„Razglednice starog Valjeva“

U valjevskom Muzeju otvorena je izložba “Razglednice starog Valjeva”, autora Marine Ćirović kustosa istoričara. Najstarija razglednica putovala je 1900 godine.

Moderna komunikacija gotovo da je bacila u zaborav i pisma, česttke i razglednice.  Nekada su razglednice bile značajna pošiljka koja se može dobiti. Stizale su sa raznih strana sveta. Svaki grad imao je svoje razglednice na kojima su prikazivane značajne  zgrade, ljudi, panorame. Takav je slučaj bio i sa Valjevom. Valjevske razglednice nisu samo prenosile pozdrave već i sliku našeg grada.

Na čak 22 panoa prikazano je ukupno oko 60 razglednica starog  Valjeva iz fonda Narodnog muzeja. Razglednice su  raspoređene prema tematici i tehnici izrade, uz poštovanje slikovnog izgleda aversa (prednje strane) i dokumentarnu vrednost reversa (zadnja strana razglednice) – hronološke odrednice teksta, poštanski žig i filatelističke oznake. Zastupljeni su i različiti izdavači, prvi knjižari – Jovan Molnar, Vladimir M. Matić, Miloje T. Žilović, Aca Nikolajević, Moša Koen.

Prema rečima autorke izložbe Marine Ćirović, najstarija prikazana razglednica je putovala 1900. godine, izdanje je Jovana Molnara i na aversu ima Petničku pećinu. Zanimljive su i razglednice na kojima je crtež Valjeva „Pogled sa Brđana”, koja je putovala početkom 20. veka, zatim „Zgrada škole” i „Glavna ćuprija na valjevskom keju”, izdanje Moše Koena, koja je putovala 1904. godine.

“Značajno mesto u fondu razglednica starog Valjeva zauzimaju one na kojima su sačuvane zgrade najistaknutijih gradskih institucija i ustanova kao što su okružni sud, osnovna škola, gimnazija, oficirski dom, komanda Drinske divizije, kasarna Petog pešadijskog puka i druge. Vredne pažnje su i one na kojima su prikazane ulice iz najužeg gradskog jezgra, poput Knez Miloševe, Čika Ljubine, Vojvode Mišića, Karađorđeve, Vuka Karadžića”, rekla je na otvranju izložbe  Marina Ćirović.

Pored razglednica na kojima su slike tadašnjeg Valjeva na nekima su I panorame Divčiibara, ali I sela poput Degurrića, Brakovine.

foto:Muzej

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.