“Magija crteža” otvorena u Modernoj galeriji

U valjevskoj Modernoj galeriji otvorena je izložba „Magija crteža 1932-2022.“ Izložba obuhvata 164 dela čak 123 umetnika, a zajednički imenitelj radovima koji su nastajali u periodu od 1932. do 2022. godine je tehnika crtež.

Kao najstariji i najrasprostranjeni oblik likovnog izražavanja crtež je temelj na kom počivaju svi vidovi likovnog stvaranja. Izloženi radovi svedoče o istorijatu i razvoju  ove tehnike tokom devedeset godina u okviru različitih likovnih poetika. Mogućnosti stvaranja formalnog i semantičkog pluralizma tehnikom crteža predmet su izložbe.

“Ko kroči na ovu izložbu neće biti siguran da li je krenuo na nebo ili na zemlju. Zaslugom Moderne galerije u Valjevo se slegla vojska kakvu ni Valjevo nije videlo. Kad bi ta vojska krenula ulicama slaveći slikarsku slavu, to bi bio prizor kakav svet nije video. Zamislimo tu gardu u kojoj bi zajedno koračali Ljuba, Dado, Uroš. Šejka, Lubarda, Vidak, Tikalo, Milan, Olja, Barili… Najbolji crtači bili sup o pravilu i najmarkantnije ličnosti, da se nije znalo ko je upečatljiviji – njihovi crteži ili oni sami. Posle svega, kao da crteži bez njih i njihove senke isijavaju jače i znače više”, rekao je otvarajući izložbu akademik Matija Bećković.

Izložbu prati katalog sa reprodukovanim delima, obima 184 strane. Autor teksta za katalog je likovni kritičar i književnik Dragan Jovanović Danilov. “Izložba “Magija crteža 1932-2022”, biće otvorena u Modernoj galeriji do 10. januara sledeće godine.

2 comments on ““Magija crteža” otvorena u Modernoj galeriji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.