Vujović najavila početak izgradnje regionalne deponije

Ministarka ekologije Irena Vujović na sastanku sa predstavnicima EBRD-a I AFD-a najavila da će naredne godine početi izgradnja sedam regionalnih deponija medju kojima je i Valjevo.

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović sastala se  sa regionalnim direktorom Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem. Na sastanku se razgovaralo o dinamici realizacije infrastrukturnih projekata u domenu upravljanja otpadom, koji će biti finansirani iz kreditne linije EBRD i Francuske razvojne agencije (AFD).

Nakon što je delegaciju EBRD upoznala sa najznačajnijim rezultatima i projektima iz „Zelene agende“, usklađivanjem zakonodavstva u domenu zaštite životne sredine sa direktivama EU, ministarka je predočila da se realizacija ambicioznog projekta koji podrazumeva izgradnju sedam regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji, odvija po planu.

-EBRD je strateški partner Vlade Republike Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine u realizaciji kapitalnih zelenih projekata koji su od izuzetnog značaja za unapređenje kvaliteta životne sredine, a time i kvaliteta života građana. U prvoj polovini 2023. godine počeće izgradnja regionalnih sanitarnih deponija i prateće infrastrukture za tretman otpada u Valjevu, Užicu i Pirotu, dok će druga faza obuhvatiti Sombor, Novu Varoš, Sremsku Mitrovicu i  Rašku. Očekujemo da će regionalni centri za upravljanje čvrstim otpadom u skladu sa najvišim ekološkim standardima doprineti i jačanju svesti o značaju recikliranja, kao i povećanju procenta reciklaže otpada u našoj zemlji, čemu i težimo – rekla je Vujović.

Na sednici Gradskog Veća u oktobru ove godine,  direktor preduzeća „Eko Tamnava“, Zoran petrović  je najavio da će prva faza izgradnje deponije Kalenić početi 2023. godine. Radovi na pripremi izgradnje deponije Kalenić traju od 2006. Godine. Za to vreme Valjevo i dalje koristi staru deponiju koja je odavno prerasla okolno naselje pa i samu sebe , a još 2014. godine u gradu se ozbiljno govorilo o tome da je deponija došla do svog kraja. Od tada do danas je prošlo 8 godina i deponija i dalje raste. Život ljudi u okruženju nije ni malo lak , a pred gradom je ozbiljan posao projektovanja sanacije deponije.

 

6 comments on “Vujović najavila početak izgradnje regionalne deponije

 1. Miloš Marjanović

  ja sam mislio da je Ruska federacija strateški partner, kad ono EBRD. Kako sad to?

  Reply
 2. Nušić

  Ovo isto je najavljeno i prošle godine u ovo vreme. Čak su rekli da će tender biti raspisan do kraja februara ove godine.
  Čemu stalno toliko laganje?

  Reply
 3. Dule

  Nova, a pogotovu, sanitarna deponija nam je preko potrebna. Kada konačno dođemo u situaciju da vidimo da se naš otpad sistemski odlaže na pravilan način, da se reciklira, onda ćemo lakše i mi sami, kao pojedinci i domaćinstva, početi da odlažemo otpad na pravilan način.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.