Skupština usvojila odluku o kreditnom zaduživanju grada

Skupština grada prihvatila je predlog o kreidtnom zaduženju grada. Shosno ovoj odluci grad će se zadužiti u iznosu od 155 miliona dinara, a sredstva će biti iskorišćena namenski za izgradnju nedostajuće infrastrukture u industrijskoj zoni.

Grad Valjevo iz budžeta opredlio je 125 miliona dinara za izgradnju infrastrukture u industrijskoj zoni , a nedostajuća sredstva obezbediće kreditnim zaduživanjem. Kako se moglo čuti 155 miliona je najveće moguće kreditno zaduženje u ovom trenutku ,a  u pitanju je kredit sa grejs periodom od godinu dana i rokom otplate potom od godinu dana.

„Na nama je da kao grad stvorimo poslovi ambijent i uslove da pomenute fabrike Bizerba , Hansgrohe i evo Gorenje koje proširuje svoje kapacitete počnu sa radom .Mnogo toga treba da se još uradi u Valjevu i postoji niz prioriteta , ali na toj listi prioriteta možemo reći da je zapošljavanje sugradjana na prvom mestu. Zadužujemo se jer neki izvori finansiranja na koje smo računali nisu odgovorili na zahtev. Konkurisali smo i tražili s jedne strane ,a  sa druge strane pritisnuti smo rokovima s obzirom da je Bizerba najavila početak rada u aprilu , a Hansgrohe u junu . To govori  o hitnosti da ovi radovi i opemanje zone budu završeni što pre. Videćete u budžetu da nismo odustali  ni od čega, neke stvari smo malo odložili , ali nismo odustali . Nismo odustali od dva vrtića i mogu da kažem da sledi i treći , odnosno nadogradnja trećeg. Namera nam je da kada to završimo vrtić bude besplatan za sve. Ponosan sam na izdvajanja koja imamo i za personalnog aistenta , 23 miliona smo opredelili i postali jednini grad u Srbiji koji je ovu uslugu unapredio i na ovaj način finansira . Mi smo kao grad postai pokazatelj kako se to radi. Tu su i besplatni udžbenici i tako dalje. Ulaganje u industrijsku zonu ulaganje je u blisku budućnost. I vi kao odbornici ostaćete upamćeni kao odbornici za čije je vreme Valjevo doživelo preokret i krenulo napred. Tri nove fabrike se otvaraju u ovoj godini. Tri. Koliko to gradova ima u ovoj godini? Nijedan. Valjevo ima“, rekao je Gojković konstatujući da nakon polemike u Skupštii nije siguran da se svi raduju novimm radnim mestima.

Opozicija u Skupštini nije gledala blagonaklono na zaduživanje pa je odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović upitao i : „Shodno onome što je rekao predsednik Srbije da može doći do odlaska investitora ako ne uvedemo sankcije Rusiji , pitam da li ta sredstva mogu biti iskorišćena za nešto drugo ako se dogodi da investitori odu?“

Trifunović jje u više navrata izlazio za govornicu u pokušaju da reklamira poslovnik , a u jednom trenutku došlo je i do manjeg incidenta u toku njegove rasprave sa predsednicom Skupštine Snežanom Rakić koja je tvrdila da je već tri puta izlazio za govornicu da reklamira poslovnik , a nijednom nije naveo koji član reklamira i stoga odbila da mu da reč. Trifunović je u raspravi tvrdio da mu nije data reč iako se odavno prijavio.

Šef odbornike grupe SPS-a Djordje Pavlović rekao je da je ova vlast očigledno izgubila raboš te i da kreditno zaduživanje nije opravdano ako se zna da grad ima700 miliona prenetih neutrošenih sredstava: „Ovo je odraz potpunog nesklada vađe politike sa onim što govorite, pokazatelj da ste izgubili raboš . Je li moguće da vi na kraju prošle godine niste znali za šta će vam biti potrebna sredstva? Pa kako ste onda pravili budžet ako to niste znali?“

Odbornik Dragan Vićentić posebno je govorio o stranim investitorima rekavši da grad ne ulaže , a ni država u lokalne i domaće investitore već strane . „Ako izračunamo sredtsva koja je Bizerba dobila od države dolazimo do toga da je ovaj investitor dobio 100 000 evra po radniku. A koliko je dato domaćem investitoru. Da li je domaćin investitorima dat bar dužni metar puta ili ar zemlje ? Stiče se utisak da su gradjani Srbije u svojoj zemlji gradjani drugog reda“, rekao je Vićentić.

