Džez fest – Vreme za budjenje

Valjevski Džez fest ove godine biće održan 38. put za redom u periodu od 17. do 19. novembra. Pod nazivom „Vreme za budjenje“ festival će okupiti poznata imena džez muzike , ali i dati šansu za promociju i valjevskim džez muzičarima.

„Vreme za budjenje je kulturološka sintagma koja treba da nam  pokaže koliko je važno da budemo uključeni u tendencije i ovog zvuka i nove kulture. Džez muzika i jeste jedan segment umetnosti joji apsolutno zavredjuje jedan poseban nivo svesti. Zbog toga i želimo da nam dodje mlada publika jer to je i naš zadatak da pravimo takvu publiku u Valjevu. Kada sm došao na čelo Festivala najvažnija stvar mi je bila da kad izadjem iz ovoga ostane puna sala , da imamo ljude koji će da sviraju džez, prate Džez festival i da imamo ljude koji su stasali ovde na taj način jer imamo zaista puno i glumaca i pevača i muzičara, uemtnika, slikara koji su apsolutno sposobni da pokažu da je Valejvo na kulutrološkoj mapi ove zemlje“, rekao je Milan Djurdjević prvi čovek valjevskog Džez festa.

Mikica Djurić urednik večeri valjevskih svirača sa ponosom je govorio o novim mladim džez snagama u Valjevu :

„Prvo bih pomenuo mlade snage koje su se pojavile proletos u Gimnaziji koji su dali jedan sasvim drugačiji pečat za razliku od ostalih mladjih svirača koji su se više bazirali na pop džez, malo fanki, rok muziku . Oni su se zaista pripremii i mislim da će biti jedan poster za ove mladje svirače koji verovatno niti imaju gde niti skim da rade jednu drugačiju muziku od ove koja se sada traži po kafićima. Oni su uložili veliki trud i želju da se pojave , oni su srednjoškolci. Ostali svirači iz Valjeva tu je ABV bend, dolazimo i do situacije da se na ovom festivalu promovišu materijali dve grupe Musical doctors i Mehančki balet  koje su snimile materijale za cd-e .  Biće to prilika da ispromovišu svoj rad i svoje albume, a publika će moći zaista da uživa“, rekao je Mikica.

„Mislim da smo spremili program koji je zasnovan na kreativnosti, tradiciji  festtivala. Pokušali smo da spojimo tradicionalno i moderno u jednu kategoriju da bude vanvremensko i mislim da smo dorasli tome da Valjevo stavimo na jednu ozbiljnu mapu džez festivala ne samo u Srbiji već i šire. Pored valjevske večeri imamo petak koji počinje sa Big bendom RTS-a i jednim od najboljih trubača sigurno u Evropi ako ne i u svetu , to je Stjepko Gut. On je svirao na prvom valjevskom festivalu, pre 38 godina . Bio sam na tom koncertu i za nas kao klince to je mnogo značilo. To će biti koncert na jednom svetskom nivou. Posle toga nastupa Nenad Vasilić koji je profesor kontrabasa u Parizu. On dolazi sa svojim triom imaju aktuelno izdanje i već ga promovišu u Evropi“, najavio je Milan Djurdjević.

Po njegovim rečima nakon toga Valjevci će moći da nastave da uživaju u muzici u subotu uveče koje počinje sa Vladimirom Samardžićem i njegovim triom i koji takodje ima aktuelan album . „Posle njega nastupiće Vlatko Stefanovski. On je veliki prijatelj našeg festivala i nastupao je ovde pre pet godina . Veliki magnet za publiku, energija, atmosfera , muzika .  Nakon toga dolazi nam Mokhtar Samba , African jazz project, muzičar koji apsolutno zavredjuje da se sluša I gleda jer spada u sam vrh džez scene. Ovo je program koji je dobar I za ljubitelje džeza I za ljude koji žele da isprate nešto što se dešava u gradu. U subotu u 12h u sali Gimnazije Stjepko Gut održaće master class koji će svim mladim muzičarima u Valjevu govoriti o njegovim impresijama  , iskustva, tehnici sviranja. Zato bih pozvao Valjevce da dodju na koncerte jer ulaznica je za dve večeri 1000 dinara, a pojedinačno za veče 600 dinara”, rekao je Djurdjević.

 

1 comment on “Džez fest – Vreme za budjenje

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.