POKS:Neka narod bira, a ne politika

Simbolično na Savidan, GO POKS-a u Valjevu održao je konferenciju za novinare . POKS je izneo svoje stavove vezane za dešavanja u Medicinskoj školi , ali i po pitanju predloženog sporazuma za Kosovo.

Ističući značaj Svetosavlja članovi GO POKS-a posebno su naglasili da tamo gde smo ga se odrekli,  tu smo nestajali . U vezi sa samim praznikom oni su najoštrije osudili ponašanje direktorke škole u Sečnju koja,  kako kažu, iz škole izbacuje sveštenike i zahtevali njenu smenu .

Đorđe Marković, poverenik Gradskog odbora POKS Valjevo ukazao je s tim u vezi  i na probleme u ovdašnjoj Medicinskoj školi . „Svedoci smo velikih poblema u Mediicnskoj, dali smo mišljenje u saopštenju,  ali naše pitanje je kako se to desilo , kako je moguće da škola izabere direktora i sve to bude poništeno odlukom ministra? Videli smo nakon toga da SPS  traži da ministar poništi izbor direktora, ako SPS smatra da je utvrdjeno kršenje zakona oni su trebali da svog ministra smene , ali umesto toga oni prebacuju odgovornost na SNS. Mi smo sugerisali gradonačelniku Gojkoviću da zaštiti zaposlene , decu koja pohadjaju školu, ali i dostojanstvo našeg grada. Naše informacije govore da do zaštite neće doći već će se nastaviti pritisak na zapslene jer su navodno njihovi protesti politički motivisani . Mi iz POKS-a zagovaramo vraćanje nadležnosti lokalnim samoupravama , mi smo za većinski izborni sistem gde gradjani ne daju glas partijskim listićima već konkretno čoveku . Takav izbori ne bi se odnosio samo na čelne ljude grada već i direktore škola i drugih gradskih institucija“, rekao je Marković.

Mirko Jović, član Predsedništva POKS-a posebno je govorio o predloženom sporazumu vezanom za Kosovo i Metojiju. On kaže da potpuni tekst tog sporazuma još nije poznat , ali da se politička scena uzbrkala zbog njega . „Politička scena se uzburkala kao da su dobili tekst i da je jasno o kakvim zahtevima se radi . Sa bogatm istorijskim iskustvom,  počev od Nemanjića na ovamo ,  morali bi da reagujemo staloženije i mirnije bez potpaljivanja vatri sa bilo koje strane . Taj sporazum niije o rešavanju problema KiM i odnosa medju Albancima i Srbima već je ovde u pitanju budućnost i karakter, ali i opstanak celokupnog našeg naroda i države . Mi smo istok zapada i zapad istoka . Ovaj pritisak govori o tome da se i teramo da napustimo neutralnost i svetosavski put. Tu se govori o sankcijama Rusiji , ali iza toga postoji još mnogo toga. Jedino je američki predsednik rekao otvoreno da je najbolje za Srbiju da postanemo deo zapadnog sveta u svakom smislu . S obzirom na situaciju u Ukrajini čini mi se da oni moraju negde da poentiraju, a za početak nas nagovaraju da je za nas bolje da sami to rešimo kako oni ne bi morali da ispostave protektorat kao u Bosni i Hercegovini“, rekao je Jović.

On kaže da kao država moramo voditi računa šta je zaista na stolu i izrazio čudjenje što neke političke grupe nisu pristale da razgovaraju sa predsednikom Srbije. „Srpski narod se  već izjasnio na svim nivoima da je za nas neprihvatljivo da Kosovo dobije nezavisnost i postane članica UN. Ako predsednik traži podršku za tako nešto , ali ako očekuje, kako kaže da je pod pritiskom koji plaši i njega i sve oko njega šta bi se dešavalo sa Srbijom, on mora da ponese svoj krst i odluči šta je najbolje za Srbiju .Mislim da oni koji vode državu su tražili  tu poziciju i podršku i dobili su je od naroda i onda neka rade svoj posao“, rekao je Jović.

Jović navodi i da ima onih koji smatraju da sporazum mora da se podrži jer će sedeći biti lošiji , ali , kako kaže , to ne mora da znači.

„Predsednik je pominjao mogućnost da se narod pita , ako bi Skupština i narod to odbacili onda bi smo morali na izbore i kupili bar još godinu i po dana. Finale bi bili izbori koji bi dali vremena da se promeni situacija u brojnim državama, jer idu   izbori u njima i zato  ne treba dizati paniku, imamo vremena i možemo da to razmatramo“, poručio je Jović.

6 comments on “POKS:Neka narod bira, a ne politika

 1. Pao sa Marsa

  A da niste totalni amateri i da niste pokusaj od politicke organizacije mozda biste i postavili neko pitanje konkretno u ministarstvo, nasli podatke preko informacija od javnog znacaja i slicno, ne biste „simbolicno“ izigravalu sudiju, vec da ste iole profesionalni vec biste imali saznanja nakon kojih ne biste napadalu vise nikoga vezano za medicinsku skolu ili biste napadalu nekog drugog, ali ste obicni amateri i bitno da se da neka izjava. Imam utisak da ce i vama postati slucaj jasniji uskoro i politicka organizacija koja se bori za vlast, a smeta joj sprovodjenje zakona je za mene totalni promasaj i nepotrebna na sceni, kamoli sta drugo.

  Reply
  1. Dragan

   bravo. dokle vise da se napada tuckova zena? pa normalno je da se za direktora izabere neko iz vlasti a ne iz opozicije. opozicija kad uzme vlast nek bira koga hoce a do tada mi biramo svoje ljude

   Reply
 2. monarhisti_staljinisti

  Kosovo (i Medicinska, valjda da se Vlasi ne dosete)? Ocekivano. Steta sto se niste osvrnuli i na desavanja u Ukrajini.
  Prava opozicija bi, danas, pritiskala vlast da objasni ovu pljacku gradjana koja se dogodila kroz hiperinflaciju, i ne bi dozvoljavali da bilo koja druga tema udje u fokus. Pljacka koja i dalje traje.
  Narod da bira, POKS-ovci, NADA i ostali udbaski derivati, nikad cenzus presli ne bi. Udbaske partije su ko stranke nacionalnih manjinja. Koliko god da osvoje mora ih se uvesti u parlament. Posao im da glume „konstruktivnu“ opoziciju, tj. da ne dozvole da ozbiljne teme ikada zazive u javnosti, i tako olaksaju vlastima.
  Neverovatno koliko smo sklepani po ugledu na Rusiju i slicne gulag drzave. Ovde je sve simulacija i glumatanje, vlast, opozicija, inteligencija, javne licnosti, sportisti, selebritiji, sve ispalo iz istog sinjela.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.