Izuzetno posećene radionice u Muzeju

Od praistorije do današnjih dana teme su koje su obradjivane na radionicama koje je za ovaj zimski raspust priredio za valjevske mališane Narodni muzej. Izuzetno posećene radionice dokaz su da su valjevski mališani itekako spremni da znanje stiču kroz neformalne oblike nastave.

Kako je živeo praistorijski čovek, a kako je nastala drevna civilizacija Egipta, otkrili su brojni mališani na radionicama koje je za njih na ovom zimskom raspustu priredio Narodni muzej Valjevo. U sticanju znanja o praistoriji I starom Egiptu deci je pomagao kustos istoričar Aleksandar Djurdjević.

“Prošetali su se tom prilikom kroz praistoriju i videli najznačajnije detalje iz života praistorijskog čoveka. Naučili su kako je on živeo, Potom su u kreativnom delu pravili posude od glinamola, iste onakve kakve je koristio jedan pećinac.”pojasnio je Djurdjević.

Mentori radionice o Egiptu bile su  Marina Ćirović (kustos istoričar) i Svetlana Marković (kustos pedagog) . Upravo na ovim radionicama deca su mogla da čuju zanimljive I istorijski potkrepljene činjenice o starom Egiptu, njegovim simbolima poptu piramida I Sfinge. U kreativnom delu koji je sastavni deo ovih druženja sastavljali su maketu piramide i ispisivali svoje ime pomoću egipatskih hijeroglifa.

Posle Egipta mališani u radionicama Muzeja mogli su da saznaju zanimljivosti o srednjem veku.” „Pokušali smo da na zanimljiv i interesantan način približimo deci od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole jedan prilično dug istorijski period.Mi smo izdvojili samo par segmenata koje bi deca pomenutog uzrasta najlakše mogla da razumeju. Srednjevekovni dvorci, vitezovi, vojna oprema, svakodnevni život u selu i gradu, način odevanja, ali i počeci razvoja škola i univerziteta bile su samo neke od tema na ovoj radionici”, objasnila je Marina Ćirović.

Pored učenja radionice sui male I svoj kreativni deo gde su deca slikala,crtala, pravila makete I kroz igru učila . Za najbolje radove po dečijem izboru , dodeljene su I nagrade.

foto: Fejsbuk/Narodni muzej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.