Ilić:Najavljuju investicije, ali ih ne realizuju

“Valjevska javna preduzeća planiraju puno investicija, a realizuju jako malo”, tvrdi dr Slobodan Ilić nakon uradjene analize koja se odnosila na investicione rezultate četriri javna preduzeća u Valjevu. Analizirani period od 2017-2021.god.

Rezultate analize rada četiri javna preduzeća u Valjevu koje je sproveo Centar za održivi lokalni I  regionalni razvoj  na konferenciji za novinare predstavio je dr Slobodan Ilić. Drugi deo uradjene analize odnosio se na  “Investicione rezultate, kretanje zaposlenosti, povezanost rasta plata i ostvarenih rezultata poslovanja” .

Ilić je u zaključnom razmatranju rekao:”Planiraju puno investicija čiju najavu udaraju na sva zvona, a realizuju malo ili narodski rečeno, ostvaruju investicione “ćorke” o kojima ćute kao zaliveni. Beleže smanjenje broja zaposlenih za 8 osoba ili oko 1% na kraju posmatranog petogodišnjeg perioda, a ne postoje javno dostupni podaci za analizu ostalih važnih pitanja (odlasci u penziju ili s posla po raznim osnovama; rad preko zadruge, ugovora…)”.

Po Ilićevim rečima analiza je pokazala da je u poslednjoj godini posmatranog perioda (2017-2021), najveću prosečnu platu ostvario  direktor “Vidraka” (155,449 dinara), ili oko 20,000 dinara veću od direktora “Toplane” (135,777), ili oko 27,000 dinara od direktora “Vodovoda” (128,916), ili oko 56,000 dinara od direktora “Poleta” (99,461);

“U posmatranom petogodišnjem periodu najveći rast prosečne plate ostvario je direktor “Vodovoda” (76.6%), pa direktor “Vidraka” (65.6%), dok je na trećem mestu direktor “Toplane” (35.8%).  Prosečne plate direktora JKP ne prate njihove rezultate poslovanja – Direktor JKP, koje je imalo najveći kumulativni gubitak (127.6 miliona dinara) i poslednje tri godine posmatranog petogodišnjeg perioda poslovalo sa gubitkom (“Vodovod”), ostvario je najveće povećanje prosečne plate (76.6%), dok je drugi po povećanju prosečne plate (65.6%) direktor JKP, koje je poslednje dve godine poslovalo sa gubitkom (“Vidrak”), a sa najmanjim povećanjem prosečne plate (35,8%) je direktor JKP, koje je svih pet godina poslovalo sa dobitkom (“Toplana”)”, rekao je Ilić.

Od analiziranih JKP, najmanje povećanje prosečne plate i zaposlenih (44.3%) i direktora (35.8%) ostvarila je “Toplana”, koja je svih pet godina poslovala sa dobitkom.

“Prosečne plate direktora JKP su se više povećale od prosečnih plata njihovih zaposlenih – Tako se, u posmatranom petogodišnjem periodu, prosečna plata direktora “Vodovoda” povećala za 76.6% ili za oko 20% više od povećanja prosečne plate zaposlenih (57.1%), dok se prosečna plata direktora “Vidraka” povećala za 65.6% ili za oko 7% više od povećanja prosečne plate zaposlenih (59%). Nasuprot njima, u JKP (“Toplana”), koje je svake godine poslovalo sa dobitkom, povećanje prosečnih plata zaposlenih (44.3%) za oko 9% je bilo veće od povećanja prosečne plate direktora (35.8%)”, rekao je Ilić.

Analizirana valjevska JKP nemaju regulisane imovinsko pravne odnose sa osnivačem, a kada će ih regulisati . kako je navedeno,  ne zna se.

Na kraju predstavljene analize Ilić je izneo I podatak  da pojedina JKP nemaju svoj zvanični sajt (“Polet”) i pored jasno propisane zakonske odredbe, a pojedina JKP ne objavljuju na svom sajtu propisima obavezujuća dokumenta (npr. Mišljenja revizora).

5 comments on “Ilić:Najavljuju investicije, ali ih ne realizuju

  1. Nušić

    Bravo za analizu! Građani nažalost nisu upoznati sa ovako važnim detaljima i jedna ovakva analiza je dragocena.

    Reply
  2. Valjevac

    javna preduzeća vode direktori pravnik nastavnik matematike i poljoprivredni fakultet, dosta je to pismenome.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.