LF danas u Skupštini pokreće inicijativu za razrešenje predsednice Snežane Rakić

Lokalni front Valjevo (LF) zatražiće pre početka današnje sednice Skupštine grada razrešenje predsednice Skupštine Snežane Rakić (SNS), a odbornik Lokalnog fronta Valjevo Željko Trifunović će pre sednice predlog za razrešenje, uz podrobno obrazloženje, dostaviti odbornicima čiji je potpis neohodan da bi se uopšte pokrenula rasprava o ovoj inicijativi.

Prvi i osnovni razlog za razrešenje Snežane Rakić, kako obrazlažu u LF, jeste kršenje člana 99 stav 1 Poslovnika koji od odbornika zahteva da poštuje dostojanstvo Skupštine. Naime, u LF kažu da je “široka javnost zgrožena skarednim izrazima koje je na početku sednice 13.februara, upotrebila osoba čija funkcija zahteva da bude prva koja će štititi ugled  najvišeg organa grada”.

“Pored ovoga gospođa Rakić u nekoliko navrata je pokazala da njen odnos prema odbornicima nije u skladu sa Poslovnikom. Ne samo odbornicima skupštinske većine, već i direktorima javnih preduzeća mnogo puta je dopušteno da govore o temama koje u tom trenutku nisu bile na dnevnom redu”, navodi se u inicijativi LF.

U predlogu za razrešenje navode se i sledeći “gresi” predsednice lokalnog parlamenta: nije na dnevni red skupštine postavila teme propisane članom 37 Statuta, nije izabran lokalni ombudsman, nije obrazovano radno telo za praćenje sprovođenja Lokalnog antikorupcijskog plana, a nije izvršila ni obavezu propisanu članom 135 Statuta, da Skupština donese plan razvoja grada najkasnije do 1. januara 2021.godine. “Posebna krivica gospođe Rakić sastoji se u tome što je pod njenim rukovođenjem potpuno zanemarena i isključena jedna od najvažnijih funkcija Skupštine grada- kontrolna funkcija”, zaključuje se u predlogu LF koji će danas biti dostavljen odbornicima.

Na konferenciji za novinare pre današnje sednice, bivši odbornik Skupštine iz LF Ljubomir Radović je rekao da se izraz koji je 13. februara koristila Snežana Rakić „može naći samo u rečnicima skarednih reči našeg jezika“.

„Pred izbore 2020. nama je obećavano da se neće ponavljati gvozdenovićevsko ponašanje u Karađorđevoj. Nakon izbora za gradonačelnika je izabran mlad čovek koji nije bio član nijedne stranke. Ova idilična slika, čemu svedočimo, nije dugo potrajala. Za to se, pored ostalih, pobrinula i Snežana Rakić čiji je glavni posao u skupštinskoj sali da na sve dopuštene i nedopuštene načine spreči da do građana dođu i neki drugi tonovi osim horskih hvalospeva jednom od počasnih građana Valjeva i njegovoj, po svemu sudeći uskoro bivšoj, partiji“, rekao je Radović nazivajući SNS „partijom u stečaju“.

Sadašnji odbornik LF Željko Trifunović je kazao da ne očekuje da će njegova inicijativa dobiti potpise bar trećine ukupnog broja odbornika, koliko je potrebno da bi kao predlog dospela na dnevni red jedne od narednih sednica.

„Nas u Lokalnom frontu zapravo više od svega zanima reakcija ostalih odbornika na argumente navedene u obrazloženju koje imate pred sobom. Od svega navedenog, za Lokalni front najteža je greška spuštanje najvišeg zakonodavnog tela grada na nivo protočnog bojlera za odluke smišljene i skovane negde daleko od očiju javnosti. Skupština je sada potpuno potčinjena izvršnim organima, umesto da ona kontroliše njih“, zaključio je Trifunović.

 

4 comments on “LF danas u Skupštini pokreće inicijativu za razrešenje predsednice Snežane Rakić

 1. Tiksi

  Trifunovic prica sigurno trecinu vremena od ukulnog obracanja govornika i ne znam o kakvom tretmanu on govori, a samo je on odbornik ispred te partije i ispostovani su vise, nego sto su i sami ocekivali pred ovaj mandat. Ovo je samo politika i prilika da se malo obrate javnosti.

  Reply
  1. Dragan

   samo trifunovic prica. umesto da se ugleda na nase odbornike koji cute i glasaju on rasteze sednice kao da ljudi nemaju nikakva druga posla

   Reply
 2. Građanin

  Najviše posla imaće čistačice, koje će morati da iznesu svu praznu slamu, koju su ceo dan mlatili u sali

  Reply
 3. Nenadana

  Trufunovic…vrti se u vrtlogu svom. Dosadio je i Bogu i narodu. Njegove reci nemaju snagu, njegova licnost je prozirna. Potencijal mali, kao i njihov broj glasaca.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.