Gradonačelnik o budžetu : I razvojni i socijalni

Na sednici Skupštine gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković osvrnuo se u svom obraćanju odbornicima na svaku programsku poziciju budžeta. On je podsetio da je budžet predvidjen u visini od 4,6 milijardi dinara.

„Kao što sam i na javnoj raspravi rekao budžet je pre svega realan i planiran uz poštovanje zahteva gradjana i u saglasnosti sa zakonskim  zahtevima ministarstva finansija. Ostajem pri tome da je budžet razvojni i socijalni zbog toga što je predvidjena realizacija velikog broja projekata i velikih izdvajanja za socijalna davanja gradjanima, bez obzira šta neko rekao“, konstatovao je na početku svog obraćanja gradonačenik Gojković.

„Ako prodjemo kroz programske aktivnosti i krenemo od početka , u narednoj godini ulazimo u izradu GPR Centar, planirana je i izrada planova za Popučke, ali i za Petnicu , Bujačić , Beloševac  i jako važan plan zbog predvidjenih ulaganja PGR Senjak. Kada govorimo o komunalnoj deltnosti ovde imamo veća ulaganja i za Vidrak i za Vodovod, proširenje i rekonstrukcija vodovodne mreže, pored Žabara tu je i vodovodni pravac Beomužević – Pričević. Ulazimo u rekonstrukciju gradske pijace , tu su subvencije preduzeću Polet , bilo bi lepo da odemo i vidimo industrijsku zonu za šta smo takodje predvideli izdvajanja , Bizerba je skoro završila svoje proizvodne pogone , a i drugi investitor je započeo radove . Očekujem da ćemo nastaviti ulaganja u zonu i već smo konkurisali kod jednog fonda , ali ćemo konkurisati i kod ministarstava, mi smo tu predvideli sredstva za sufinansiranje. Same fabrike i investitori intenzivirali su i investicije države vezane za gasovod i očekivanja su da će do marta početi izgradnja gasovoda. Predvideli smo bike park na Divčibarama. Za narednu godinu 100 miliona za direktne subvencije poljoprivrednicima i ukoliko bude moguće da rebalansom dodamo još sredstava na poziciji poljoprivrede mi ćemo to učiniti.  Kada je u pitanju ekologija tu nam je pre svega potreban Plan kako bismo mogli da sprovodimo predložene mere . Izdvojićemo 31 milion za Toplanu za izgradnju kontejnerske stanice u Novom naselju kao što smo to ove godine uradili u Suvoborskoj ulici. Kišna i fekalna kanalizacija takodje predvidjena su sredstva. Insistirali smo kod ministarstva ekologije da se produži rok za konkurisanje za zamenu kotlova. Tu imamo 103 prijave i zatražili smo d ane vraćamo preostali novac već da raspišemo još jedan konkurs koji će biti ubrzo raspisan. U narednoj godini tu je i subvencija za Vidrak za nabavku jo jednog kamiona smećara . U narednoj godini 100 miliona predvidjeno je za rahabilitaciju ulica i 150 miliona za investiciono održavanje . Trudićemo se da svaka MZ bude zastupljena“, rekao je Gojković.

Gradonačelnik je posebno govorio o rekonstrukciji Stare šeste škole u dva nova vrtića. „Radovi su počeli1, novembra i rok je za završetak osam meseci , očekujem da nakon toga više nećemo imati liste čekanja i liste neupisane dece. Više od 500 mesta i 21 nova prostorija. Znaajno je ulaganje u rekonstrukciju toaleta u svim osnovnimm i srednjim školama. Predvideli smo i ulaganje u centralnu kuhinju . Kada je u pitanju socijalna zaštita posebno bih izvdojio da smo predvideli sredstva za uslugu lični pratilac tako da više dece na toj listi čekanja neće biti. Zdravstvena zaštita 32 miliona za nabavku opreme , medicinskih sredstava , automobia za Dom zdravlja . 198 miliona za ustanove kulture , uradićemo terase i fasadu na CZK , u toku je izgradnja zgrade depoa Arhiva. Kad je u pitanju sport , uradili smo ove godine 26 dečijih parkića , sada ćemo ih raditi u vrtićima jer su postojeća tamo gde ih ima jako stara i improvizovana . Izdvojičemo sredstva za dalje opremanje Hale Svetomir Djukić. Za Valis smo opredelili sredstva za sanaciju klizišta u SRC Petnica . Enegetska efikasnost tu smo opredelili 58,2 miliona grad učestvuje sa 21 milionom za program energetske sanacije. Tu već sada imamo 226 prijava i ponovo smo medju prvim gradovima po broju prijavljenih gradjana za ovu uslugu. I to je jedan korak ka rešavanju problema aerozagadjenja. Ideja je da usvojimo i programe ustanova i preduzeća i da zaista kreneo napred već od 1. januara. Vrtić sjedne strane , završetak Gerontološkog centra sa druge još jedn su dokaz da grad brine i o mladima i o starima“, zaključio je Gojković.

5 comments on “Gradonačelnik o budžetu : I razvojni i socijalni

 1. Mihajlo

  Sramota me i da citam, da o budzetu raspravljaju ljudi koji elementarne stvari nepoznaju o ekonomiji. Ovakav stepen bezstidnosti samo ima kod Starleta.

  Reply
 2. Prorok

  Kako teče Radoica Valjevu će trebati radna snaga, pa on je prorok doduše komšija Tarabića iz Užićke nahije ,možda je na njih povukao

  Reply
 3. Zoki

  Da ne računamo nemačke firme koje svoje radove privode kraju, dve velike stvari se završavaju u Valjevu, rekonstrukcija stare šeste škole (dobro je što nije pušteno da zgrada propade, a još bolja je namena), i završetak gerontološkog centra.

  Reply
  1. Za zokija

   …koji sija kao las vegas vec 3 meseca a cekaju priključak za struju… Pa mi smo cirkus od grada…

   Reply
 4. Ана

  Лазаре, стиди се, види на шта град личи. Где живиш, куда идеш до посла, да ли се телепортујеш ?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.