Blagojević: Razvoj Divčibara veliki zadatak, ali I odgovornost

Da su Divčibare doživele ozbiljnu promenu u razvoju svedoči svake godine sve veći broj turista koji na ovu planinu I dolaze. O tome šta je do sada uradjeno I šta se može očekivati u narednom periodu razgovarali smo sa Vladimirom Blagojevićem, članom Gradskog veća koji je zadužen upravo za razvoj Divčibara.

Primecujemo da se nikada više i glasnije nije govorilo o Divčibarama. Možete li to da prokomentarišete ?

Sezona je u jeku. Ski staza radi punom parom. Novosagradjeni apartmani su puni. Glas o Divčibarama se čuje svuda. Prvenstveno se priča o planinskom vikendu u Beogradu i Novom Sadu, ali i drugim delovima Srbije.

Sve su to pojave koje predhodnih godina nisu bile tipične za našu planinu. Pre dve godine ugledali smo priliku, brzo reagovali uz pomoć države napravili vidni pomak. Sada možemo biti prezadovoljni mada novonastalu situaciju posmatramo kao novu odgovornost i tek otvorena vrata za još veći angažman i borbu za bolje.

Konkretno cena vikenda na Divcibarama po Bookingu.com je do 300e, a cena kvadrata od 1500e do 2200e što pokazuje uspeh naše tihe strategije o kojoj smo i pre govorili. Hvala svima sto su prepoznali naš rad i nove kvalitete.

Kako to izgleda iz ugla vas koji se bavite razvojem Divcibara i nosite odgovornosti za uspeh ili neuspeh planine. Šta vi radite trenutno?

Nakon nekoliko stručnih komisija i skupština isplivali smo sa urbanistickim planom i formirali novu urbanističku komisiju.

Pokrećemo novi talas interesovanja za investitore ovim novim planom, korektnom urbanističkom komisijom, parametrima koji garantuju tih i organizovan razvoj planine.

Razmišljamo o obustavi gradnje u odredjenom delu godine, uglavnom kada je turistička sezona kako bismo pored gradjevinkog razvoja omogućili i turistički.

Takodje smo zadovoljni punjenjem budžeta novom povećanom naknadom za gradjevinsko zemljište. To danas predstavlja preduslov za sva naša ulaganja u infrastrukturu na planini , a svakako povećava naše apetite i ambicije. U budžetu za Divčibare trenutno imamo izdvojeno preko 60mil dinara i ta cifra stalno raste.

Ako se sećate našeg predhodnog razgovora možete li nam reći šta ste od tada obećanog uradili, a šta niste?

  • 12km pristupna saobraćajnice (5 mil e) je završena
  • Trafo stanica sagradjena i puštena u pogon (2,5 mil e)
  • Unapredjenje vodosnabdevanja – dve bušotine, rezervoar, vodovodna mreža. Pola projekta realizovano (1.7mil e)
  • Optički internet zavrsen
  • Parking kod nove staze je završen
  • Parking kod Pepine prodavnice skoro završen. Fali asfalt koji radimo sa prvim porastom temperature (16 autobusa i 50 automobila)
  • Skoro završeno projektovanje parkinga u centru kod policijske stanice i gradi se ove godine (20 mil din finansira grad)
  • Završetak projektovanja još jednog parkinga pored staze i proširenje postojećeg
  • Bike park, biciklistčke staze, kod velike ski staze se grade i u maju planiramo specijalnu feštu na tim stazama (3 mil din investirao grad, a dobili 11,5mil din od ministarstva turizma)
  • Brendiranje Divčibara – Turisticka organizacija. Prikupljamo istorijske podatke i sklapamo mozaik priče naše planine. Kreiramo vizuelni identitet, kratke tizere, reklame i sl koje će nas predstavljati u svim elektronskim medijima.

Upravo formiramo odeljenje Vidraka za Divcibare. Kupujemo novi kamion smećar (grad investira 18mil din) samo za Divcibare koji gore nikada nismo imali. Čistilica i mali kamion obezbedjeni takodje. Krucijalni projekti kojima se već dugo dugo bavimo, ali koje privodimo kraju su:

*Projektovanje i ekspropriacija saobraćajnice S6 (12 mil). Biće to saobraćajnica sa najvećim trotoarima, osvetljenjem, klupama, koja spaja sam centar i veliku ski stazu.

