Štrajk valjevskih prosvetara na Dan prosvetnih radnika-Časovi 30 minuta

Prosvetni radnici koji su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika danas će biti u štrajku. Časovi će trajati 30  umesto regularnih 45 minuta.“ Štrajk je organizovan na Dan prosvetnih radnka kako bismo još jednom ukazali na naš loš položaj“ , rela je najavljujući štrajk predsednica ovog sindikata za Valjevo Vesna Andrić.

„Medju brojnim razlozima za štrajk jedan je svakako dominantan, a to je da smo imali priliku da vidimo budžet za narednu godinu i ponovo nema povećanja za zaposlene u prosveti . Naš zahtev je 20% povećanja zarade“, kaže Andrić.

Činjenica da se štrajk organizuje na Dan prosvetnih randika trebalo bi da pošalje snažniju poruku minstarstvu prosvete i državi o stanju u prosveti. „Ne treba zaboraviti da mi povećanje ne tražimo samo za radnike u nastavi već i za nenastavno osoblje. Tu mislimo na administraciju u školama koja zaista ima jako niske plate  , njihove zarade su na nivou minimalca , a često i ispod toga“, navodi Andrićeva.

U posebno lošem položaju su tetkice u školama koje po novim odlukama nemaju ni putne troškove ni topli obrok. Vesna Andrić kaže da su zbog toga podnete brojna tužbe: „Tužili smo ministarstvo iz mnogo razloga i naročito za tetkice kojima su zarade tek jako niske. Medjutim ono što je činjenica jeste da kada dobijemo presudu onda oni idu dalje na Apelaciju , neprestano se žale tako da su ti postupci u toku. Mi zaista ne želimo da povećamo troškove zbog sudskih postupaka , ali očigledna je njihova namera da dodju do Kasacionog suda kako bi tamo oborili presude“.

Andrićeva nije mogla da precizira koliko valjevskih škola će biti u štrajku. „Sasvim sigurno u štrajku će biti svi naši članovi. Da li će nam se pridružiti i članovi drugih sindikata videćemo“, rekla je Andrić podsećajuči da je Unija sindikata i ovu školsku godinu počela štajkom kao jedinim načinom da se brojni zahtevi prosvetara reše. Ipak najveći broj zahteva nije ispunjen.

12 comments on “Štrajk valjevskih prosvetara na Dan prosvetnih radnika-Časovi 30 minuta

 1. Ja sam moju skolu zavrsio

  Znaci ova moja ce doci danas ranije kuci. Mozda nesto i stigne da mi skuva za promenu.

  Reply
 2. Dragan

  ko nece da radi otkaz. ionako na birou ima ljudi kojima treba posao i koji ne zakeraju

  Reply
  1. Аљоша

   Нема Драганче. Млади са мастером беже главом без обзира из Ваљева и просвете. Овде остају само они са Сингидунумом и Мегатрендом.

   Reply
  2. Dragance

   zaposli se ti, mogao bi da budes na oglednom casu biologije, nastavna tema pecinski covek

   Reply
 3. Јоца

  Подршка просветарима да се боре за своја права, али шта је са правом деце на квалитет образовања. Можда би и ми родитељи требали да штрајкујемо, јер је градиво бесмислено, преобимно, уџбеници прескупи, рекреативне и екскурзије астрономске, осмомартовски поклони у рангу поклона за венчање дражег члана фамилије. Родитељи су постали спонзори просвете и учитељи своје деце, јер се на часу мало тога уради. Домаћи задаци су обимни. Смути, проспи, на крају су сви одлични и ништа не знају. Има светлих изузетака.

  Reply
 4. Саркастични тигар

  У Немачкој плате просветара три до пет пута мање него у Србији а цене у Немачкој три до пет пута веће него у Србији и онда наши просветари незадовољни, ма мислим стварно нема смисла.

  Reply
 5. Dragan

  Plate treba povećati u osnovnoj školi a u srednjjoj profesorima ne.Svi drže privatne časove a cena boli glava,nikom ništa neplaćaju isto i doktori..

  Reply
 6. Šloser

  U moje vreme morao sam da čekam da se škola zapali da nebi išao u školu,a da je ovakav sistem školovanja bio sada bi bio akademik a ne bravar

  Reply
  1. Мод

   Sada si akademik ako imaš novca i ako ti je doktorat plagijat. Papir sve pokriva, papir sve trpi.

   Reply
 7. Toza

  ko neće da radi na ulicu,mnogo mladih profesora čeka na birou da ih se neko seti!!!

  Reply
 8. Istina

  Na žalost, činjenica je da bi nam prosvetari trebalo da budu najjača pokretačka snaga društva, ali i oni su pali nisko. Oni više nisu ono što su nekada bili. Kada oni ne mogu da se organizuju i ostvare svoja prava skoro 30 godina, onda znajte dokle smo došli. Došli smo dotle da sve pokazuje da smo najgori narod u Evropi, podmitljiv, prodane duše, narod koji se gasi…
  Bruka!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.