DS: „Euro Litijum“ traži dozvole za istraživanja litijuma na području „Valjevo sever“

Najavljene nove istražne bušotine kanadske kompanije „Euro litijum“ u valjevskom kraju, bile su tema konferencije za novinare DS. Gradski odbor demokrata, naime, tvrdi da je „Euro litijum“ početkom ovog meseca zatražio dozvolu od srpskog Ministarstva rudarstva i energetike da borat i litijum istražuje na području označenom kao „Valjevo sever“.

„Podsećamo, već je napadnut deo koji se zove „Valjevsko-mionički basen“. Do sada je 50 i više istražnih bušotina urađeno, a posledica istraživanja litijuma na tom području, kako smo videli u Lukavcu, poput meštanina koji ima plantažu borovnice i aretske bunare, jeste da su ispitivanja pokazala zagađenje vode zbog curenja iz tih istražnih bušotina“, rekao je predsednik GrO DS Zoran Jakovljević.

On je podsetio da su Udruženje građana „Marš s Kolubare“ i njihov pravni zastupnik, advokat Sreten Đorđević, uspeli da isposluju sudsku zabranu daljih istražnih radnji na tom području, ali je zato kompanija „Euro litijum“, kako je rekao, sada zatražila doozvolu da „napadne“ područje „Valjevo sever“.

„Ovo područje obuhvata blizu 100 kvadratnih kilometara, od Gornje Grabovice do Virovca i od Babine luke do Bujačića, tako da zahvata deo Petog puka i neke urbane sredine našeg grada. Koliko nam je poznato, zatražena je dozvola za 28 bušotina od kojih će svaka biti dubine oko 350 metara, što je ukupno 9 kilometara. Problem je to što način kako rade istažne bušotine nije dobar, ne zatvaraju ih kako treba već ugrožavaju kvalitetne podzemne vode u našem kraju. Sama zamisao da će na ovom području biti eksploatisan borat, koji ima veće koncentracije od litijuma, zabrinjava i ovo je jasna i neposredna opasnost zbog koje moraju da se dignu sve instance kako bi sprečile štetu“, upozorava Jakovljević, najavljujući opsežnu kampanju DS putem neposrednog razgovora sa građanima, kako bi se upozorili na opasnost koja preti zbog istraživanja litijuma i borata na način kako to radi „Euro litijum“.

„Po našim saznanjima, oni koriste sada i ekonomsku krizu, pa zakup parcela gde planiraju istražne bušotine više ne plaćaju 30.000 ili 40.000, već daju blizu 100.000 dinara. Neko ko je u finansijskim problemima i lošeg materijalnog stanja, kada mu se još obeća da će sve biti kako treba, pristaće na iznajmljivanje. Međutim, imamo iskustva meštana Lukavca i Šušeoke šta se dešavalo nakon curenja otrovnih supstanci iz istražnih bušotina“, kazao je pedsednik valjevskih demokrata.

Jakovljević je podsetio da postoje pravna sredstva, kao što je uradilo Udruženje „Marš s Kolubare“, da se istraživanja litijuma i borata zaustave. Dodao je da, s druge strane, „Euro litijum“ ne odustaje u svojoj nakani za eksploatacijom jer, po njegovim saznanjima, ulaganje u samo jednu istražnu bušotinu iznosi 70.000 evra „tako da je ogroman novac u igri“.

13 comments on “DS: „Euro Litijum“ traži dozvole za istraživanja litijuma na području „Valjevo sever“

 1. Istina

  Sve lepo rečeno…
  Opravdana je briga Demokrata za sutra, kako će izgledati naša životna sredina, ako se rudnici, kao avetinje, dosele u naše područje? Tužno jeste, ali finansijska situacija, kako govornik reče, je ta koja bukvalno prodaje Srbiju. Većina naroda ne živi život nego preživljava, skoro 30 godina. I onda se narod zapita pa šta ćemu i zemlja i Srbija kad u njoj ne može normalno da se živi.
  Srbiju propaste interesne grupe pojedinaca koje se nalaze na vlasti.
  Omladino, bežite odavde dok je još vreme jer sunce sija gde god da odete, ili se uključite u politiku i zbrišie ovo zlo sa vlasti koje nas godinama izjeda i napravite sistem, državu za normalno življenje…

  Reply
 2. Lik iz crne tame

  Ovoga spavača smo jednom već oterali. Sad je ponestalo para pa se probudio. No pasaran!

  Reply
 3. Milica Simic

  Još uvek pamtimo njegove odlaske na basket za vreme radnog vremena. Nećete nas opet prevariti.

  Reply
  1. Nećemo rudnik

   A ja ću da upamtim kako troluješ na vest koja je važna za sve građane Valjeva. Verovatno si naprednjak koji odobrava otvaranje rudnika.

   Reply
  2. Istina

   Onda umirite u đubretu i smradu. Kakve veze izjava ima sa basketom i radnim vremenom pre 10 godina???
   Kako vas nije sramota?

   Reply
 4. Јоца

  Доведите руднике. То је прогрес. Што неће бити ваздуха, зеленила, омладине, воде и што ће квадрат стана бити 200 еура нема везе. Неко ће то дебело да наплати. Е сад што не могу сви. па Боже мој….

  Reply
 5. Dragan

  Nek buse ljudi. Ako vlasnik parcele do,voli i odgovara mu cena sta fali sto se busi. Ako se otvori rudnik dolaze i radna mesta i podize se standard a to opoziciji nevalja jer ce onda svi glasati za vlast

  Reply
 6. Za ime sveta

  Tuga ko predstavlja Demokratsku stranku. Demokrate, šta je sa vama? Ovaj čovek je najlošije ocenjen na izborima 2012.god.

  Reply
  1. Dobar basketas

   Da neko drugi govori o ovoj temi, imalo bi sigurno efekta. Jakovljevic se pokazao pre 10 godina, ne zaboravljamo izlaske na basket za vreme radnog vremena i skijanje po Alpima ceo januar.

   Reply
 7. Odisej

  Daje se na znanje Narodu Valjevskom, da je okupatorska kompanija EVURO LITIJUM okupatorska strana
  kompanija, kojoj je u planu da potpuno uništi Valjevski kraj sa istražnim bušotinama, rudnicima, jalovištima,
  i da sve nas pretvori u rudničke robove!!!
  Posebno se daje na znanje, da je ta kompanija na vrlo perfidan način potplatala plivaki klub VALIS, na ime nekakvog sponzorstva, i da je neko iz vrha tog kluba uzeo pozamašan novčani mito od tog okupatora, i omogućio mu da na sajtu kluba
  objavljuje svoje oglase i reklame, sve u cilju lobiranja za istražne bušotine i otvaranje rudnika litijuma i bora!!!
  Dakle, jedan broj Valjevaca svrstao se u strane plaćenike i domaće izdajnike!!!
  Narode, pobunimo se protiv tog okupatora i domaćih izroda koji su uzeli mito i svrstali se u domaće izdajnike!!!
  Narode, preti nam NESTANAK, ako se ne podignemo na USTANAK!!!

  Reply
 8. Petar Batić

  A zar taj Euro litijum već nema tu zonu Valjevo sever?
  I otkud Jakovljeviću informacija iz ministarstva?

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.