Preporod ulaganja u kulturni život Mioničana

U Mionici su u toku radovi na izgradnji Kuće Kolubarske bitke i Pulikinog legata. Projekte vredne više od 38 miliona dinara zajednički finansiraju Ministarstvo za kulturu, lokalna samouprava i Kabinet za nedovoljno razvijene opštine. Kuća Kolubarske bitke i umetnička galerija nalaziće se u sklopu Kulturnog centra koji je potpuno obnovljen 2016. godine, predstavljaće jednu zaokruženu kulturnu, istorijsku i umetničku celinu.

– Kada smo rekonstruisali Kulturni centar znali smo da je to početak ulaganja u kulturni život naše opštine. Danas Kulturni centar okuplja i mlađe i starije. Organizuju se razne izložbe, književne večeri, koncerti, predstave. Deca danas imaju gde da pokažu svoje talente. Sve ovo nam govori da smo na pravom putu i da smo pokrenuli jedan zamajac kada je reč o ovoj oblasti. Ponosan sam na sve što radimo. Danas gradimo Kuću Kolubarske bitke koja predstavlja nacionalan projekat, na radost, svih građana Srbije, ne samo Mionice. Ušli smo u drugu fazu radova. U sklopu Kulturnog centra gradimo i galeriju gde će se nalaziti dela Slobodana Jevtića Pulike koja nam je poklonio. Rešeni smo da nastavimo sa ulaganjem u kulturu jer znamo šta to znači za jedan narod i jednu naciju. Siguran sam da će ovo što danas radimo doneti samo dobro našim pokolenjima – rekao je predsednik opštine Boban Janković.

Velika zainteresovanost lokalne samopurave da se bavi pitanjem kulturnog identiteta i nasleđa potvrđuje i činjenica da je prošle godine otkriven i spomenik pesniku i diplomati Milanu Rakiću, poreklom Mioničaninu, ispred obnovljene osnovne škole u Mionici koja nosi njegovo ime.

Jedan od važnih projekata iz oblasti kulture jeste i buduća umetnička galerija na više od 150 kvadrata u centru varoši. Nekadašnji stambeni prostor biće adaptiran u legat gde će biti izložena umetnička dela slikara, muraliste i filmskog stvaraoca Slobodana Jevtića Pulike.

Slobodan Jevtić Pulika rođen je u Valjevu, a najveći deo svog života proveo je radeći širom Evrope, najviše u Francuskoj. On je odlučio da Mionici podari 210 umetničkih dela među kojima su i umetnička dela Ljube Popovića i Dade Đurića koja će biti deo Legata, a u saradnji sa njim realizuje se i projekat izgradnje Kuće Kolubarske bitke.  Kuća Kolubarske bitke je projekat od nacionalnog značaja koji će u 5D formatu prikazati pobedu srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Po ugledu na Borodinsku bitku već je oslikan  mural impozantnih dimenzija 33×8 metara. A u  drugoj i trećoj fazi radova biće izgrađene verne replike rovova, osmatračnica, oruđa i oružja koji su korišćeni u Kolubarskoj bici, i instalirana oprema koja će omogućiti prikazivanje dokumenata, fotografija i video formata i proizvoditi zvučne i vizuelne efekti koji će dočaravati uslove na bojištu.

Značajan podataka koji govori o progresu kulture u ovoj opštini jeste da je u poslednjih pet godina povećani broj likovnih izložbi i književnih večeri za 30 odsto, a broj posetilaca za više od 25 odsto. A likovna kolonija „Ribnica“ okuplja veliki broj umetnika iz evropskih zemalja koji svake godine borave u Mionici.

2 comments on “Preporod ulaganja u kulturni život Mioničana

  1. Muzej Fantastike

    Kaže Sigmut Frojd kultura je mrtva, možda treba dodati danas je kultura sredstvo trgovine sa nekulturnima.

    Reply
  2. Dragan

    bravo za bobana koji pored rudnika i fabrike za motanje kablova napravio i spomenik milanu rakicu

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.