Održan Dan maline u Brankovini

U Brankovini  je ovog vikenda održan 60-ti Dan maline. Proizvodjači ovog crvenog voća imaju ove sezone mnogo razloga da budu zadovoljni.

Priča o malini tradicionalno je imala svoje obeležje već godinama na Danu maline u Brankovini.Tako je bilo i ovog vikenda kada je Dan maline održan po 60-ti put.

U valjevskom kraju malina se gaji na oko 1500 do 2000 hektara što ovaj kraj čini značajnim na karti proizvodnje ovog voća. Zato i ne čudi što je svoju malinu na ovoj manifestaciji izložilo 26 proizvodjača . Strčnii žiri imao je pune ruke posla ,a po njihovom mišljenju najbolju malinu imoa je Miroslav Savić iz Donjih Leskovica.

Kad je u pitanju organska malina  nagrada je otišla u Lopatanj  Zdravku Marinkoviću. Najuređeniji malinjak ima Mladen Marić iz Sušice, nagradu za najmoderniju primenjenu tehnologiju u malinjaku dobio je Radiša Spasojević iz Donjih Leskovica, najveći robni proizvođač je Vučko Antonijević iz Bogatića, a malinjak izuzetnog kvaliteta je vlasništvo Radoja Marića iz Sušice.

“ Što se tiče kvaliteta roda maline u ovom kraju, on je zaista odličan. Plodovi su krupni, malina je dobila potrebnu vlagu i zbog toga što je primenjeno navodnjavanje i zbog padavina koje se nisu pretvorile u grad. Konačno, proizvođači mogu da budu zadovoljni otkupnom cenom koja, uz znatno povećane troškove proizvodnje i visoke dnevnice berača, pokriva troškove. Naravno, uvek može bolje, ali pamtimo i daleko gore sezone”, bila je  ocena Srđana Stanojlovića iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, koja je uz Grad Valjevo i MZ Brankovina organizator “Dana maline”.

Cena maline kreće se oko 600 dinara za kilogram dok  organski proizvedena malina ovih dana dostiže cenu od 750 dinara pa kako se moglo čuti proizvodjai maline imaju itekako razloga dabudu zadovoljni.

“ Zadovoljan sam kvalitetom i količinom ploda, ali i otkupnom cenom, pogotovo za organsku malinu. Bilo bi ružno reći suprotno, plaćaju redovno, tako da sam ja prezadovoljan. Da mi je sad 20 godina, pod ovim uslovima bih potpisao ugovor sa otkupljivačima doživotno”, rekao je novinarima  Zdravko Marinković iz Lopatnja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.