Možda ponovo maske

      1 коментар на Možda ponovo maske

Broj zaraženih korona virusom svakodnevno raste I nije retkost da  broj novozaraženih u Valjevu bude na dnevnom nivou I  preko 100. Kako prenose nacionalni mediji Krizni štab razmatra način početka školaske godine za djake , ali I mogućnost obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru za sve gradjane.

Na trenutak se na korona virus u Valjevu zaboravilo I u junu broj zaraženih bio je na minimum od početka epdijemije , najveći brojevi tada su bili dva ili tri zaražena. Situacija se već u julu promenila kada je broj zaraženih počeo da raste. Sezona godišnjih odmora dovela je do toga da se sa letovanja čitave porodice vraćaju zaražene, a zbog većeg obima okupljanja virus se brže širi.

Na svu sreću , kažu lekari, ovaj talas manifestuju slabiji simptomi od kojih je najizraženija visoka temperature , a sami simptomi naješće podsećaju na prehladu ili pak sezonski grip. To je I razlog što dobar broj zaraženih zapravo I ne ide na testiranja verujući da se radi o samo blažim oblicima jednog od dva navedena slučaja.

Ipak broj testiranih pokazuje da broj zaraženih raste ne samo u Valjevu već I na nivvou cele zemlje. Epidemiolog Branislav Tiodorović nacionalnim medijima dao je izjavu da Krizni štab razmatra ponovno obavezno nošenje maski u zatvorenom prostoru. Ipak on ne navodi kada bi , u kom trenutku takva odluka mogla biti doneta.

Izvesno nalazimo se I na polovini meseca avgusta pa će ubrzo I raspost za školarce biti završen. Pre nego krenu ponovo u školu , Krizni štab zajedno sa ministarstvom prosvete doneće odluku o tome kako će taj početak izgedati, odnosno da li će deca nositi maske sve vreme I na koji način bi nove mere mogle biti realizovane u školama.

Epidemiolozi na nivou države , ali I sveta , saglasni su da će broj zaraženih I dalje rasti te da će jesen doneti novi veliki talas korona virusa , a spekuliše se I o novim sojevima , ali I o eventualno novoj vakcini koja će bitti prilagodjena novim sojevima.

1 comment on “Možda ponovo maske

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.