevu

Imajući u vidu ogroman problem Valjeva sa zagađenjem vazduha, udruženje Lokalni odgovor će u narednim mesecima, uz pomoć Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine (RERI), pokrenuti kampanju i javnu debatu o mogućnostima za unapređenje prakse priključenja na daljinski sistem grejanja, tamo gde je to moguće i ekonomski opravdano, radi ublažavanja energetskog siromaštva i smanjenja zagađenja vazduha, navodi se u saopštenju za javnost ovog Udruženja.

Lokalni odgovor će, uz ekspertsku podršku, predstaviti i preporuke za unapređenje lokalnih politika u Valjevu u oblasti proizvodnje, snabdevanja i korišćenja energije. U tom smislu će biti organizovan razgovor sa građanima o njihovoj spremnosti da investiraju i učestvuju u unapređenju sistema grejanja u svojim domaćinstvima.

Jedan od predloga za unapređenje lokalne energetske politike će biti razmatranje mogućnosti besplatnog priključivanja na sistem daljinskog grejanja, gde postoje uslovi kojim upravlja komunalno preduzeće Toplana, ali i unapređenje prakse subvencija za energetsku efikasnost koju sprovodi lokalna samouprava u Valjevu.

Ovakvim aktivnostima Lokalni odgovor će istovremeno podstaći javnost u Valjevu da se uključi u proces usvajanja Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije (INEKP). Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan je ključni planski dokument koji treba da postavi ciljeve domaće energetske i klimatske politike, pruži okvir za proces energetske tranzicije i bude instrument za dostizanje dugoročnih ciljeva energetske i klimatske politike. INEKP se donosi za period do 2030. godine, sa projekcijama do 2050. i definisaće nove ciljeve za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, unapređenje energetske efikasnosti, veću upotrebu obnovljivih izvora energije, unapređenje sigurnosti snabdevanja i smanjenje energetskog siromaštva.

Udruženje građana Lokalni odgovor ove aktivnosti sprovodi u okviru projekta „Civilno društvo za energetsku tranziciju: Uključi se!“ Zajedno sa drugim lokalnim organizacijama iz Beograda, Bora, Kraljeva i Smedereva, ovaj projekat sprovodimo u partnerstvu sa Beogradskom otvorenom školom i Regulatornim institutom za obnovljivu energiju i životnu sredinu, a zahvaljujući finansijskoj podršci Britanske ambasade u Srbiji. Uključi se u energetsku tranziciju, poručuju iz Lokalnog odgovora.

2 comments on “Lokalni odgovor: Počinje javna debata i kampanja za čistije grejanje u Valjevu

  1. Miloš Marjanović

    probati da se polako zabranjuje prodaja i kupovina lignita iz Kolubare koji je ugalj napravljen za sagorevanje u kotlovima termoelektrana a ne u kotlovima u kućnim uslovima. Drugo, insistirati na gasovodnoj mreži, pre nego na priključenju na toplanu.

    Reply
  2. Istina

    Ko ste vi?
    Ko vas finansira? Dosta više tih organizacija…
    Problem mogu da reše stručnjaci za dve godine, ali treba izabrati vlast koja će to inicirati…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.