Jaka kiša izazvala „ključanje“ šahti

U Valjevu je sinoć palo 12,1 litar kiše po metru kvadratnom za vrlo kratko vreme. U toku jučerašnjeg dana u nevremenu koje je zahvatilo jedan deo grada palo je čak 18,3 l kiše po kvadratu. Obilna kiša učinila je da šahte kišne kanalizacije u gradu praktično „proključaju“.

Upravo onako kako su meterolozi to i najavili obilna kiša u toku jučerašnjeg dana i večeri prosto se izlila na grad. Reke vode slivale su se niz ulice u visinskim delovima grada , a lišna kanalizacija nije bila u stanju da primi svu količinu vode .

„Mi tokom godine radimo redovno čišćenje slivnika i to je takoreći naš redovan posao ipak dolazi i do zapušenja šahti , a na brojnim mestima u gradu kišna kanalizacija jednostavno nije projektovana da može da primi veliku količinu vode odjednom. U mnogim delovima grada kišna kanalizacija je stara i razumljivo tada kada je radjena nije imala ni tako veliki broj priključaka“, kaže direktor Vodovoda Ivan Filipović.

Na mnogim mestima u gradu iz šahti  kanalizacije izlazio je toalet papir koji je dodatno zatvarao otvore na šahtama. „To može biti revizioni šaht kanalizacije i mi ćemo to srediti  . Slivnike oduvek zapušava lišće, rizla koja se koristi u zimskim mesecima, dešava se da gradjani prilikom izvodjenja radova na svojim objektima na ulice stovaraju pesak koji se potom ne ukloni sasvim nego se često spira i naravno završi u kišnoj kanalizaciji, to se dešava i kada se izvode radovi na ulicama da višak materijala završi u odvodima. “, objašnjava Filipović koji navodi i da nije retkost da dodje do fizičkog prekrivanja šahti čime je onemogućeno da voda otiče.

Ono što je činjenica jeste da su gradske ulice prepune šahti pa se ponekad čini da se one neprestano dodaju što naravno otežava vožnju gradskim ulicama , ipak u situacijama kada kiša pada velikim intenzitetom gotovo je nemoguće da kanalizacija primi svu količinu vode.  Vodovod raspolaže sa samo dve usisno potisne cisterne pa je u trenucima kada kiša pada kao juče nemoguće biti istovremeno na više lokacija.

Grad Valjevo ove godine za održavanje slivnika Vodovodu je opredelio 8 miliona dinara.

2 comments on “Jaka kiša izazvala „ključanje“ šahti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.