*Projekat parcelacije pešackih staza oko tresetišta (oko 8 km – 2 mil din)

*Projektovanje najvećeg Vidikovca na Golubcu

A sta se desava sa rekli bismo, najvažnijim infrastrukturnim poslom na Divčibarama, kanalizacijom?

Tako je. Najvažnijim, najskupljim, onim koji ne možemo mi kao grad finansirati.

Očekujemo pozitivnu ocenu Ministarstva za javna ulaganja na Cipovo projektovanje i odmah krecemo sa lokacijskim uslovima i uskoro prvim gradjevinskim dozvolama. Dakle završavamo sve ono što je do nas kao gradske samouprave i nadamo se brzoj reakciji države u pogledu finansija. Potrebno je oko 11mil e.

U poslednje dve godine država je već uložila velika sredstva kroz druge projekte pa ne želim da sumnjam da ovde može nešto krenuti po zlu. Svakako tu je negde prelomni trenutak razvoja naše planine i znam i siguran sam da je naš predsednik Aleksandar Vučić licno toga svestan i da se ovaj potez nece dovesti u pitanje, kako je i obećano pre nešto manje od dve godine. Svakako naš tim za razvoj Divčibara na čelu sa gradonacelnikom Lazarom Gojkovićem i sa mnom, smo vrlo zadovoljni i zahvalni za svu podršku do sada..

Ako se osvrnemo u nazad, samo nekoliko godina, sada zaista možemo reći, da su se stvari promenile na bolje, da se sve više govori o Divcibarama i radi na razvoju jednog zaista lepog turističkog centra. Možete li nam reći ko je tu sve zaslužan?

Upravo sam pomenuo da je, našim inicijativama, državi postao potpuno jasan značaj razvoja Divčibara i moram reći da sva zasluga kreće pre svega odatle, a posebno posetom predsednika Aleksandra Vučića koji je tada obećao 20mil e ulaganje i pristupni put 12km. Više od pola ovoga je dosada vec ispunjeno. Ostala je samo kanalizacija.

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je zaštitu dela Divčibara kao zaštićenog prirodnog područja druge kategorije. Lično sam prisustvovao radu 10ak biologa iz ekipe Zavoda za zaštitu prirode i uvideo da se razvoj planine ne ogleda samo u razvoju gradnje već i u brizi o starim postojećim prirodnim vrednostima. Zaštitili smo naše najdragocenije, tresetišta, a samim time ružu vetrova i hvala im na tome.

Zahvalio bih i smeonim pionirima investitorima. Dobili smo predivni ogromni restoran na samom ulazu u Divčibare, novu prodavnicu, nadamo se uskoro apoteku, ozbiljnu ponudu za IT nomade. Hvala divčibarskom portalu divcibareinfo.com gde mozete posmatrati planinske kamere uzivo i sl.

I da, stalno zaboravim, ali dopustite da iskoristim priliku da zahvalim našem odeljenju urbanista, odeljenju infrastrukture kao i urbanističkoj komisiji. To su oni bez kojih sve ove naše investicije ne idu dalje. Koji nikada više posla nisu imali. Koji za prosečnu platu nose ogromne odgovornosti i podnose svakodnevne stresove. Verujte, jednog dana kada više ne budem ovde, najduže i najtoplije ću pamtiti upravo doprinos i požrtvovanje ovog tima.

I naravno najzaslužniji ste vi, dragi moji. Oni koji dolaze i uživaju  na našoj  planini, šire divčibarsko prepoznatljivo raspoloženje i osmeh i pronose dobar glas kada se vrate svojim kućama.

To je negde priča o razvoju Divčibara gledano iz našeg konstruktivnog ugla, ali ne zaboravite da je nastavak ove priče na Turistickoj organizaciji Valjeva kojoj stoji da dodatno unapredi sva ova naša činjenja. Naše je još uvek da postavimo temelje svemu i da se pobrinemo za miran i pouzdan razvoj, kako volim da kažem i obećam, da naša planina ostane pitoma i tiha..

