Detox festival na Tešnjarskim večerima

Studenti arhitekture Milica Mićić i Jovana Cakić došle su na jednu izuzetno zanimljivu ideju, nešto što do sada nije reaizovano u našem gradu, a valjevska javnost biće u prilici da u tome učestvuje na predstojećim Tešnjarskim večerima.

Reč je o projektu koji  nosi nazov “Detox festival” i predstavlja trodnevnu interaktivnu, kreativnu i eko radionicu koja ima za cilj da uz pomoć različitih vrsta edukacije probudi svest o ekološkom stanju, potencijalima, nedostacima i eventualnim načinima za rešavanje problema koji su sve više prisutni u kontekstu života u gradu.

“Ideja o festivalu ove vrste je najpre proizašla iz dosadašnjeg iskustva i stečenog znanja prvenstveno na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kroz pohađane predmete i radionice. Što se tiče umetničke strane, svakako su tu afiniteti organizatora kao glavni akteri, dok je primena umetnosti u svrhe buđenja i osvešćenja populacije nešto što datira od davnina. Program se zasniva na nizu aktivnosti, te tako prva dana možete očekivati kratka predavanja na temu brze mode, ekologije i održivog načina življenja, ali i rad na onome što treba da predstavlja rezultat radionice, koji će se poslednji dan izložiti i predstaviti posetiocima manifestacije. U okviru izložbe, organizuje se i matine sa propratnim muzičkim sadržajem koji doprinosi konceptu detoksa, kako fizičkog, tako i mentalnog”, pojašnjava naša sugrađanka Milica Mićić.

Cilj je da se za dva dana napravi umetničko delo od starih, naizgled neupotrebljivih stvari te da se primeni znanje koje se prethodno ostvari na predavanjima. Na kreativan i zanimljiv način se približava tema ekologije i održivosti onima koji su budućnost grada Valjeva, otkriva autorka projekta.

“Ono što je eventualni sledeći korak za Detox projekat je definitivno popularizovanje održivog načina života kako omladincima tako i mlađima, kroz niz kreativnih radionica shodno starosnoj dobi, koje pozivaju na uključivanje i zajedničko planiranje. Ova aktivnost se prvi put održava u Valjevu sa ciljem da se razvija kulturni i umetnički duh koji je simbol grada i koji je potrebno negovati”, poručuje mlada studentkinja arhitekture Milica Mićić.

Za učešće na radionicama se mogu prijaviti omladinci uzrasta od 17 do 23 godine. Aktivnosti su predviđene 8. i 9.avgusta (12-16h) i 10.avgusta (18-22h) u prostorijama Centra za kulturu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.