Dok je odbornik Dragomir Vitorović tvrdio da je zaduživanje trebao biti veće i nezavisni odbork Dragan Popović Pop da je sramota ovako malo zaduženje kad je grad trebao uzeti veći kredit da se reše i drugi problemi koji postoje u Valjevu, član Veća Vladimir Mišković objasnio je da gradjani Srbije nisu gradjani drugog reda. „Ovde govorimo o dva investitora koje je Vlada RS označila kao investicije od značaja za RS . Zašto to država radi je očita politka jer se stvaranjem veza sa stranim investitorom stvaraju i čvršće veze sa zemljama iz kojih dolaze“, rekao je Mišković.

Šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić je za govornicom rekao da grad treba da se zaduži samo onoliko koliko je to potrebno . „Gradu je potrebno 155 miliona da završi neophodne radove u industrijskj zoni . Vlada je investitore proglasila od značaja za celu Srbiju. Grad Valjevo je ugovom preuzeo odredjene obaveze i te obaveze se odnose na uredjenje industrijske zone . Pitanje zone i investitora rešava potanje nezapsolenosti u Valjevu. To je politika SNS-a , povećanje zaposlenosti , nova radna mesta. Očekivanja su da će nezaposlenih u narednim godinama biti manje od 9% jer sada već je broj nezaposlenih najniži u poslednjim decenijama. Sredstva za koja će se grad zadužiti vrlo brzo će biti nadoknadjena od poreza na zarade. Ja vidim da oni koji su tvrdili da od investitora nema ništa da fabrike neće biti izgradjene sada više nemaju argumenata nego ovde iznose neke uopštene više puta pnovljene političke rečenice. Investitori su tu i nema bojazni za ove investicije“, rekao je Rstić.

Odbornici su sa 36 glasova za, 6 protiv i dva uzdržana usvojili ovu tačku dnevnog reda.

10 comments on “Skupština usvojila odluku o kreditnom zaduživanju grada

 1. Dragan

  bravo za odluku. bolje grad da se zaduzi nego investitor. jer investitor moze da propadne i onda nema ko da vrati dug a grad nemoze propasti nikad dok god ima gradjane da ga finansiraju

  Reply
 2. Misko Rakic

  Skromni finansijski mag od Tubica veli da grad treba da se zaduzi samo onoliko koliko je potrebno hahaha

  Reply
 3. Borka

  Rešice se pitanje nezaposlenih osoba, koji Ce dobiti sansu da ostanu i rade u našem gradu, sto je za svaku pohvalu.

  Reply
 4. Mima

  Ne vidim ništa loše u ovome. Mislim da nam je svima u interesu da se ove fabrike što pre otvore, naročito zbog novih radnih mesta. Samim tim će i budžet grada Valjeva biti veći. Mnogi su pričali o tome da fabrike nikada neće biti izgrađene, ali vidimo da se privode kraju i zbog toga sam baš srećna. Sve što je gradonačelnik rekao, sada se vidi da je istina, to mi je naročito drago zbog ostalih koji samo pljuju po svemu lepom što se radi. Samo napred i verujem da će Valjevu uskoro zasijati!

  Reply
 5. Zoki

  To je pozitivna vest za grad Valjevo i njegove stanovnike, pošto će ova odluka omogućiti da se izgrade neophodne infrastrukturne objekte u industrijskoj zoni. Ova investicija bi mogla da doprinese razvoju privrede i stvori nova radna mesta, što će u konačnom ishodu pozitivno uticati na život standard građana.

  Reply
 6. Dule

  Niko ne voli da čuje da se grad zadužuje, ali ovo zaduživanje je namensko. Zna se tačna namena sredstava, zaokruživanje infrastrukturnog opremanja privredne zone je neophodno, a postoje uslovi za nesmetano zaduživanje, tako da tu nema šta puno da se govori. Više mi je za raspravu to što je Trifunović, kao opozicioni odbornik, zasedanje zamalo doveo na ivicu incidenta.

  Reply
 7. Toza

  Botovi kada ne vidite nista lose u zaduzivanju,vi se zaduzite zajedno sa Radojicom,pomocnim trenerom i svima ostalima koji su glasali za podizanje kredita umesto grada, i budite donatori koji ce biti upisani zlatnim slovima na tabli ispred fabrike i vasi potomci ce biti ponosni na vas.

  Reply
 8. Мод

  Па ја не могу да верујем да се овај народ весели задуживању ! Па то ће вам деца враћати, ејјјј !

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.