Skupština usvojila budžet-Opozicija bez mnogo kritike

Skupština grada usvojila je budžet za 2023. godinu u iznosu od 4,6 milijardi dinara. Opozicija nije imala značajnije zamerke , a predstavnici pozicije budžet su okarakterisali kao razvojni i uravnotežen .

„Stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje, planiran je iznos od 12, 7 miliona; komunalne delatnosti 545, 6 miliona; lokalni ekonomski razvoj 103, 1 milion; razvoj turizma 59,8 miliona; poljoprivreda i ruralni razvoj 122,3 miliona; zaštita životne sredine 142 miliona; organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture 811, 1 milion; predškolsko vaspitanje 750, 6 miliona; osnovno obrazovanje 236,1 milion; srednje obrazovanje 10,3 ; socijalna i dečja zaštita 301, 4 miliona; zdravstvena zaštita 34,4 miliona; razvoj kulture 299,1 milion; razvoj sporta i omladine 297,6 miliona; opšte usluge lokalne samuoprave 775, 4 miliona; lokalna samouprava 55,8 i energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije 58,1 milion dinara“, obrazložio je predloženi budžet načelnik budžeta Željko Tabašević.

Odbornici aktuelne većine u Skupštini imali su uglavnom pozitivan osvrt na predloženi budžet. A na predloženi budžet odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović podneo je tri amandmana od čega je Skupština prihvatila dva , a jedan odbacila .

„Pozitivno je što je budžet povećan i on se sastoji iz brojnih aktivnosti predvidjenih za narednu godinu“, bila je uglavnom ocena pozicije . Izgradnja brzih traka, ulica Nova 1,2, 3 u industrijskoj zoni, završetak Gerontološkog centra , zgrada Radio Valjeva, rekonstrukcija stare šeste škole velika infrastrukturna ulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu, samo se neke od aktivnosti koje se nalaze u budžetu , a koje su odbornici pozicije u više navrata pohvalili.

Odbornik Lokalnog fronta Željko Trifunović izneo je nekoliko primedbi vezanih za tehničku izradu budžeta te i nepravilno izračunate procente koji se nalaze u budžetu. Trifunović je za govorniocm posebno zatražio izdvajanja za MZ Petnica za koju je rekao da se za sada ne nalaze u budžetu. Zahtevi su se odnosili na sportski teren , kanalizaciju, igralište za decu.

Dragan Popović samostalni odbornik , skrenuo je pažnju na dva objekat koja bi grad trebalo da sanira u narednoj godini i to zgradu nekadašnje Drina kafane i Železničke stanice.

Šef odbornike grupe SPS-a Djordje Pavlović za govornicom je rekao da se u Skupštini uobičajeno čuju floskule vladajuće većine . „Ovde se tvrdi da je budžet razvojni i socijalni, a o kakvoj socijalnoj politici govorimo kada živimo trenutno u vremenu najveće socijalne nejednakosti . Ono što smo do sada videli jeste da ova gradska vlast na čelu sa gradonačelnikom Gojkovićem i njegovom ekspertskom ekipom nije u stanju da bude ni najobičniji činovnik svojim gradjanima zbog izražene pohlepe i gramzivosti“, rekao je Pavlović dodajući da je korupcija najočitiji problem ove vlasti što je vidljivo kroz dodatne radove koje gradjani papreno plaćaju. „Možete kako hoćete , ali ne i dokle hoćete. Za sve ovo gradjani će vas oduvati na narednim izborima“, rekao je Pavlović za govornicom.

Njemu je na ovu izjavu replicirao odbornik Nebojša Tadić rekavi da se radi o nastupu gubitnika : „Posle infalcije, rata  koje ste nam doneli  vi pretite ovde . Jeste li to videli od Ive Lole Ribara i Tita. To što govorite da će nas narod oduvati mogu reći samo da će nam to biti samo vetar u ledja“, rekao je Tadić.

Odbornik Milorad Minić ukazao je na potrebu da izdvajanja za vodovod u selima bude još veća kako bi mladi koji žive još uvek na selu tu i ostali.

Šef odborničke grupe SNS-a Radojica Rstić konstatovao je da je usvajanje budžeta ove godine najranije usvajanje budžeta ikad . „Uvek se čekalo i kasnilo , a ove godine evo usvajamo budžet u novembru . Dobro bi bilo da sada do kraja godine idu i programi preduzeća i ustanova kako bismo mogli da već od 1. januara krenemo sa realizacijom budžeta. Žao mi je s jedne strane što opozicija nije imala više predloga za izmenu , a saa druge strane to govori da je budžet dobro koncipiran, uravnotežen i zaista razvojni sa velikim brojem projekata čija će realizacija uslediti u narednoj godini. Očekujem d aće budžet biti i veći kada još dve fabrike počnu sa radom“, rekao je Rrstić.

3 comments on “Skupština usvojila budžet-Opozicija bez mnogo kritike

  1. Tadija

    Nedostatak kritika od opozicije govori da je kompletan budžet uradjen studiozno i veoma planski.

    Reply
  2. Bobili

    Колико људи овде има завршен ЕФ у Београду, па може мирне савести да доноси одлуку о судбини једног града од 90.000. људи ?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.