Osnovci u najvećem broju izabrali biologiju

Učenici osmih razreda , shodno izmeni u načinu polaganja završnih ispita u decembru su se se odlučivali za jedan od pet predmeta koji je do sada bio u kombinovanom testu. Rezultati odabira pokazali da se najveći boj dece odlučio da treći test bude iz biologije.

Predstavljajući rezultate opredeljivanja učenika završnog razreda u osnovnim školama, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić izjavio je da je ukupno 64.363 učenika osmog razreda odabralo jedan od pet predmeta koji će polagati kao treći test na završnom ispitu.

Pašić je rekao da se najveći broj učenika opredelio za biologiju, njih 38 odsto (24.307 učenika), sledi geografija sa 28 odsto (18.243 učenika) i istorija sa 16 odsto (10.544 učenika).

Od budućih malih maturanta njih devet odsto (5.999 učenika) je zainteresovano da hemiju polažu kao izborni predmet, dok ih se osam procenata (5.270 učenika) odlučilo za fiziku.

Učenici koji u školskoj 2022/23. godini završavaju osmi razred, mogli su od 1. do 30. decembra 2022. godine da se izjasne koji će test, od pet ponuđenih predmeta biologija, geografija, istorija, fizika ili hemija, raditi kao treći na završnom ispitu.

U narednom periodu, ukoliko neko iz određenih i opravdanih razloga nije bio u mogućnosti da se prijavi, ne treba da brine, imaće mogućnost da to obavi u školi od 23. do 27. januara 2023. godine. U tom periodu učenici će moći da provere svoj izbor, a 30. i 31. januara, u školi i da unesu ispravke. Nakon toga, na sajtu Moja srednja škola i neposredno u školi biće objavljena konačna izjašnjenja učenika o testu koji će polagati kao treći na završnom ispitu“, rekao je Pašić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.