Bez novih cena grejna sezona sa Toplane ugrožena

Gradska Toplana uputila je 7. novembra zahtev gradu za odobrenje novih cena grejanja. Kako se navodi u zahtevu razlog za novo povećanje cena jesu nove  više cene energenata .

JKP Toplana prema Metodologiji  kojom se odredjuje cena grejanja može podići cene ukoliko se ukupna cena energenta poveća za više od 3% . U zahtevu upućenom Gradu , Toplana navodi podatak da je cena komprimovanog gasa povećana za 48,11% što je osnov za sam zahtev za novim cenama.

Predloženo povećanje cena je u visini od 26,5% za one koji grejanje plaćaju paušalno dok bi nova cena za one koji grejanje plaćaju po potrošnji trebalo da bude veća za 36,9%.

To praktično znali da bi građani koji grejanje plaćaju paušalno za stambeni prostor umesto 104,02 ubuduće grejanje po kvadratnom metru plaćaju 131,61 dinara dok bi oni koji grejanje plaćaju po potrošnji, umesto 6,51 dinara po kwh plaćali 8,91 dinara, Fiksni deo ostao bi nepromenjen.

Za korisnike poslovnog prostora cena grejanja po kvadratu biće 164,51 dinara umesto dosadašnjih 130,02 dinara. Za one koji grejanje plaćaju po potrošnji varijabilni deo iznosiće 11,14 umesto 8,13 dinara po kwh, a fiksni deo 34,98 dinara po kvadratu. Sve cene su bez uračunatog PDV-a.

Toplana u svom zahetvu navodi da nepostupanje po zahtevu nosi veliki rizik po kontinuitet grejne sezone što bi proizvelo posledicu po gradjane koji su na daljinskom sistemu grejanja . “Sam prekid grejne sezone doveo bi I do ugrožavanja elektro sistema I ugrozio I ostale gradjane koji nisu na sistemu grejanja“, navodi se u Zahtevu.

Kako cene grejanja nisu menjane od 2013. godine Gradska Toplana u julu je  podigla cene za svoje korisnike u visini od 16%.

“Mi nismo mogli tada predvideti nove cene. A cene su otišle skoro duplo. Sada se već najavljuje novo povećanje od Nove godine za 11%, ali mi I tu ne možemo unapred znati sa sigurnošću da li će tako I biti I da li je to garantovano ta visina poskupljenja, možda bude više , možda manje .  Ono što je izvesno jeste da s obzirom da smo prešli na komprimovani gas njega ne možemo dobiti intervencijom države iz Robnih rezervi, a mazut je inače 30% skuplji . Već kasnimo I za ovaj mesec, imali smo možda sreće što je oktobar bio topao mesec pa I sam početak novembra pa je potrošnja bila manja . Već sada je situacija drugačija. Mi ne možemo dugo čekati na odluku grada jer I u trenutku kada smo išli sa avansnim plaćanjem imali smo blizu 100 miliona veće troškove. Ukoliko ne bude novih cena , grejna sezona je ugrožena”, objašnjava Janko Gagić direktor Toplane.

Grad Valjevo I ministarstvo ekologije finansirali su prelazak na komprimovani gas u Toplani iz dva razloga jer je komprimovani gas jeftiniji energent, a ključni razlog bio je I smanjenje aerozagadjenja.

Za sve ostale gradjane cene energenata su poskupele I za više od 50% u odnosu na prošlu godinu pa je veliko pitanje kako bi gradjani Valjeva skoro 80% domaćinstava koji se greju samostalno,  gledali na izdvajanje iz budžeta kako bi se sanirala poskupljenja energenata za Toplanu . Naročito ako se zna da Valjevci koji se greju sa individualnih ložišta energente  plaćaju odmah po isporuci bez mogućnosti godišnjeg plaćanja na rate.

Prvi proračuni pokazuju da bi grad trebalo da izdvoji oko 200 miliona dinara kako bi platio grejanje za one na daljinskom sistemu , ukoliko se ne odobre nove cene Toplani,  što nisu mala izdvajanja I teško da grad ima ovaj novac na raspolaganju .

