Aero Alarm:Još jedna nedelja zagađenog vazduha u našem gradu

Najviša srednja dnevna koncentracija u petak, 4.11.2022. suspendovane PM10 čestice 92,30 µg/m3 . Najviša srednja dnevna koncentracija suspendovanih PM2,5 čestica zabeležena u petak, 4.11.2022. uvrednosti 65,75 µg/m3 . U petak je zabeležena maksimalna satna koncentracija u 9 časova u vrednosti od 168,4 µg/m3 za suspendovane PM10 čestice, a takođe u petak u 19 sati vrednost od 134,78 µg/m3 za suspendovane PM2,5 čestice.

Vazduh u Valjevu bio je zagađen. Svako je mogao osetiti zdravstvene tegobe, a članovi osetljivih grupa mogli su doživeti i ozbiljnije posledice po zdravlje.

Na dan 7.11.2022. po podacima Državne merne mreže za automatski monitoring kvaliteta vazduha i informacijama koje objavljuje portal Extremna ekologija, u vazduhu u Valjevu je od početka 2022. godine zabeleženo ukupno 105 dana sa prekoračenjem dnevne graničnev rednosti suspendovanih PM10 čestica (>50 µg/m3 ), čime je prekoračen limit od 35 dana koliko je dozvoljeno godišnje prekoračenje granične vrednosti.

Grad Valjevo je otvorio javnu raspravu o Nacrtu Odluke o budžetu za 2023. Godinu koja traje do 18.11.2022. Javna prezentacija planova i troškova je zakazana za četvrtak10.11.2022. u 18 sati u zgradi Gradske uprave. Projektanti valjevskog budžeta su naveli da u ovoj „baznoj 2022“ godini očekuju „samo“ 100 dana sa prekoračenjem graničnih vrednosti zagađujućih materija a planiraju 90 dana prekoračenja u 2023. godini. Po ovim projekcijama, tokom 2025. godine broj dana prekoračenja graničnih vrednosti bi bio„samo“ 80. Iako je u toku proces javnog uvida u Nacrt Plana kvaliteta vazduha sa Akcionim planom za narednu godinu, planeri budžeta i za narednu godinu planiraju sredstva za izradu Akcionog plana poboljšanja kvaliteta vazduha za 2023. godinu. U Nacrtu Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu, nije valjano prikazan očekivan broj dana prekoračenja graničnih vrednosti za tekuću godinu, koji na dan ovog izveštaj iznosi 105 sa verovatnoćom da do kraja godine bude u rasponu 120-150 dana. Takođe, nisu prikazani programi, projekti i mere, uključujući i finansijska sredstva koji bi doprineli da se u narednoj i sledećim godinama ostvari projektovano smanjenje zagađenja vazduha i na taj način zaštite zdravlje i životi ljudi. Zakon o zaštiti vazduha obavezuje Grad Valjevo da primeni mere koje bi doprinele ostvarivanju ciljanih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu, smanjenju prosečne godišnje koncentracije suspednovanih PM10 čestica na vrednost od 40 µg/m3 i smanjenjena dozvoljen broj dana sa prekoračenjem dnevnih graničnih vrednosti na 35 dana. Budući da Nacrt Odluke o budžetu Grada Valjeva za 2023. godinu ne predviđa finansijska sredstva i mere čijom bi realizacijom bile ostvarene ciljane vrednosti zagađujućih materija, udruženje Lokalni odgovor poziva građane i građanke Valjeva da se uključe u javnu raspravu o budžetu da od nadležnih organa dobiju informaciju kada, u kom period i za koji iznos javnih sredstava će biti ostvareni ciljevi utvrđeni u Zakonu o zaštiti vazduha.

*Ovaj dokument je nastao u okviru relizacije akcije „Aero Alarm“ koju već treću godinu sprovodi organizacija„Lokalni odgovor“ iz Valjeva

2 comments on “Aero Alarm:Još jedna nedelja zagađenog vazduha u našem gradu

  1. Istina

    Глупости, глупости и глупости…
    Цела Србија је у смраду и смећу. Доста више доношења одлука, планова, тачака, невладиних и других душебрижних организација, када ми и даље срљамо у пропаст.
    Па видите да више не може да се прође од аутомобила кроз град ни по улици, нити по тротоарима. Родила малина, исплатио Рио Тинто, исплатили Путеви Србије…, народ купио кршеве за 500-1.500 евра и само чади. Чак и полицијске аутомобиле можете видети непрописно паркирани. Нико ништа не ради од инспекције, полиције…
    Друго, на топлану прикључен мали број потрошача, много индивидуалних ложишта…
    Забранити вожњу аутомобила у ужем центру града, само оставити хитне случајеве.
    Забранити градњу стамбених зграда у ужем центру града.
    Дати субвенције и прикључити што већи број потрошача на топлану.

    Прати улице свакодневно, осим већих мразева.
    То су мере које буквално ништа не коштају, а у великој мери могу да поправе квалитет ваздуха у нашем граду.
    Доста више тог пренемагања. Полицијо, ако још постојиш, почни да регулишеш непрописно паркирање аутомобила…

    Reply
  2. Kabi

    Počela je grejna sezona, ljudi lože sve i svašta, biće stvarno strašno sledećih 6 do 7 meseci…..
    Komšija dve kuće ispod mene kao da loži auto gume i kad ga prijavimo Komunalcima, oni ne znaju šta sa njim….

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.