Javna rasprava o Planu kvaliteta vazduha

Organizacija Lokalni odgovor poziva gradjane da učestvuju u javnoj raspravi koju Grad Valjevo organizuje ovog prepodneva u 11h u zgradi Uprave na temu Nacrta Plana kvaliteta vazduha.

Vazduh u Valjevu spada u najlošiju, treću kategoriju zbog prekomerne koncentrcije suspednovanih čestica prašine. Zbog toga su lokalne vlasti obavezne da uz učešće javnosti razviju i primene Plan kvaliteta vazduha koji. Ovaj plan treba da sadrži mere i projekcije kada biti dostignute ciljane vrednosti koncentracija zagađujućih materija propisane Zakonom o zaštiti vazduha. Iako je ovakav dokument usvojen 2016. godine na period do 2021, nije došlo do smanjenja zagađenja vazduha, niti postoje dokazi da je zvanično primenjen. Uprkos, teškom stanju sa zagađenjem i ugrožavanjem zdravlja ljudi, Gradska uprava je propustila da blagovremeno pribavi Plan kvaliteta vazduha, te se o nacrtu dokumenta vodi rasprava sa zakašnjenjem većim od godinu dana.

U Valjevu svake godine 242 osobe prerano izgubi život zbog zagađenja vazduha, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Gotovo petina ukupnih smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem vazduha u Srbiji pripada Valjevu. Ova zdrastvena institucija procenjuje da Valjevo tokom perioda od deset godina pretrpi gubitak od 10 hiljada godina izgubljenih života. To je nemerljiv ljudski, socijalni i ekonomski gubitak za naš grad. Najugroženija populacija usled zagađenog vazduha su deca, starije osobe i ljudi sa hroničnim oboljenima.

Javna rasprava je prilika kada građani mogu da učestvuju u formulisanju javne politike. To je mesto i vreme kada građani treba da kažu nadležnima da očekuju da vazduh bude čist, poručuju iz Lokalnog odgovora.

 

 

3 comments on “Javna rasprava o Planu kvaliteta vazduha

 1. Istina

  Sve je povezano. Dajte narodu normalne plate i penzije i narod će bar svakog vikenda moći da ode do naših planina i da diše čist vazduh i tako da poboljša svoje zdravlje. Nemojte stalno trubiti o aero zagađenju koje niko neće da rešava jer treba baš dosta para, ali bez ugradnje u džepove.
  Narod je siromašan, nema para ni da ode do Gradca, a kamo li do Teodosićevog hotela da popije kafu i udiše čist vazduh…
  Za koga se ova Srbija sprema, za robove i za robovlasnike. U stvari to jeste već tako. Kako vam nije jasno da svi koji imaju novac imaju u stanovima i prečistače vazduha, a vi koji 10 godina glasate laž, prevaru, obmanu, koji primate bedne plate i penzije, pa vi treba da pocrkate što pre jer je to najbolje za vas, Drugi robovi već stižu iz Sirije…

  Reply
  1. SOFIJA

   Sve ste to lepo i pametno rekli,ali iskreno ne mora da se ima para za precisicvac vazduha.Ja sam kupila na rate fotokataliticki precisicvac i prezadovoljna sam. Svake godine se pise o stetnim cesticama,ali dzaba, nece biti bolj, samo jos gore.

   Reply
 2. Pera

  Kakva javna rasprava o zagađenju?
  Izmestite Austroterm ziz centra grada i smanjićete broj umrlih za 50 na godišnjem nivou…
  Bruka kako nas taj zagađivač truje već godinama.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.