Uspešna turneja u Portugalu

Podmlađeni izvođački ansambl KUD „Abrašević Valjevo” nastupio je od 18. do 25. jula na međunarodno priznatom CIOFF–ovom festivalu „Festival de Folclore Internacional Alto Minho” koji je ove godine održan po 24. put u mestu Viana do Castelo u Portugalu. Pored Valjevaca, nastupili su ansambli iz Kolumbije, Indonezije, Obale Slonovače, Španije, Burundija, Angole i Portugala, da bi im se u završnici festivala pridružile i grupe iz Meksika i Čilea.

Koliko su dobar utisak ostavili na publiku, ostala društva i organizatore govori i podatak da su dobili poziv za ponovno učešće na ovom festivalu, a svi njihovi nastupi propraćeni su snažnim aplauzima i sveopštim oduševljenjem,kažu iz valjevskog KUD-a.

Kako ističe predsednice KUD „Abrašević Valjevo” Katarina Bogutović, na putu do Portugala i nazad imali su prilike da posete neke lepe destinacije, poput mesta Vado Ligure u Italiji, Kaškaiš, provedu tri dana u Lisabonu, posete Porto, Barselonu, a potom i Lido di Jesolo u Italiji.

– Na otvaranju i zatvaranju festivala svaka grupa imala je po deset do dvanaest minuta za nastup i mi smo se potrudili da za to vreme prikažemo što više koreografija iz naše zemlje, a koje su na našem repertoaru. Otvaranje smo počeli Moravcem sa srpskom nošnjom, koji je nezaobilazan deo našeg program, potom smo izveli delove Šopske trojke, Bosilegradskog Krajišta i Pčinja i za kraj smo ostavili Zapadnu Srbiju i Valjevsku podvalu. Za završnicu festivala, na molbu organizatora, ostavili smo koreografiju koja uvek izmami najjači aplauz, Vojvodinu, koju smo tom prilikom izveli dva puta na bis. Tokom sedam dana trajanja festivala bilo je nekoliko defilea, nastupa na drugoj sceni u trajanju od 35 do 50 minuta, zaista zahtevan program, ali smo bili spremni – kaže Katarina Bogutović, a za podmladak društva imala je samo reči hvale.

– Vrlo sam zadovoljna nastupom naših članova, naročito imajući u vidu da je reč o podmlatku, o momcima i devojkama koji do sada nisu bili na ovako zahtevnoj turneji. Osim toga, tamo su bili u prilici da gledaju nastupe profesionalnih ansambala koji su po šest meseci na turneji, bilo je i treme i straha, ali bez grešaka u nastupu. Oni su navikli da nastupaju pred svojom publikom, roditeljima, najbližima, a i sada ih je publika nagradila snažnim aplauzom – ističe predsednica KUD „Abrašević Valjevo” i dodaje da ih uskoro očekuje tradicionalni nastup na Tešnjarskim večerima, nakon čega sledi malo odmora i priprema za novu sezonu od septembra i upis novih članova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.