Kako je restoran Zlatibor zatvorio svoja vrata?

Nekada gradska kafana i ujedno centar za obuku Ekonomske škole , restoran Zlatibor već dve godine ne radi. Agencija za restituciju vratila je ovaj objekat vlasnicima koji su ga potom prodali. Novi vlasnik nije nastavio sa delatnošću ugostiteljstva.  Učenici Ekonomske škole obuku imaju u bifeu škole.

Zlatibor 2015.godina

Za restoran Zlatibor mnoge Valjevce vezuju brojne uspomene, a podjednako će se svi složiti da je ova gradska kafana bila mesto susreta brojnih Valjevaca, proslava, reprezentatvan ugostiteljski objekat sa najvećom vinotekom.

Objekat je sada poput mnogih drugih sličnih mesta u Valjevu zatvoren i sve priče vezane za njega postoje samo u sećanjima ljudi koji su ga posećivali. Jer u pitanju je jedan od najstarijih ugostiteljskih objekata u Valjevu koji se nalazio u zgradi iz 1936. godine . Prvi vlasnik je bio izvesni Užičanin i odatle je I poteklo samo ime kafane.Od 1968. godine objekt je postao deo Ekonomske škole Valjevo I korišćen je za obuku kuvara I konobara , obrazovnih profila koje ova škola ima. Ne treba zaboraviti da je Zlatibor bio jedan od retkih , ako ne I jedini kategorisani objekat ove vrste u gradu sa dve zvezdice. Kapacitet restorana bio je 100 mesta.

Ekonomska škola vodila je bitku za ovaj objekat skoro deceniju da bi pre dve godine objekat bio vraćen vlasnicima koji su ga potraživali po osnovu restitucije : Vojislavu Stepanoviću iz Valjeva, Ljubomiru Samokresoviću iz Beograda I Staniši I Nebojši Samokresoviću iz Beograda.

U procesu nije pomogla ni činjenica da je Ekonomska škola dozidala blizu 180 kvadrata jer dodatni kvadrati nisu bili uknjiženi pa  bez obzira na realno faktičko stanje ta činjenica očito nije bila merodavna.

U dugom sporu pod znakom pitanja bila je i činjenica da je Ekonomska škola  12. avgusta 1977. godine od vlasnice Marije Samokresović otkupila prostor I postojeće objekte u dvorištu restorana .

Agencija je objekat na kraju ipak dodelila vlasnicima koji očito I nisu želeli objekat već novac jer poslednje informacije svedoče da je objekat odmah prodat. Novi vlasnik nije zainteresovan da se bavi ugostiteljstvom.

Učenici škole obuku sada imaju u školskom bifeu , ali da bi obuka bila potpuna neophodno je da postoje gosti. Pravi gosti sa svim svojim zahtevima.

2015.godina

Tako je praktično još jedna gradska kafana otišla u zaborav poput Beograd kafane ili Šofer bara. Tužna je slika mraka iza zatamnjenih stakala na mestu gde je nekada sve vrvelo od života.

Agencija za restituciju je po podacima sa kraja 2021. godine u Valjevu vratila ukupno 42 objekta od čega 23 poslovna prostora, 1 stan, 18 zgrada, neizgradjenog gradjevinskog zemljišta 19 676 kvadrata, šumskog zemljišta 1003404 kvadrata I 63344 kvadrata poljoprivrednog zemljišta.

 

14 comments on “Kako je restoran Zlatibor zatvorio svoja vrata?

 1. Valjevo

  U Srbiji PRAVDA ne funkcionise. Pravda u institucijama sistema i pravda-etika medju ljudima. A sve zbog malo vise para.

  Reply
 2. Jedan Veliki DR MR

  I pored objekata bivseg foto šala,Zlatibor će srušiti kada otkupe celu parcelu iza i zidati zgradu. Kao što je dotični napravio Garavi sokak od Karadjordjeve,isto će uraditi i sa Desankinim trgom. Tužna smo PALANKA kada nam cenzurisano kroje kapu i bahate ispred nosa a sve to sa vrlo diskutabilno stečenim novcem!

  Reply
 3. Dragan

  ima toliko kafana u gradu a vi kukate za ovom jednom. bitno da se napravi nesto novo da se vidi kako napredujemo

  Reply
  1. PomoziteDraganu

   Napredovali bi mi uveliko da su takvi kao sto si ti u ustanovama zatvorenog tipa, ali nazalost te ustanove su pune tebi slicnih…

   Reply
 4. Dr Kadzija

  Samokresovic? Navedite neke sinonime koji bi mogli biti prezime izvedeno iz tih sinonima.

  Reply
 5. Mama-mia

  Ima pravde ali je selektivna,sve je to maslo crvenih koji su otimali od cestitih srpskih domacina i epilog je jasan.Sta je sa Centralom ,Napredom i ostalim otetim objektima kamo za njih pravda rođaci ..

  Reply
 6. Marre

  Nema više Zlatibora zbog preterivane izgradnje objekata i polako postaje grad na planini. Nažalost!

  Reply
 7. DOKTOR DULITL

  Nažalost, ovako lepa varoš ostaje bez svojih simbola, ostaće i bez trga i nikom ništa. Ćutimo. Nema ko da govori i da tera do kraja. Izgubili smo identitet u svetu kao zemlja, pa što ne bi Valjevo izgubilo svoj u Srbiji. Morbidne slike grada, Tešnjar i Knez Miloševu da ne spominjem. I sve kao da je u najboljem redu. Što bi stari rekli PRAVI SE LUD DA NE SLUŽI VOJSKU. É, TO JE I S VALJEVCIMA.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.