“Dani kupine” u nedelju na Stavama

U organizaciji Udruženja „Zagrljaj“ i Mesne zajednice Stave, pod pokroviteljstvom grada Valjeva, a uz podršku Sportskog saveza Valjeva, Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo, Privredne komore Valjevo, Turističke organizacije Valjevo i velikog broja donatora i sponzora u nedelju 31. jula po 14. put biće održana tradicionalna manifestacija posvećena kupini. U takmičarskom delu  učestvovaće 25, 30 kupinjaka, a na izložbi kupine i proizvoda od kupina predstaviće se veliki broj proizvođača.

Izložba kupina i  njihovih proizvoda počinje u 10 sati, svečano otvaranje manifestacije zakazano je za 12, nakon čega sledi kulturno – umetnički program, a proglašenje pobednika i dodela nagrada je u 14 sati. Zabavni program predviđen je u 15 časova. Organizatori su najavili i prateće programe, a to su narodno stvaralaštvo, Gastro fest, Seoske sportske igre – finale, medicinsko selo i reli džipova.

„Pored proizvoda od kupine, biće i narodna radinost, gde će se takmičiti izlagači u kategorijama najlepši štand, najlepši proizvod od kupine i obezbeđene su prigodne nagrade. Da se zahvalim gradu Valjevu što je i ove godine prepoznao da je ova manifestacija potreba ne samo Mesnoj zajednici Stave, već i drugim mesnim zajednicama. Ovim putem pozivam da nam što više izlagača dođe, a takođe pozivamo da uzmu učešće u sportskom delu i svi koji žele da se priključe, na dan manifestacije do 9 sati se mogu prijaviti“, poručila je Lepa Pirgić iz Udruženja „Zagrljaj“.

„Mi smo tradicionalno na Stavama i imamo zaista sjajnu saradnju sa svim organizatorima. Infrastruktura je vrlo praktična, sve je na jednom mestu i prethodnih godina se dobro pokazalo, tako da i ove godine finale pravimo na Stavama. Što se tiče samih igara, održana su u prethodnom periodu četiri turnira. Mi smo gledali upravo da se vežemo za te manifestacije po selima, jer nekako na obostrano zadovoljstvo i mi upotpunimo sadržaj nekim zanimljivim igrama. Finalisti koji su pobedili na prethodnim turnirima su Valjevska Loznica, Beloševac, Stave i Poćuta, oni će se boriti za prvo mesto. Pobednik ide na regionalno finale, a nakog toga, ako se dobro pokažu idu na državno i ako Bog da, možemo da uzmemo teren koji donira Sportski savez Srbije”, rekao je Marko Jovanović ispred Saveta stalne manifestacije Seoske olimpijske igre i zahvalio gradu Valjevu i Sportskom savezu Valjevo koji podržavaju Seoske olimpijske igre i ovu manifestaciju.

Stručne ekipe Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Valjevo zajedno sa predstavnicima Mesne zajednice već obilaze prijavljene kupinjake za takmičenje, od kojih će najbolji biti nagrađeni.

„Stave su uglavnom uporište kupina u našem kraju. Možemo reći da na našem terenu imamo negde oko 1000 hektara pod kupinjacima i ta površina se poslednjih godina nešto i povećala. Moram da napomenem da u poslednjih nekoliko godina ima jedan lep trend, da pored toga što se ljudi bave uzgojem kupina koje daju hladnjačama, imamo sve veći broj proizvođača koji se bave preradom kupina, tako da je to jedan proces koji bi trebao da nastavi da teče i na ovoj manifestaciji će upravo biti izloženi proizvodi koji se mogu napraviti od kupina“, naglasio je Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne savetotavne stručne službe.

1 comment on ““Dani kupine” u nedelju na Stavama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.