Lokalni odgovor: Umesto novogodišnje čestitke – Poziv na akciju

Udruženje gradjana Lokalni odgovor u saopštenju za javnost podseća na alarmantno stanje sa zagadjenjem vazduha u našem gradu. Saopštenje prenosimo u celosti:

„Prolazi 2022, još jedna godina bez želje lokalnih vlasti u Valjevu i Gradske uprave da se uhvate u koštac sa aerozagađenjem. Nije ni pokrenuta politika koja bi izvesno dovela do smanjenja zagađenja vazduha i manjeg broja prevremenih smrti. Ne samo da se nedopustivo kasni sa pripremom i usvajanjem Plana kvaliteta vazduha, već je jasno da prioritet lokalne vlasti u Valjevu nije promena situacije sa vrlo ugroženom životnom sredinom.

Javni resursi se usmeravaju na megalomanske, super-hik, neizvesne projekte kao što su regionalni gasovod i regionalna deponija, privredna i industrijska zona ili subvencije Toplani. Uprkos neizdrživoj situaciji sa zagađenjem vazduha i očiglednoj opasnosti za zdravlje ljudi, lokalne vlasti u Valjevu i Gradska uprava u dužem vremenskom periodu:

 1. Nisu razvili, niti usvojili Plan kvaliteta vazduha, ni kratkoročne planove za smanjenje zagađenja vazduha, nisu primenili planske, koordinisane mere koje bi doprinele smanjenju zagađenja vazduha u Valjevu i spašavanju života i zdravlja.
 2. Nisu organizovali obaveštavanje građana, škola i obdaništa o prekoračenjima koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, niti su preduzimali mere da se ublaži uticaj zagađenog vazduha na zdravlje ljudi, posebno najosetljivijih, a to su deca.
 3. Nisu obezbedili tačne i potpune podatke o izvorima zagađenja vazduha u Valjevu, niti su osigurali da zagađivači poštuju obaveze u pogledu emisija zagađujućih materija u vazduh.
 4. Oglušili su se o zahteve javnosti da se politika zaštite kvaliteta vazduha u Valjevu učini efikasnom i transparentnom. Odbijali su i onemogućavali bilo kakvo učešće zainteresovane javnosti.
 5. Propustili su da pokrenu postupak procene rizika za zdravlja stanovnika Valjeva usled dejstva zagađenog vazduha i da razviju, usvoje i primene Plan zaštite javnog zdravlja. Zagađen vazduh je naša očajna stvarnost.

Skraćuje nam život. Zbog toga se moramo obaveštavati o zagađenju i prilagođavati svoje životne i poslovne planove. Nabaviti i koristiti prečistače vazduha i zaštitne nano-maske. Mora se štedeti energija, mora se ići peške, biciklom ili javnim prevozom. Mora se izolovati kuća i umesto uglja i drva koristiti gorivo koje manje zagađuje. Moraju se ostaci od hrane, trava i granje kompostirati, ne spaljivati. Čuvati svako drvo. Svakog dana se mora misliti o tome da li naša odluka ili delo zagađuju.

Ali bez ispitivanja odgovornosti lokalnih vlasti u Valjevu za propuste i bez rasterećenja nadležnih službi od osoba koje su službeno „zaslužne“ za zagađenje vazduha i prevremene smrti stotina ljudi, nemoguće je očekivati bilo kakvu promenu. Oni koji su nas dovde doveli, ne mogu biti deo rešenja. Treba nam tim koji dobija. Pitanje zagađenja vazduha u Valjevu je prvenstveno političko pitanje. Iako se na prvi pogled čini logičnim da svi dišemo isti vazduh, to očigledno nije tako. Oni koji imaju moć, oni u čijim rukama je odlučivanje nam to dokazuju svojim nečinjenjem.

Bez promene javne politike kvaliteta vazduha, bez promene aktera i ciljeva, bez promene u načinu raspodele javnih dobara neće biti čistog vazduha. Tu promenu mogu da donesu samo građani zainteresovani za svoj kvalitet života i za svoje zdravlje.

Želimo vam aktivnu Novu 2023. godinu i uspešnu borbu za čist vazduh!

Lokalni odgovor“

 

 

 

 

4 comments on “Lokalni odgovor: Umesto novogodišnje čestitke – Poziv na akciju

 1. Spasoje

  Eeee, da je Pantićima i Šojićima samo malo da budu vlast, oni bi to očas posla rešili.Iz ljubavi prema sugrađanima.

  Reply
  1. Deda

   Pa oni i jesu vlast. Rade u opstini, krckaju pare od projekata, zataskavaju svoje ozbiljne prestupe… Bas bi neki nestrucan mogao, bez podrske vlasti, da realizuje po valjevskim skolama obuku o aerozagadjenju. Jezivo…

   Reply
 2. Istina

  Глупости, доста више тих удружења и глупости…
  Пишете како није урађено ово, оно…
  Не спомињете нигде да није урађено ништа за смањење загађења, што је кључна ствар. А да ли ће обавештавање бити овако, или онако то је све споредна ствар. Свако ко има очи и нос ће увек закључити када не треба излазити у овај град страве и ужаса…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.