Lokalni odgovor: Kako do čistijeg grejanja u Valjevu?

U Valjevu je protekle nedelje održan sastanak na kome su stanari i upravnici stambenih grada razgovarali kako se može unaprediti energetska efikasnost i smanjiti zagađenje vazduha.Lokalni odgovor je tim povodom izdao saopštenje za javnost:

“Zbog zagađenog vazduha Valjevo trpi neprihvatljive ljudske, socijalne i ekonomske gubitke, iako se građani Valjeva samoinicijativno organizuju kako bi poboljšali kvalitet života i uštedeli energiju – bez kolektivne pomoći društva ne može se unaprediti energetska efikasnost i obezbediti čistije grejanje.

Ovo su glavni zaključci održanog razgovora stanara i upravnika stambenih zajednica, događaja koji je pored aktivista za čist vazduh, stanara i upravnika stambenih zgrada, okupio i predsednike saveta stanara, predstavnike Valjevskog udruženja potrošača, kao i udruženja penzionera Krušika, ali i predstavnika komunalnog preduzeća Toplana iz Valjeva. Predstavnici lokalne samouprave se nisu odazvali pozivu da učestvuju u razgovoru sa građanima, organizovan od strane udruženja Lokalni odgovor Valjevo.

O aktuelnoj energetskoj situaciji, kao i o zagađenju vazduha i uticaju na zdravlje, ali i stanju lokalnih energetskih politika govorili su najpre organizatori, aktivisti udruženja Lokalni odgovor. Đorđe Petković je istakao je da se u skorijoj budućnosti očekuju poskupljenja svih energenata, te da je potrebno da zajednica blagovremeno reaguje kako bi se osigurao nesmetan život. Slavica Pantić govorila je o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji koji predviđa besplatno priključivanje korisnika na komunalnu infrastrukturu, uključujući i grejanje. Ona je pozvala stanare da se priključuju na toplovod, ali i da razmotre korišćenje drugih načina snabdevanja energijom, kao što su toplotne pumpe ili solarni paneli, dok su ostali učesnici istakli i značaj uključivanja građana u pripremu Plana kvaliteta vazduha i Plana razvoja.

Dragan Despotović, predstavnik Toplane, pohvalio je građansku inicijativu rekavši i da je toplovod prošao blizu mnogih zgrada ali da se stanari nisu priključili. Cena priključenja je 520 dinara po kvadratnom metru i može se platiti na rate. “Ne vidim razlog zašto zgrade ne bi mogle da dobijaju besplatan priključak?”-upitao se Duško Dimitrić, profesionalni upravnik. On je rekao da je nekoliko domaćinstava iz zgrada u kojima on obavlja dužnost otkazalo uslugu daljinskog grejanja koju pruža Toplana, istakavši da je struja i dalje jeftinija.

Sa njim se složio Marko Filipović, predsednik skupštine stanara, rekavši da su računi za uslugu grejanja Toplane vrlo visoki. On smatra da se kuće neće priključivati na uslugu daljinskog grejanja, ali ističe da postoje drugi načini grejanja, koji su sofisticiraniji, kao što su toplotne pumpe i slično.

Milan Milisavljević, profesionalni upravnik zgrade u Vlade Danilovića broj 1 govorio je o uštedama u grejanju, uključenju stanara u odlučivanje tokom postavljanja fasade, projektu koji su podržali Grad Valjevo i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Milisavljević je saopštio da se uštede u računima za grejanje kreću u iznosu od preko 20 odsto. Prisutni su podelili i informacije u vezi sa komunikacijom sa Toplanom-sa ciljem da se priključenja zgrade koja ima unutrašnju instalaciju i čiji su stanari zainteresovani za ovaj proces, ali ih Toplana ipak nije priključila.

Na samom kraju događaja, Marko Filipović je zaključio da veliko zagađenje vazduha dolazi i od individualnih ložišta iz pojedinačnih kuća, te se postavlja pitanje na koji način se suočiti sa ovim problemom. Potencijalno rešenje jeste postojanje subvencija i povoljnih kredita, a kako je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u zemlji, problem zahteva hitno reagovanje.

Lokalni odgovor”

6 comments on “Lokalni odgovor: Kako do čistijeg grejanja u Valjevu?

 1. Милош Марјановић

  i šta su rekli? ništa što već nismo čuli. gubljenje vremena. bez ijednog predloga za rešenje problema

  Reply
 2. Istina

  O čemu pričate? O toplotnim pumpama… pa narod nema hleba da jede, a kamo li da investira u toplotne pumpe, fasade, stolariju.
  Imamo podeljeno drušrvo gde je oko 80% siromašnih i oko 20% bogatih koji se sve više bogate i prave odličnu statistiku proseka za Vučićai vladajuću kliku. Da bi se nešto uradilo, mora se uzeti od bogatih i uložiti u siromašne. Vidite kako Hrvatska pomaže penzionere, one sa najmanjim penzijama pomaže najviše, a to je i jedan od 5 osnovnih princima socijalne pravde… Kod nas daj onome sa 10 i onome sa 100 hiljada penzijom isto. Bruka! zato se gasimo i nestajemo kao društvo i država. Jednostavno ne zaslužujemo državu jer nismo sposobni da napravimo održiv sistem.
  Priključci, pa taj gospodin iz toplane, još kada je bio direktor, sudio se sa stanarima iz zgrade u Nušićevoj i nije pored urađenih instalacija i dovoda vrelovoda do zgrade, da im priključi grejanje. Tu se i danas iz odžaka puši dim i zagađuje Valjevo.
  Nema valjevo, nema Srbija potencijala, pogotovo u ljudskim resursima da se sama izvuče iz ovog blata, dima i fekalne kanalizacije…

  Reply
 3. Влада

  Решење је:
  – бесплатан прикључак на топловод
  и
  – појефтињење цене даљинског грејања.

  Reply
 4. Boba

  Zbog cega nije ista cena grejanja za sve korisnike toplane.Pojedini placaju istu cenu tokom cele godine a pijedinima su u letnjem periodu umanjeni racuni?

  Reply
 5. Dragan

  euro litijum je obecao da ce pomoci oko grejanja kad otvore svoje rudnike ovde. samo treba da se strpimo jos malo

  Reply
 6. Toša

  Obimna je ovo tema.
  Sa ovako“sposobnim“ vodecim ljudima grada koji ne mogu da okrpe rupe u gradu u kojima otpadaju tockovi na vozilima a kamoli da rese tako veliki problem svih gradjana Valjeva,koji je za njih enigma ili bez malo reci nemoguca misija.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.