 

7 comments on “Blagojević: Razvoj Divčibara veliki zadatak, ali I odgovornost

  1. Aca

    Bilo bi lepo kada bi neko vodio racuna o ljudima koji su vec gore i imaju kuce po 30-50 godina i recimo da dovedu vodovod do naselja Rastovac i Kraljev sto i ojacaju trafo mrezu.
    Takodje da obustave izgradnju apartmanskih objekata do resavanja kanalizacione mreze i spajanja vodovoda sa branom Rovni jer sadasnja voda na Divcibarama je zuta i vise je tehnicka voda.
    Ovako sve apartmanske zgrade idu u septicke a tecni deo se na divlje odvodi u potocice i jaruge i taj problem ce eksplodirati pre ili kasnije.

    Reply
  2. Dragan

    bravo za vladimira i grad. izgradnjom na divcibarima su omogucili gradjanima da prodaju livade za ozbiljne pare i svi su se obogatili. svima je dobro. grad dobija pare za takse. gradjani koji imaju para kupuju apartmane. to sto fali kanalizacija nije problem jer srecom postoje potoci koji sve to odnesu dalje. nadam se da ce se ovako izgraditi i povlen jer ima potencijala da postane novo divcibare

    Reply
  3. Marko

    Najbitnije je da su napravili kratke spotove, tizere, bilborde i da se prodaju objekti, a to što cela planina SMRDI na kanalizaciju to ništa. Onaj put do staze ste mogli da očistite u toku ski sezone takođe, a ne da idemo po džombama i neočišćenom putu – nije palo 7 metara snega pa da ne možete da očistite!
    Za divlju gradnju ne bih ni da komentarišem, samo kad su vaši pajtši uspeli da sagrade sve te super-urbane objekte, hotele i wanna-be planinske restorane. Parking na Divčibarama NE POSTOJI još uvek, i to što najavljujete možete da okačite mačku o rep. Prvo nešto uradite pa se onda hvalite.
    Nemojte se hvaliti parkingom kod nove staze jer 20 parking mesta na onoliku posećenost planine ne treba ni spominjati. Znači napravite funkcionalan parking za veći broj vozila. Ne mogu da verujem da u 2023 godini uopšte pričamo o ovakvim stvarima, kao da tražimo nuklearni reaktor a ne parking, kanalizaciju, očišćen put – valjda sve ono što savremeno društvo ima već decenijama…
    ….A da, mi nismo savremeno društvo, istina.

    Reply
  4. Bojan

    Divčibare nisu samo centar, i nije potrebno asfaltirati puteve i dovesti kanalizaciju, struju i vodu samo pajtašima, koji investiraju u objekte za prodaju apartmana. Postoje iste takve potrebe i u Belom Narcisu, npr. I tamo turisti dolaze, preko kratera na makadamskim putevima, koji su zimi neprohodni zbog snega.
    Kaptirati izvore, rešiti vodu, PROŠIRITI vodovodnu mrežu, asfaltirati i bočne puteve, kao onaj oko hotela Maljen, pa ispod Golupca… Niko nije građanin drugog reda, izvolite svima pružiti nešto što bi, u 21. veku, trebalo biti standard.
    Pofotovo na turističkoj planini.

    Reply
  5. Istina

    Ne mogu sve da čitam, ništa novo nema…
    Ali spazih da nema nigde spominjajanja da je nešto urađeno na kanalizaciji. Kaže sagovornik skup projekat i ne može grad da finansira…? Pa svaki seljak kada nešto ne može da izfinansira, ili ne kreće u posao, ili pozajmi pare pa uredno vrati. Vi očigledno nemate vijugu za to. Zabranite gradnju do daljnjeg dok se ne reši kanalizacija. Pa gde mislite da vam ljudi … Bruka! Uzmite pare od Teodosića i sličnih njemu, oni zarađaju pare pa neka investiraju. Gde njihove fekalije odlaze? Kako je moguće nekome izdati dozvolu za gradnju sa projektom koji ne reguliše odvod fekalija? Pa da li ste vi normalni.

    Isto je i u Valjevu, sve smrdi od prljavštine. Gužva od automobila, a vi i dalje izdajete dozvole za gradnju višespratnica u užem centru grada. Pa da li vidite da se zatrpasmo automobilima. Ima li ko malo pameti da to zaustavi, ili je samo goli pojedinačni interes…
    Bežite omladino dok je još vreme.

    Reply
  6. creator

    Ala se lik isfantazirao , voli valjda bajke jer ga vracaju u detinjstvo … pola od recenog nije tacno , a nije ni tacno da su Divcibare planina , one su visoravan na planini Maljen , cak ih i nadlezni pogresno predstavljaju …

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.