Petrović preslišavao odbornike:Transfer stanica da se sruši, Reciklažni centar „skrpljen“

Direktor preduzeća Eko Tamnava Zoran Petrović žustro preslišavao gradske odbornike na sednici Skupštine. U žaru govora izneo podatke da postojeća Transfer stanica treba da se sruši, a da je Reciklažni centar u Valjevu „skrpljen“.  Tek na kraju dugog  odsečnog govora Petrović odgovorio na pitanja odbornika i pozicije i opozicije , da će Regionalna deponija početi sa radom najverovatnije u maju 2025. godine.

Usvajanje prorgrama poslovanja preduzeća Eko Tamnava zaduženog za formiranje Regionalne deponije izazalo je oštru polemiku na jučerašnjoj sednici Skupštine.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović zatražio je da se konačno kaže kada će deponija biti u funkciji.  Trifunović je posebno naglasio da grad svake godine izdvaja sredstva za realizaciju tog projekta , ali da nema napretka.  Sličnog je mišljenja bio i odbornik Dragan Popović.Isti zahtev imao je i šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović koji je rekao : „Vi ovde navodite neke tenderi šta to mene , šta to gradjane Valjeva zanima više? Nas interesuje kada će ta deponija konačno biti u funkciji posle toliko godina? Ovde stalno ista priča. Grad Valjevo izdvaja 8 miliona dinara sledeće godine za šta? Za neke tekuće stvari. Ali može li neko ovde konačno da kaže kada će to biti gotovo jer stiče se utisak direktore da namerno prolongirate početak rada“.

Odbonici SNS-a mahom su podržali rad ovog preduzeća smatrajući da se radi o finalnom rešenju problema odlaganja smeća u Valjevu , ali i još 11 opština potpisnica sporazuma o izgradnji Regionalne deponije,  uz konstataciju starijih odbornika da realizacija zaista traje dugo , ali je za govornicom zamenik predsednice Skupštine Viktor Mićić pozvao direktora da odgovori na pitanje – Kada će deponija početi sa radom?

„Vas ne zanimaju tenderi, ali mene zanima. Ne zanima Vas ulaganje države od 55 miliona evra, e mene zanima“, počeo je žustro povišenim tonom svoj odgovor direktor Eko Tamnave Zoran Petrović.

transfer stanica

Navodeći da je Valjevo u ukupnu vrednost investicije uložilo samo 4% iako je poznato da grad Valjevo učestvuje u finansiranju ovog preduzeća sa 23% Petrović je navodio i da se manipuliše informacijama te i da se gradjanima ne govori istina.

„Niste rekli jel? Evo ja ću da kažem. Da li ste rekli gradjanima Valjeva da ste uradili Transfer stanicu pre desetak godina i više koja mora da se sruši , koja je uprta čeličnim užadima da bi se pridržavala. Ako je pustimo odneće je vetar . Da li ste rekli gradjanima Valjeva da postrojenje za tretman i selekciju otpada koje imate dole je skrpljeno da ne kažem neku ružnu reč. I namešteno tako kako je namešteno. To niste rekli. Evo ja kažem“, rekao  je Petrović.

Grad Valjevo je još 2010 godine izgradio reciklažni centar i transfer stanicu upravo kao preduslove za deponiju Kalenić. Informacija koju je izneo Petrović je utoliko zanimljiva jer znači nova ulaganja Valjeva .

Ne treba zaboraviti da je svojevremeno grad Valjevo potpisao ugovor sa tadašnjim Eko fondom  ministartva za zaštitu životne sredine na čijem je čelu bio Oliver Dulić o sufinansiranju izgradnje. Udeo ugovornih strana je predvidjao ulaganja od po 10 miliona dinara u to vreme. Grad Valjevo svoj deo platio je izvodjaču radova preduzeću Ingrap omni , ali ne I Eko fond. Naime 2011. godine Državna revizorska institucija podnela je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Olivera Dulića, bivšeg ministra za zaštitu životne sredine i još šest odgovornih osoba. Kako je tada saopšteno iz ove institucije, Dulić se kao nekadašnji predsednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu životne sredine sumnjiči da je mimo pravilnika dodelio bespovratna sredstva u iznosu od 100 miliona dinara firmama koje se bave reciklažom, a koje nisu ispunile neophodne uslove. Osim bivšeg ministra Dulića, zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotrebe službenog položaja krivične prijave podnete su i protiv tadašnjih članova Upravnog odbora Fonda: Nemanje Komazeca, Verice Noveski, Gorana Trivana, Šimona Garmatija ali i Dragana Vasiljevića, odgovornog lica u Sektoru za planiranje i upravljanje projektima u ovoj instituciji. Krivična prijava stigla je  i na adresu Željke Jurakić, direktorke Fonda.

