Apel MUP-a: Zabranjeno spaljivanje trave i loženje vatri na otvorenom

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, apeluje na građane da ne spaljuje travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da ne lože vatru u šumi i po obodima šuma, kako ne bi izazivali požare koji mogu da ugroze živote građana i pričine veliku materijalnu štetu.

Samo od početka avgusta evidentiranio je 1712 požara, od čega čak 1357 na otvorenom prostoru.

U narednom periodu, u skladu sa najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se period sa visokim temperaturama, koji pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom širenju.

Podsećamo građane da je odredbama Zakona o zaštiti požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeće na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara.

Istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara. Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara.

Sektor za vanredne situacije će i u narednom periodu, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama na republičkom i lokalnom nivou, nastaviti aktivnost pojačanog nadzora i obilaska terena radi otkrivanja neodgovornih građana koji ne poštuju zakonske odredbe i njihovog procesuiranja, a sve u cilju smanjenja broja požara na otvorenom prostoru i povećanja bezbednosti građana.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.