Odluku o novim cenama mora doneti Skupština grada , a u Toplani se nadaju da bi ova tačka dnevnog reda mogla biti već na prvom narednom zasedanju krajem meseca.

Grejanje nije socijalna kategorija , ali po zakonu postoje kategorije zaštićenih energetskih kupaca za one kategorije stanovništva koje nisu u mogućnosti da na osnovu svojih prihoda servisiraju plaćanja.

20 comments on “Bez novih cena grejna sezona sa Toplane ugrožena

 1. Sića

  Dao sam 130 000 za pelet , platio poreze i sad da nekom grad plati grejanje. Može, ali meni da se plati isto, da se refundira bato.

  Reply
  1. Kolubarac

   Cena grejanja u Kolubari 2 za stan od 65 kvm je 9500 dinara mesečno. Na godišnjem nivou je to 114 000 dinara. Koliki prostor ti greješ za 130 000 dinara?

   Reply
 2. Ekipa

  Imam ideju, neka lepo ovi što su na daljinskom,a neće da plate rade kod nas na održavanju naših kotlova, čišćenju i loženju pa onda eto neka grad plati. Zaradiće eto prosto. I logično

  Reply
 3. Valjevac

  Ako Janko knjigovodja kaže kao najbolji stručnjak ekonomskog tigra onda ćuti rajo i plaćaj.

  Reply
 4. Dragan

  grejanje treba da poskupi. ja verujem direktoru jer on je matematicar i sigurno je dobro izracunao koliko para mu treba

  Reply
  1. Anti bot

   Dragi bote, tačno je tako kako si napisao. Ova vlast uzima koliko im para treba, i to ne samo kroz grejanje, već na svaki mogući način uzimaju sve što im se prohte. Ali, neće doveka, ni oni otimati, ni ti pisati to što pišeš.

   Reply
 5. Baki

  Mnogo ste mi vi pametni, pa ne mora toplana ni da nas greje, za te pare sto plaćamo možemo da se grejemo na bilo koji drugi način jeftinije.
  Pitamo se i mi hoćemo li da se grejemo sa toplane po tim cenama.
  Toliko o Vučićevom najjeftinijem gasu u Evropi i najskupljem grejanju.

  Reply
 6. Mića Trubić

  Direktore, otpusti stranački kadar koji ne radi ništa u toplani i neće biti problema, ne treba ti poskupljenje. To se odnosi i na vodovod, Vidrak itd.

  Reply
 7. Dragan

  mozete vi da raskinete ugovor i da skinete radijatore. al ostace nase cevi da zauzimaju mesto u vasim stanovima i za to opet morate da nam platite.

  Reply
  1. Правда за Драгана

   Драган је наш Домановић, пратите му коментаре.

   Reply
 8. Petar

  a šta bi sa onim saopštenjem toplane kako je sve spremno za grejnu sezonu, da je sve obezbeđeno i da neće biti problema???
  secikese i drparani !!!!

  Reply
 9. Branka

  kome je skupo grejanje slobodno neka proda stan i neka kupi kuću… ne dozvolite da vas guli toplana… vec lepo kupite 10-15 kubika drva pa.platite od jednom.jer drvoseca nece dati na 12 rata… i onda se sami grejete…

  Reply
  1. Јоца

   Дају људи и на рате када година купујеш код њих дуже, продају и на кубик и на тону и хоће да сачекају и на новац ако виде да си човек.

   Reply
 10. Pera

  Kad im nije odobreno povećanje cena oni lepo umanjiše grejanje i mirna Bačka !!!

  Dkle će nas maltretirati ???

  Reply
 11. Gos

  sve je to lepo i svi razumemo da je kriza za energente. Da li je nekom palo na pamet koliki procenat korisnika ce moci da plati te skuplje racune, obzirom na to da su plate iste a sve je poskupelo. Sta ce toplana dobiti poskupljenje kada pola korisnika nece placati racune.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.