Gajenje biljaka u školama

U četvrtak i petak 17. i 18. novembra se u Valjevu u OŠ Milovan Glišić  organizuje predavanje i radionice za decu trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola iz Valjeva na temu „Gajenje biljaka u školama“.

Predavanje i radionice će biti  održane 17. i 18. novembra 2022. sa početkom u 10:00h u OŠ Milovan Glišić u ulici Proleterskih brigade 6. Prvi dan se održava predavanje koje ima za cilj da deci prenese znanje o međuspobnoj povezanosti čoveka i biljke i predoči važnost biljaka za opstanak čovečanstva i kratku radionicu u okviru koje će deca učiti kako da presađuju začinske biljke i prave kompost.

Drugi dan je fokus na praktičnom radu u okviru kog će deca imati priliku da posade sadnice svojim prstićima kao i interesantne radionice koje imaju za cilj povezivanja dece sa biljkama.

U sklopu Nemačke saradnje u okviru projekata Nemačke razvojne banke KfW “Program razvoja finansijskih sistema u ruralnim područjima u Srbiji” pokrenute su obuke za decu u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije kao i sa Poljoprivrednim i savetodavnim stručnim službama. Projekat sprovodi švajcarska konsultantska kuca BFC (Business Finance Consulting) u saradnji sa  nevladinom organizacjom Regionalnim centrom Vojvodine “Chill out”. U toku obuke ćemo informisati decu školskog uzrasta u šest gradova u Srbiji i to: Subotica, Beograd, Niš, Leskovac, Valjevo i Kragujevac, o značaju gajenja biljaka.

Procenili smo da danas u Srbiji je sve manje dece i omladine koja ima informacije ili bilo kakvu konkretnu edukaciju o biljkama. Pogotovo od kada je uspostavljen karantin, čitav svet se promenio preko noći a samim  tim i školstvo sveta. Svi smo se okrenuli ka Internetu pa zato sve više žudimo za prirodom i iskustvom da „isprljamo“ ruke zdravom i čistom zemljom u koju ćemo posaditi seme iz kog će iznići novi život koji će doneti plod i upotpuniti lanac ishrane. Kroz ovaj projekat pokrećemo javnost generalno u Republici Srbiji kroz javne manifestacije, medijske promocije i kroz školski sistem osnovnih i srednjih škola; da deca dobiju prave informacije o biljkama i konkretan raspored organizovanih aktivnosti po Poljoprivrednim školama u Srbiji. Krajnji cilj nam je da deca Srbije, sa akcentom na urbane delove države dobiju praktični program o uzgoju biljaka u okviru svojih redovnih nastavnih aktivnosti i na taj način nauče da proizvode sopstvenu biljnu hranu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.