71 milion subvencija za Toplanu

JKP Toplana imaće ove godine na raspolaganju ukupno 71 milion dinara subvencija od grada Valjeva što je 14 miliona dinara više nego prethodne godine. Najveći deo novca biće iskorišćen za avansnu nabavku energenta.

Odlukom  o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu, JKP “Toplana-Valjevo“ opredeljena je Subvencija u iznosu od 40.000.000 dinara. Kako se navodi u planu realizacije subvencije navedeni iznos sredstava biće iskorišćen za avansnu nabavku energenta neophodnog za realizaciju grejne sezone 2022/2023 i po mogućnosti vraćanja dela duga prema Republičkoj direkciji za robne rezerve iz prethodnih godina (ukupne  obaveze po Ugovorima prema RDRR su 3.268.686kg ulja za loženje NSG-S).

Pored navedenog, Odlukom o budžetu grada Valjeva za 2023. godinu, JKP “Toplana-Valjevo“ opredeljena su sredstva u okviru Programa 6 – Zaštita životne sredine, Programske aktivnosti  – Upravljanje zaštitom životne sredine – Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama  u iznosu od 31.000.000 dinara.

Odobrena sredstva biće iskorišćena u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha , od čega će 22.000.000,00 dinara biti iskorišćeno za izgradnju kontejnerske gasne kotlarnice u Novom Naselju u cilju proizvodnje toplotne energije za potrebe Osnovne škole, Obdaništa, Doma zdravlja, Parohijskog doma i Pošte dok će preostalih 9.000.000,00 dinara biti iskorišćeno za izgradnju merno regulacione stanice za potrebe kontejnerske gasne kotlarnice.

U programu rada preduzeća za 2023. godinu se navodi da je korišćenje subvencija u iznosu od 40.000.000 dinara za plaćanje obaveza prema dobavljačima za energent neophodno  za održavanje likvidnosti preduzeća u periodu grejne sezone i treba da omogući da se nabavka energenta u grejnoj sezoni realizuje avansnim plaćanjem što za posledicu ima  ostvarivanje niže cene energenta.

Niža cena energenta omogućiće ostvarivanje značajne uštede u troškovima energenta kao najznačajnije stavke ukupnih rashoda što će pozitivno uticati na  likvidnost preduzeća u kratkom roku i doprineti solventnosti i stabilnosti poslovanja u dugom roku. Upravo ostvarivanje niže cene energenta predstavlja osnov za generisanje pozitivnog novčanog toka kao osnovnog uslova za vraćanje obaveza koje su nastale u prethodnim godinama. „Takođe, treba napomenuti da JKP “Toplana-Valjevo“ iz tekućeg poslovanja može samostalno da generiše pozitivan novčani tok neophodan za servisiranje svih tekućih obaveza koje proizilaze iz obavljanja osnovne delatnosti, a da je subvencija neophodna kako bi se servisirale obaveze nastale u prethodnim periodima“, navodi se u Planu korišćenja subvencija JKP Toplane.

 

 

 

5 comments on “71 milion subvencija za Toplanu

 1. Dragan

  kad bi se povecale cene grejanja nebi morale da se daju subvencije i grad bi ustedeo pare

  Reply
 2. Baki

  Mnogo je „pametan“ ovaj direktor u toplani,jedino za šta je sposoban jeste da podiže cenu grejanja i ništa više.
  Pošto je skupština opštine osnivač i najveći investitor pored korisnika grejanja,uopšte ne vidim koja je svrha direktora kada sve odluke donosi gradsko veće pa predlažem da se to radno mesto ukine kao i nadzorni odbor i članovi pa bi se tako na godišnjem nivou uštedelo bar 10.000.000 dinara.

  Reply
 3. Lole

  povrcali su cene grejanja za 30% onima koji pausalno placaju. planirano je bilo za januar ali su povecali u decembru.

  Reply
 4. da nacrtam za nepismene

  13. januar 2023, cena prirodnog gasa na berzi 3.78 USD/MMBtu.
  13. januar 2022, cena prirodnog gasa na berzi 3.91 USD/MMBtu.

  Poskupljenje grejanja u Toplani oko 40%, cena gasa na berzama, manja nego pre godinu dana.

  Sto se tice nafte:

  13. januar 2023, cena sirove nafte na berzi 79.24 USD/Bbl.
  13. januar 2022, cena sirove nafte na berzi 83.17 USD/Bbl.

  Svi znate odlicno koliko cenu goriva placate na pumpama, a prosle godine u ovo vreme sirova nafta na berzi bila skuplja nego danas.

  I dalje verujete da su nama energenti poskupeli zbog dogadjanja u Ukrajini, i da je ova hiperinflacija uvezena spolja?

  Zapitajte se ciji javasluk i nesposobnost placate.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.