Savremena slovenačka grafika u Studiju ”Trnavac”

U Internacionalnom umetničkom studiju “Radovan Trnavac Mića” sinoć je svečano otvorena grupna izložba savremene slovenačke grafike pod nazivom “Moderno = Sveže”, autora mr Brede Škrjanec, muzejskog savetnika. Izložba donosi pregled najnovije grafičke produkcije deset umetnika iz Slovenije, različitih generacija koji su aktivni na domaćoj i internacionalnoj likovnoj sceni. Radove izlažu: Vesna Drnovšek, Miha Erič, Nataša Mirtič, Črtomir Frelih, Matjaž Geder, Svetlana Jakimovska Rodić, Oliver Pilić, Zora Stančič, Helena Tahir i Sonja Vulpes.

Internacionalni umetnički studio ovu izložbu realizuje u saradnji sa Međunarodnim likovnim grafičkim centrom iz Ljubljane. Reč je o posebnom muzeju čiji je identitet zasnovan na nasleđu Grafičkog bijenala i umetnosti štampe od sredine 20. veka do danas, a takođe je važan tvorac savremene umetnosti, sa fokusom na grafiku.

Postavka “Moderno = Sveže” u Galeriji Studija broji 37 radova nastalih u poslednjih šest godina, rađenih različitim grafičkim tehnikama, od klasične grafike, linoreza, drvoreza, bakropisa, preko monoprintova, kalografije, tehnike koja kombinuje fotografije, kolaža, šablona, do povezivanja tradicionalne grafike sa savremnim postupcima digitalne grafike i digitalne manipulacije uopšte.

Autor izložbe, muzejski savetnik Mr Breda Škrjanec, ističe da je izbor umetnika i njihovih radova zasnovala na tematskim i konceptualnim trendovima, koji se pojavljuju u savremenoj grafici kao i u umetnosti uopšte. Desetoro slovenačkih grafičara čija su dela izložena, prema njenim rečima, u svojim umetničkim praksama stvaraju slike našeg vremena koje su fluidne i multidisciplinarne kako u pristupu, tako i u jeziku i istraživanju. Većina njih, kako ističe, u svojoj praksi pomera granice grafičkog medija koristeći širok spektar tehničkih, konceptualnih i formalnih praksi. Pojašanjava da se umetnici ne fokusiraju samo na tehničko znanje, jer radovi otkrivaju različite faze kreativnog procesa u praksi, te da svaki autor ima specifičan i interdisciplinarni pristup, koji kombinuje tradicionalne metode štampe sa različitim medijima i strategijama prezentacije.

“Desetoro autora predstavljeno je radovima koji odgovaraju na globalne političke preokrete izražene u militantnosti i/ili usponu autoritarnih režima, ili, sa posebnim fokusom na pol i različitost, istražuju kako strukture moći u društvu oblikuju identitet. Druga važna tema tiče se pejzaža, ekologije i načina na koji ljudi reaguju na ekološke izazove antropocena. Na kraju, ali ne i najmanje važno, umetnici koriste štampu za stvaranje introspektivnijih dela koja istražuju teme kao što su pamćenje, percepcija, psihološka stanja i nostalgija”, kaže mr Breda Škrjanec.

Izložba će biti otvorena mesec dana.

2 comments on “Savremena slovenačka grafika u Studiju ”Trnavac”

  1. Valjevac

    Bez ove izložbe mi bi bili provincija. Treba autobusima dovesti iz Taora Zlatarica Sušice … svih sela na kulturno uzdizanje.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.