Čvarkijada kao nekad – A cene čvaraka nove

Prvog dana Festivala duvan čvaraka u Valjevu gužva kao nekad . Čvarci se prodaju po ceni od 1300 do 1800 dinara.

Posle dve godine pauze zbog korona virusa popularna Čvarkijada ponovo se održava u Valjevu . Prvog dana manifestaacije 52 ekipe takmiče se u pravljenju šoder čvaraka dok će se sutra oprobati u pravljenju duvan čvaraka.

Medju prijavljenim ekipama su i mesari i seoska domaćinstva, ali i grupe gradjana . Na tezgama pored čvaraka prodaju se i suhomesnati proizvodi , a svoje proizvode doneli su i prodavci iz Sremske Mitrovice, Mačkata, Laćarka i mesta u okolini Valjeva .

„Duvan čvarci su 1600, ovi sremski malo masniji 1300 dinara. Cene jesu malo veće jer eto sve je poskupelo . Moramo i mi od nečeg da živimo.  Sve je naše domaće proizvodnje i pršuta je po 1400 , slanina ova pančeta isto domaća 1200 dinara. Ima sve , naše svinje. Mi hranimo i gajimo . Dobro je da se ovo opet organizuje , treba Valjevo da ima svoj bend. Koliko sve košta nije ovo skupo“, kaže nam domačin Djurić iz Zabrdice koji kako kaže, kući ima čak 20 svinja.

U rano jutro potpaljene oranije već su blizu i cedjenju čvaraka. „Za kilo duvan čvaraka treba i do 5 kg mesa i masnoće , a za šoder može manje do 4 kilograma. Najbolji su da se sve lepo iseče na kockice sipa se litar flaširane vode i mora da se meša. Kad bude skoro pred kraj sipa se nevareno mleko da čvarci dobiju rumenu boju, da nema gorčine, tako budu lepši“, otkriva tajnu pravljenja šoder čvaraka jedan od učesnika.

Najviša cena za duvan čvarke danas je 1800 dinara. Idejni tvorac manifestacije Slaven Batočanin kaže da su to skoro beogradske cene. „To jeste najviša cena , ali se najviše prodaju po ceni od 1500 do 1600, mislim na duvan čvarke , šoder su malo jeftiniji. Posetilaca ima baš kao što smo očekivali , mnogo autobusa je došlo pa je na ulicama i gužva . Uželeo se narod jednostavno , dve godine ove manifestacije nije bilo , a danas i vreme poslužilo pa je i razumljiva velika poseta. Imamo 52 ekipe što se takmiče što  nije malo. Danas su u prvom planu šoder čvarci, a sutra su duvan i očekujem da će i sutra biti velika zainteresovanost gradjana“, kaže Batočanin.

Iako se na tezgama nalaze i duvan i šoder čvarci od prodavaca saznajemo da se mnogo više od jutros prodaju šoder čvarci . Razlog za to je kako kažu, malo u ceni, malo u tome šta ko više voli.

Manifestaciju je danas otvorila direktorka TO Valjevo Ana Marković koja je u obraćanju prisutnima poželela dobar provod , a takmičarima da pokažu da se u Valjevu prave najbolji čvarci. „Pozivamo Vas da posetite izložbu u Modernoj galeriji, naš Muzej, ali i da večeras dodjete na koncert Harisa Džinovića“, rekla je Marković .

Pored čvaraka i proizvoda od mesa na Čvarkijadi je prisutno i oko 200 tezgi prodavaca narodne radinosti, rukotvorina , zimnice , različitih vrsta sireva i kajmaka.

Za one koji bi za ručak pečenje , treba da znaju da se jagnjetina prodaje po ceni od 1800 dinara dok je prasetina 1600 dinara za kilogram.

Ovog prepodneva na platou ispred Centra za kulturu nastupala su i valjevska kulturno umetnička društva , a večeras posetioce očekuje koncert Harisa Džinovića od 20h . U pomenutom terminu za sobraćaj će biti zatvorena i Ulica Vuka Karadžića na potezu od Pošte do poslastičarnice Rim.

*Veliki broj posetilaca je na manifestacju došao automobilom pa je u okolini Centra za kultturu nemoguće pronaći mesto za parkiranje. Dok autobusi imaju besplatno parkiranje na Lastinoj autobuskoj stanici, brojni gradjani otišli su korak dalje pa su svoje automobile parkirali na travnatoj  površini u samom parku kod Stare zelene pijace.

 

 

 

 

3 comments on “Čvarkijada kao nekad – A cene čvaraka nove

  1. Vlada

    A ima po poreske inspekcije, pitam zbog novih fiskalnih kasa, da li imaju napajanje na 220V ili su im kase na baterije ?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.