U valjevskom kraju samo 20 registrovanih objekata za seoski turizam

U valjevskom kraju samo je 20 registrovanih objekata za bavljenje seoskim turizmom. Najveća prepreka za razvoj ove grane turizma je infrastruktura.

Na sve strane oko Valjeva napuštene kuće . Medju tim kućama ima i onih koje su novije gradnje , spratne i komfornije. U mnogim selima meštani su gradili kuće za decu, ali su deca otišla u grad. Iako postoje brojni kapaciteti za bavljenje seoskim turizmom u valjevskom kraju tek je 20 registrovanih objekata.

„Svake tri godine ta domaćinstva obnavljaju svoju registraciju. Da bi se jedno domaćinstvo bavilo seoskim turizmom moraju da budu ispunjeni odredjeni standardi. Mora postojati voda, put da bi gosti mogli da dodju . Mora biti stabilnog snabdevanja strujom“, objašnjava Ana Marković direktorka TO Valjevo.

Markovićeva kaže da se selo Lelić razvija upravo u tom pravcu, domaćinstva koja se bave seoskim turizmom postoje i u Brankovini, Petnici, Lukavcu , Taorskim vrelima.

„Pored osnovnih smeštajnih kapaciteta , turisti traže najčešće blizinu neke atraktivne lokacije . To mogu biti reke, jezero, manastiri. Taorska vrela su sve atraktivnija za turiste i tu imamo od skora dva domaćinstva koja se bave turizmom. U Podbukovima takodje jedno uspešno dommaćinstvo“, kaže Markovićeva.

Turisti žele različite stvari , ali pre svega da do lokacije mogu doći automobilom što je često u valjevskim selima problem, ali postoje i oni koji žele upravo takve ruralne sredine.

„Ima i onih koji žele netaknutu prirodu, čist vazduh. Mnogo njih dovodi decu da vide i budu blizu domaćih životinja pa je poželjno da domaćinstvo ima i domaće životinje Ljudi koji su rodjeni u gradu i koji nemaju veze sa selom, najčešće traže i da budu uključeni u neke radove ili u pripremu hrane , da nauče neke nove recepte, da hrana bude zdrava, a pre svega domaća“, kaže Markovićeva i dodaje da postoje turisti koji dolaze na selo da bi tu pripremali zimnicu po starim recepturama.

Registraciju domaćinstava ne radi TO Valjeva , ali zato promoviše ono što je u ponudi. „I ne samo promocija. Mi ih vodimo sa nama na sajmove da mogu da predstave svoju ponudu. Radili smo projekat „Odmor na selu“ , žene su bile obučavane kako da na društvenim mrežama, uopšte internetu promovišu svoja domaćinstva. Tu je i „Zeleni prsten Maljena“,projekat koji smo radili zajedno sa Kosjerićem i Ljigom i Mionicom. Žene su išle na obuke iz gastronomije , odnosno da nauče kako da svoje jelo predstave u najboljem svetlu gostima. Radili smo mnogo toga i uvek smo na raspolaganju da pružimo informacije ukoliko su potrebne bilo da neko želi da se bavi seoskim turizmom ili da bude gost u nekom domaćinstvu“, kaže direktorka TO Ana Marković.

Seoska domaćinstva nisu baš na ceni pa možda nije loše rešenje ukoliko postojeći objekat ne zahteva prevelika ulaganja , upravo seoski turizam jer bez obzira da li je infrastruktura potpuna , valjevska sela imaju svoju lepotu na kojoj nam zavide oni koji žive u velikim gradovima.

6 comments on “U valjevskom kraju samo 20 registrovanih objekata za seoski turizam

 1. Smilja

  Pa kad ona što izdaje ⭐️ šalje kod muža za papire i traže svašta nešto od seljaka.

  Reply
  1. Lidija

   Tako je Smiljo samo dobiju resenje i ne cekaju oni koji imaju para i apartmane na Divcibarima.
   Javna tajna je u Opstini kako se zavrsava legalizacija Stan na dan.

   Reply
 2. Bezobrazluk

  isla sam u Opstinu 10 puta da se raspitam kako se registruje za seoski turizam. Svaki put bi mi na salteru rekli da gospodja koja to radi nije na poslu ima koronu. Prima platu i ne radi, lezi koronu 10puta.
  Ovo ima samo u Srbiji i u SNS

  Reply
 3. Advokat

  Podneo sam zahtev pre 4 meseca a pre toga sam Lidiju Vukovic sluzbenicu u gradskoj Upravi jurio 6 meseci da mi kaze sta treba.
  Jos nisam dobio resenje i ne mogu da radim. A doticnu naci na poslu nemoguca misija.

  Reply
 4. Joca

  Pre dve godine sam pokusao ovu pricu medjutim u Opstini nemaju sluha za to salterusa koja to radi nikad nije na poslu. Kad god sam svratio ona ne radi. Posle sam cuo da se to placa preko povezanih lica i ide brze.

  Reply
 5. Rade

  Podneo sam zahtev pre godinu dana i ništa nisam završio. Sramota. Tražio sam Lidiju Vuković sto puta nikad nije na poslu. Čuo sam da šalje papire mužu advokatu. Sramota! Ko je ta žena? Šta ona misli?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.