Nova umatičena grla stoke , ali i nove tužbe

Planom i programom JP Agrorazvoj predvidjeno je i upravljanje stočnim fondom. Za nova umatičena grla biće izdvojeno 5 miliona dinara. Još uvek traju sporovi zbog neizmirenja ugovornih obaveza prema Agrorazvoju od strane držalaca grla.

Gašenjem Direkcije za robne rezerve pa potom Direkcije za poljoprivredu formirano je preduzeće „Agrorazvoj valjevske doline“. Jedna od ključnih stvari kojima su se ranije pomenute Direkcije bavile jeste nabavka i podela umatičenih grla.

Direkcija za robne rezerve uglavnom je fokus imala na umatičenim grlima krupne stoke , krava i junica , ali je držaocima dodeljivala i umatičene ovce. Direkcija je ovu meru sprovodila delom kao obavezu držanja mesa u živom , a na račun podizanja stočnog fonda.

Obaveze te Direkcije preuzela je potom Direkcija za poljoprivedu , a javnost je u jednom trenutku bila obaveštena o ogromnim dugovanjima pema Direkciji od strane držalaca.

Sve pomenuto nasledio je Agrorazvoj , a samim tim i obavezu pokretanja sudskih sporova sa onima koji obaveze nisu izmirili. Preuzimanjem obaveza bilo je neophodno da se izvrši popis i uredi dokumentacija o držaocima i grlima koja su dodeljena koja je do tada bila loše ili u nekim slučajevima uopšte nije vodjena. Novo preduzeće Agrorazvoj jedino je na taj način moglo ući uopšte u sprovodjenje pomenute mere.

U Agrorazvoju saznajemo da su neki postupci već okončani, neki su u toku , a neki novi se pokreću. „Nastojimo da najpre razgovaramo sa tim držaocima , da vidimo razloge iz kojih ne izmiruju obavezu. Potom šaljemo i opomene pred utuženje. Sa nekima uspevamo da sklopimo ugovor po kom oni brzo nadoknade ono što duguju dok neke to i ne zanima . Njih tužimo i dobijamo ih na  sudu , a na njihov teret tada padaju i troškovi sudjenja , samog postupka“, kažu u Agrorazvoju.

„Agrorazvoj – valjevske doline“ doo Valjevo će u 2023. godini obavljati poslove upravljanja „Stočnim fondom, i to: prijem, obrada i provera formalne ispunjenosti zahteva za dobijanjem stoke iz „Stočnog fonda“ grada Valjeva; obilaska podnosioca zahteva i kontrola ispunjenost uslova na terenu za držanje životinja; poslove prijema stoke od postojećih držalaca i davanja novim držaocima; obilazak držalaca–zanavljača i kontrola ispravnosti čuvanja i zanavljanja stočnog fonda; informisanje držalaca-zanavljača o svim promenama u sveri proizvodnje, prerade, ponude i potražnje. Takođe će se pratiti da li držaoci uredno ispunjavaju svoje obaveze prema   preduzeću, za već potpisane ugovore, a protiv neodgovornih držalaca biće pokrenuto izmirenje ugovornih obaveza sudskim i izvršnim putem.

U 2023. godini se planira preuzimanje od postojećih držalaca 800 grla  jagnjadi i 30 grla teladi za tov,  delom u živoj stoci, a delom u novčanim uplatama po tržišnim cenama na dan uplate i putem izvršitelja. Na ovaj način se očekuje naplata  u iznosu od 3.000.000,00 dinara.

Za preuzetu stoku biće potpisani ugovori sa novim držaocima u skladu sa Pravilnicima.

Uvećanje postojećeg stočnog fonda vršiće se na osnovu 10% godišnje za  jagnjad i 5% za telad u tovu, prema dospeću ugovornih obaveza držalaca prema  „Agrorazvoju-valjevske doline“ doo Valjevo.

„Agrorazvoj-valjevske doline“ Valjevo, planira da u 2023. godini  nabavi umatičena priplodna grla u iznosu od 5.000.000,00 dinara, iz sredstava koja su u predhodnim godinama naplaćena od  držalaca koja su svoju ugovornu obavezu izmirili u novcu.

Realizacijom ovog posla poboljšaće se broj i rasni sastav grla na teritoriji grada Valjeva. Ova odluka je  u skladu sa poljoprivrednom politikom Republike Srbija, koja će držaocima omogućiti da ostvare subvencije od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i na taj način dodatno pomoći poljoprivrednicima Valjevskog kraja.

Agrorazvoj u 2023. godini planira i naplatu potraživanja od držalaca „Stočnog fonda“ grada Valjeva u novcu u iznosu od 3.000.000 dinara . U 2023. godini se planira i nabavka novih umatičenih grla u iznosu od 5.000.000,00 dinara iz sredstava koja su naplaćena u predhodnom periodu.

Ne treba zaboraviti da je mera vezana za stočni fond iako svojevremeno sprovodjena uz brojne spekuacije pa i neka kršenja zakona dala svoj rezultat u smislu podizanja broja grla i uopte stočnog fonda na teritoriji valjevskih sela.

8 comments on “Nova umatičena grla stoke , ali i nove tužbe

 1. Dragan

  uplasih se od naslova. ja mislio opet nas gradjani tuze jer smo im uvalili ne umaticenu stoku al srecom sad mi tuzimo njih

  Reply
 2. za usud

  Vratide li RP iy mojega sela one silne živuljke! Mi smo gledali pun dvoriste stoke od državu a mi nista. to pravda

  Reply
  1. vladimir

   Nemogu lekovi Draganu pomoći. Nepostojeći lekovi za njega. Pre su takvi puštani za vikend, danas su Vlast.

   Reply
 3. MIloje Milojevic

  Ja ne znam sta radi valjevsko tzv. „Istrazivacko novinarstvo“, da li su se ikada zapitali zasto su sva ova pravna lica iz navedenog clanka propala….Pa evo da im ja kazem, niko ih nije obavestio „da je Drug Tito umro“, vec su im samo kazali da je „tesko bolestan“…Ako dodju do drugog zakljucka nema me obaveste….

  Reply
 4. ЗОРАН ЊЕГОВАН

  Брука . уместо да спусте критеријуме у име надолазећег периода глади, примају плату да се туже због 30. телади???
  Таман да је и 30.000. телади, уместо среће,они деле зло, и пакост. Вероватно нису прави људи на правим местима. Мислите то, да они не би Вас све.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.