Svaka cigareta smeta

      3 коментара на Svaka cigareta smeta

Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, Medicinska škola i Crveni krst Valjevo obeležili su Nacionalni dan bez duvana (31. januar) akcijom na Gradskom trgu, gde su delili zdravstveno-vaspitni materijal i sa sugrađanima popunjavali upitnik – test procene nikotinske zavisnosti. Ovogodišnji slogan Nacionalnog dana bez duvana glasi „Svaka cigareta smeta”.

Slavica Filipović, patronažna sestra i specijalista javnog zdravlja iz Doma zdravlja Valjevo podsetila je da se kroz sve teme u okviru zdravstveno-vaspitnog rada sa mladima, kao i zdravsvtene manifestacije, čitave godine, provlači i upozorenje o štetnosti duvanskog dima za ljudsko zdravlje.

– Na štetnost duvanskog dima važno je skrenuti pažnju i odraslima, ali pogotovo deci i mladima, od predškolskih ustanova do fakulteta. Svedoci smo da je Srbija, nažalost, na visokom mestu po oboljevanju od respiratornih infekcija i hroničnih nezaraznih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, bronhijalna astma, bolesti usne duplje, maligniteti itd. kod kojih je duvanski dim jedan od velikih faktora rizika. Duvan sadrži 6-8.000 kancerogenih supstanci, koje utiču na sve organe. Preventiva je da se prvenstveno porodica, ali i lokalna zajednica kroz sve svoje institucije, trudi da usadi mladima navike zdravih stilova života, ali i da se utiče na svest ljudi u smislu odvikavanja od pušenja. Pojedinac ne može to sam da učini jer je pušenje bolest zavisnosti, potrebna je stručna pomoć, podrška porodice i lokalne zajednice. Na raspolaganju je izabrani lekar u Domu zdravlja, savetovališta, patronažne sestre kroz sve oblike rada i specijalizovane ustanove.

Sekretar Crvenog krsta Aleksandar Tomić podsetio je na podatak da u svetu svake godine od posledica duvanskog dima strada oko osam miliona ljudi, od čega milion nepušača usled izloženosti duvanskom dimu.

– To su podaci koji su nam interesantni u preventivnom radu, odnosno kako da pomognemo onima koji su pasivno izloženi duvanskom dimu, zatim onima koji ne mogu da se odviknu od pušenja i kako da demotivišemo naše učenike da stupe u taj oblik zavisnosti, jer postoji podatak da je 17,7 posto učenika prvog razreda srednjih škola probalo elektronsku cigaretu. S obzirom da je manje dostupna od konvencionalnog duvana, onda možete zamisliti kolika je njegova zastupljenost. Statistika kaže i da nešto malo ispod 30 odsto stanovnika Srbije puši, a da polovina od njih puši i više od 20 cigareta dnevno. Ovakvi podaci ukazuju da se moramo odlučno suprostaviti tendenciji probanja duvana, a mi kao zdravstveno-vaspitne organizacije poručujemo: pogledajte koliko je pušačima teško da ostave duvan. Dakle, mora da postoji razlog zašto je to tako. U tom cilju organizujemo tribinu sa učenicima u Tehničkoj školi o štetnosti duvasnkog dima sa posebnim osvrtom na nove komponente zavisnosti kao što su zagrevani duvani. Zbog kratke upotrebe ne postoje relevantne studije o uticaju elektronskih cigareta na zdravlje, zato apelujemo na mlade ljude da vode računa o tome.

Marija Malešević, nastavnik zdravstvene nege u Medicnskoj školi Valjevo, kaže da učenici škole redovno učestvuju u obeležavanju Nacionalnog dana bez duvana kroz zdravstveno-vaspitni rad, kao vršnjački edukatori, volonteri Crvenog krsta, anketiranje sugrađana itd.

Najčešće korišćeni duvanski proizvodi u Srbiji su cigarete, koje svakodnevno puši 27,1% stanovništva starosti 15 godina i više, dok 15,8% svakodnevno puši 20 i više cigareta na dan. Istraživanja sprovedena u Srbiji pokazuju porast popularnosti drugih duvanskih i nikotinskih proizvoda.

 

 

 

 

3 comments on “Svaka cigareta smeta

 1. Istina

  Ми смо небески народ, паметни, економски гигант са најнижим зарадама, најнижим пензијама, најскупљом храном, обућом и одећом, највећом социјалном разликом, народ где 90% капитала има 10% грађана…
  Нека нас када се трујемо у сопственим г….., нека пушимо колико нам је воља…
  Брука једина смо земља у Европи где је пушење дозвољено и у ресторанима.
  Па каже не би дао своје село ни шајкачу ни јелече, па ни… ресторане за пушење 🙁

  Reply
  1. Анонимни

   Koliko ti druze mrzis svoj grad i svoju drzavu. Kao da ranije s moga nije bilo?

   Reply
 2. Dragan

  cigare nisu stetne. ta prica dolazi sa zapada kako bi gradjani odustali od pusenja i kako se nebi slivale pare u budzet od akciza. tako ce biti manje para za puteve i fabrike koje otvaramo

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.