Dulić je 2012. godine oslobodjen optužbi za zloupotrebu službenog položaja , ali se protiv njega vodilo više postupaka. Poslednji je okončan 2021. godine kada je Specijalni sud u Beogradu oslobodio  Olivera Dulića, njegovog pomoćnika Nebojšu Janjića i direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka optužbi da su zloupotrebili službeni položaj 2009. i 2010. dajući potrebne dozvole za postavljanje optičkih kablova duž državnih puteva preduzeću Nuba invest, iako ono nije imalo svu neophodnu dokumentaciju.

Pokretanje procesa I burna reakcija javnosti bila je razlog I za ukidanje tadašnjeg Fonda pa je praktično preduzeće Ingrap omni zapretilo tužbom za nedostajuća sredstva koja su bila predvidjena ugovorom. Grad Valjevo najpre se opirao plaćanju , ali je na kraju shvativši da bi  kroz sudjenje grad moglo koštati značajno više  , ipak iz budžeta izdvojeno još deset miliona dinara.reciklažni centar

Grad je takodje u medjuvremenu izdvojio i 18 miliona za nabavku reciklažne linije koja je posle nabavke morala biti dodatno upodobljavana jer odredjene karakteristike opremljenosti nisu bile odgovarajuće. Slično je i sa transfer stanicom koja je takodje trpela promene.

Transfer stanica nikad nije bila u funkciji  jer deponija Kalenić nije realizovana iako se početak vezuje čak za 2006. godinu kada je IPA finansirala slične projekte. Reciklažni centar ne radi svojim punim kapacitetom jer se u Valjevu najpre otpad ne reciklira , a potom za stavljanje u punu funkcciju neophodno je još zaposlenih.

Petrović je tek na kraju svog govora, priznajući da sve dugo traje,  rekao da će tender za izvodjenje biti raspisan od 15 do 20. Januara ,a  da će radovi početi polovinom maja. “Onda je potrebno dve godine da se telo deponije izgradi. Znači tamo negde u maju , odnosno polovinom , koje to dodje, 2025. godine bi trebalo da bude gotovo”, rekao je Petrović.

deo linije u reciklažnom centru

Niko od odbornika nije komentarisao iznete tvrdnje Petrovića, ali je pažnju na govor I način obraćanja Skupštini Petroviću skrenuo šef odborničke grupe SPS-a Djordje Pavlović: “Vi ovde preslišavate odbornike I gradonačelnika. Gde to ima? Pa mi smo ti koji odlučuju o finansiranju vašeg preduzeća . Mi, svi odbornici u ovoj sali. A da Vi nas I gradonačelnika presliašavate , to je nedopustivo”, rekao je izmedju ostalog Pavlović.

Bilo kako bilo , pitanje na koje nije bilo odgovora jeste da li to znači da će Valjevo morati da izdvoji još novca za reciklažni I transfer stanicu ? Još novca?

 

6 comments on “Petrović preslišavao odbornike:Transfer stanica da se sruši, Reciklažni centar „skrpljen“

 1. Ica smekerica

  Dobar je bio. Iskreno i u srz, jer su ga iznervirali pricanjem svega, sem onoga iz materijala. Gledao sam sinoc emisiju na vtv i slusao sve sto je rekao, covek je lepo rekao sta i kako i da je gradjane Valjeva kostalo od projekta do sad 4% ukupnih troskova za izgradju ovog projekta, a to sto je rekao nase mane nije njegov problem. Da su pre desetak godina odradili sta je trebalo i na nacin na koji je trebalo sve bi bilo u redu.

  Reply
  1. Budućnost

   Ти си један бот и не знаш ништа о животу ни о ђубрету. Да знаш не би ти ђубре било код врата…

   Reply
 2. Dragan

  ovog coveka treba smeniti. nemoze tamo neki direktor da se tako obraca ljudima koji su vlast u ovom gradu. ove iz opozicije nek napada koliko hoce al mora imati granicu koga sme da dira

  Reply
 3. Građanin

  Zaboravio se,čovek pomislio da je sve to opozicija pravila i kriva,sada će tek nsgrabati

  Reply
 4. Istina

  Обзиром како нас сопствена власт третира 10 година и колике су направили социјалне разлике међу грађанима, да смо најјефтинија радна снага у Европи са најскупљом храном , гардеробом, горивом, најзагађенија земља у Европи, штрокави, прљави и да се гушимо у сопственом ђубрету и смраду, да не знамо ни да очистимо државу…поставља се питање да ли смо ми способни да имамо државу, мислим да не и да нам треба увести протекторат, па ако некад будемо достигли ниво онда причати о државности!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.