Štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika 1.decembra

Još jedan štrajk ovoga puta kroz obustavu nastave za 1. decembar najavila je Unija sindikata prosvetnih radnika. Pored toga što neće imati nastavu u školama , članovi ovog sindikata održaće protest u 11.30h na Gradskom trgu.

Posle više štrajkova koji su se ogledali u skraćenju časova sa 45 na 30 minuta , Uija sindikata prosvetnih radnika u potpunosti će obustaviti nastavu 1. decembra.

„Pored toga na Gradskom trgu ćemo se okuiti u pola 12h . Doći će svi, ne samo članovi Unije već svi oni koji žele da ana ovaj način iskažu svoj protest. Nakon okupljanja krenućemo ka zgradi Školske uprave gde bi trebalo da smo u 12h i gde ćemo se zadržati pola sata. Sad sam čula da je načelnica zakazala radnu grupu tog dana u Poljoprivrednoj školi.  To je nekako baš zgodno. Na taj sastanak treba da idu predstavnici sindikata, a  trebalo bi da kada dodjemo pred ŠU nekom uručimo taj papir sa zahtevima“, najavila je Vesna Andrić predsednica Sindikata Unije prosvetnih radnika za valjevski kraj.

Andrićeva kaže da su nakon poslednjeg štrajka dobili poziv od strane ministra za 21. novembar uz asistenciju Agencije za rešavanje sporova.

„Zvao je dakle miritelja, a naš ministar ne može da razgovara bez posredovanja. Sve zahteve smo izneli  koje smo imali 8. novembra osim povećanja plate i regulisanja tužbi tetkica, osim uvećanja koeficijenta za nenastavno osoblje , imali smo dosta zahteva. Već tada se desio slučaj u Trsteniku i najaviljen je štrajk tako da će svi biti u štrajku. A Unija će potpuno obustaviti rad“, rekla je Vesna Andrić koja dodaje i da će sve škole u Valjevu biti pokrivene štrajkom.

U Valjevu članice Uije nisu Poljoprivredna, Medicinska i Prva osnovna škola , ali , kako kaže Andrićeva u tim školama postoji SRPS takodje sindikat koji će im se priključiti.

Ona objašnjava da će prosvetari sada na protestu tražiti samo jedno: Regulisanje pravilnika vezano za nasilje i to ne samo nasilje prema prosvetnim radnicima nego i nasilje medju decom , nasilje dece prema tetkicama. „Postojeća procedura dugo traje i posle svakog nasilja nastavnici dobiju da roditelji ispišu dete iz škole i ta disciplinska mera više ne važi jer su ga ispisali pre nego što je mera doneta. Mi ništa nismo dobili tim pravilnikom. Mi uvek prepišemo neke delove iz zakona EU ne i one delove gde se uključuje stručno lice.  Problem je počeo kada su deca dobila sva prava . Ali svako pravo ima obavezu , a to nismo uveli. Mi smo imali obuke i edukacije gde se traži da se razume dete. A imamo porodice gde nisu stavljene granice ponašanja. Tražimo zakon koji štiti nastavnika, ako dete napravi prekršaj mora snositi posledice , ali i roditelji moraju“, rekla je Andrić.

 

8 comments on “Štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika 1.decembra

 1. Dragan

  ko nece da radi nek dodje po radnu knjizicu pa na biro. ionako ima dosta onih koji bi se rado zaposlili na ova mesta i koji svojim angazmanom.u stranci to i zasluzuju

  Reply
  1. Nenad

   Pametnjakoviću da li si siguran da ima „dosta“ ti koji bi se u prosvetu zaposlili? Ja se na to ne bi kladio. Kad se pomene prosveta svi prvo pomisle na raspuste. Deca su sve strašnija a roditelji neverovatni. Čega se sve nagledamo i naslušamo niste ni svesni. A, da, što se plate tiče, u rangu je radnika malo bolje plaćene pekare ili radnika na proizvodnoj traci…

   Reply
 2. Sramota

  U Valjevu samo Poljoprivredna skola ne pruza podrsku i ne obustavlja rad. Boji se Gajic da ga ne smene

  Reply
 3. Ja

  Ako budemo mislili kao dotični Dragan, teško nama, kad moraš da misliš kako ti drugi naredi!

  Reply
 4. Toza

  Pa idi i ti druže na proizvodnu traku ili u pekaru pa radi noćne smene kada je to tako lepo,a ne da se šepurite sa pola godine odmora i slobodnih dana,pa onda kuknjava na decu i omladinu!!Niko nikoga ne tera da studira fakultete gde je jedina opcija zaposlenja prosveta i rad sa decom!!!!!

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.