Prosvetari kao službena lica ? I deo

Prosvetari na protestu zatražili status službenog lica. Pravnici tvrde da bi ovakav status išao samo na štetu prosvetara jer su u pitanju deca, odnosno maloletnici koja su krivično neodgovorna . S druge strane za nanetu štetu od strane službenog lica , službenom licu sledi kazna zatvora . U medjuvremenu jedan od dečaka iz Trstenika pokušao samoubistvo.

Nasilje dece prema nastavnicima I nasilje medju decom bile su teme protesta . Prosvetari su zatražili status službenog lica. Krivični zakonik RS kaže :

Službenim licem smatra se:

1) lice koje u državnom organu vrši službene dužnosti;

2) izabrano, imenovano ili postavljeno lice u državnom organu, organu lokalne samouprave ili lice koje stalno ili povremeno vrši službene dužnosti ili službene funkcije u tim organima;

3) javni beležnik, javni izvršitelj i arbitar, kao i lice u ustanovi, preduzeću ili drugom subjektu, kojem je povereno vršenje javnih ovlašćenja, koje odlučuje o pravima, obavezama ili interesima fizičkih ili pravnih lica ili o javnom interesu;

4) službenim licem smatra se i lice kojem je faktički povereno vršenje pojedinih službenih dužnosti ili poslova;

5) vojno lice.

S obzirom da se radi o Krivičnom zakoniku kada su u pitanju kazne koje se mogu izreći njih definiše član 43 koji kaže:

Učiniocu krivičnog dela mogu se izreći sledeće kazne:

1) doživotni zatvor;

2) kazna zatvora;

3) novčana kazna;

4) rad u javnom interesu;

5) oduzimanje vozačke dozvole.

Da bi ovaj zakon bio primenjen moraju da postoje elementi krivičnog dela . Osobe sa kojima rade prosvetni radnici su maloletnici ili deca koji nisu krivično odgovorni .

Član 112 KZ :

 1. Detetom se smatra lice koje nije navršilo četrnaest godina.
 2. Maloletnikom se smatra lice koje je navršilo četrnaest godina, a nije navršilo osamnaest godina.

10.Maloletnim licem smatra se lice koje nije navršilo osamnaest godina.

Sagovornici Vamedie iz redova pravnika potvrdjuju da postoje slučajevi kada maloletnik može završiti u nekoj ustanovi , a za to je najčešće potrebno da izvrši teška krivična dela poput oružane pljačke, ubistva pa I nanošenja teške telesne povrede sa smrtnim posledicama.

Da li naša deca u školama upravo to rade?

Nanose teške telesne povrede sa smrtnim posledicama , ubijaju nastavnike ili ih pljačkaju uz korišćenje vatrenog oružja?

Istini za volju takvi slučajevi postoje u Harlemu.

U medjuvremenu slučaj u Trsteniku svoj epilog ima pred Tužilaštvom, a nakon što su deca izbačena iz škole. Večernje novosti takodje su ovog vikenda objavile informaciju da je jedan od dečaka pokušao samoubistvo.Na sreću dečak je u stabilnom stanju.

U okviru snažne kampanje u kojima su prednjačili beogradski mediji , prosvetni radnici održali protest, a u javnosti je gotovo izostala informacija šta je bio razlog takvog ponašanja dečaka.

Gostujući u emisiji Utisak nedelje predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković rekla je da se radilo o nameri dece da podignu praćenost na društvenim mrežama te da su iz tog razloga organizovali izmicanje stolice nastavnici te I snimanje I deljenje na društvenim mrežama..

Hteli ne hteli, ako ceo slučaj pogledamo sa strane sve vreme mogle su se čuti najoštrije osude dece, novine su bile prepune tih osuda, na društvenim mrežama u komentarima mogle su se pročitati I najjeziviji komentari kako bi decu trebalo sankcionisati pa I vaspitavati.

Agresivni komentari, mediji koji teže većem klik bejtu , neprestano podizanje tenzije zapravo su na jasan način oslikali stanje u našem društvu . Agresivno , netolerantno, bez moralne amplitude. Stekao se utisak da je slučaj u Trsteniku takvo društvo samo čekalo kako bi izrazilo svoj stav. “Tući”, “obesiti za primer”, “doživotno osuditi” samo su neki od predloga koje su gradjani dali za rešavanje nastale situacije . Na društvenim mrežama koje koriste Valjevci brzo bi se povlačili oni koji su predlagali razgovor sa decom, prevenciju jer su napadani identično kao I vinovnici trsteničkog dogadjaja.

U tom pravcu ide I zahtev za službenošću prosvetnih radnika…a kuda  da idu deca?

Nastaviće se

 

 

 

 

 

 

 

3 comments on “Prosvetari kao službena lica ? I deo

 1. Steva

  Ja mislim da škole kako su krenuli uskoro neće biti škole nego popravne ustanove , kao KPD sve službena lica . Pa posle pendreci…sramota, to su deca

  Reply
 2. Miki

  Kažnjavaju li se nekako nastavnici ili samo deca treutno u školi.Jer ako njih niko ne dira pa mi to imamo bezgrešne nastavnike, sve svetac do sveca.

  Reply
 3. мр Предраг М.Вулетић

  *Дете* које измакне столицу наставници је малолетни деликвент.Таква деца су нпр. на стадионима у Великој Британији годинама дивљали , све док нису довели судије на стадионе који су им експресно пресуђивали и слали их са стадиона право у затвор. Данас на Британским стадионима нема ни ограде а нема ни хулиганских испада.Мислим да решење треба тражити у измени закона тако да иако су малолетни, подлежу санкцијама у случају чињења прекршајних и кривичних дела. Једна од дефиниција слободе је-чинити добро из страха од последица.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.