Skupština izglasala prvi rebalans budžeta

Odbornici Skupštine grada Valjeva usvojili su prvi rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu 4,31 milijardu dinara, koji je u odnosu na prvobitno planirani, uvećan za 264 miliona dinara. Za predložene izmene u gradskoj kasi, gde je najveće i najvažnije izdvajanje, u visini od 173 miliona dinara, za realizaciju projekta “Dogradnja i rekonstrukcija sa promenom namene starog objekta Osnovne škole “Milovan Glišić“ u kombinovanu dečju ustanovu“, glasala su 34 odbornika, dok su protiv bila dva odbornika opozicije.

Obrazlažući prve izmene u gradskom budžetu Željko Tabašević, rukovodilac Odeljenja za finansije, naveo je da su sredstva u programu stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje ostala na već planiranom nivou od 23 miliona dinara, kao i poljoprivreda na 94 miliona. Komunalne delatnosti uvećane su za oko tri miliona, u programu “Lokalni ekonomski razvoj“ planirani rashodi i izdaci umanjeni su za 20,2 miliona, razvoj turizma uvećan za oko 500 hiljada,  dok su u programu “Zaštita životne sredine“ rashodi uvećani za 11,34 miliona dinara, putna infrastruktura uvećana za skoro 37 miliona dinara. Kod programa “Predškolsko vaspitanje“ prvim rebalansom sredstva su uvećana za 185 miliona dinara, od čega je najveći  deo, 173 miliona dinara, predvidjen za rekonstrukciju starog objekta Osnovne škole “Milovan Glišić“. Program osnovno obrzovanje uvećan je za četiri miliona, srednje obrazovanje za 800 hiljada, socijalna i dečija zaštita za tri miliona, za “Razvoj kulture i informisanja“ sedam miliona, za “Opšte usluge lokalne samouprave“ 16 miliona. Kod programa “Energetska efikasnost i obnovljivi izvori energije“  uvećanje je od 20 miliona dinara, u odnosu na osnovnu odluku po rečima Tabaševića planirana su u izosu od 50 miliona dinara i kako je dodao u narednom periodu biće planirano još dodatnih 30 miliona dinara koje grad dobija na osnovu ugovora od Ministarstva rudarstva i energetike te će na ovoj poziciji biti ukupno 80 miliona dinara.

U diskusiji o predloženim izmenama u budžetu odbornici vladajuće većine pohvalili su izdvajanja za rekonstrukciju zgrade stare osnovne škole u naselju Brđani, čime će kako je istaknuto biti rešen višegodišnji problem nedostatka kapaciteta u ovdašnjim obdaništima.

“Svi znamo da svaki dinar koji se uloži u predškolsko obrazovanje desetostruko se vraća. Želim da pozdravim odluku da radnici Predškolske ustanove budu nagrađeni sa 10.000 dinara, što je i preporuka Vlade Srbije. Ovakvim postupcima rukovodstvo grada na čelu sa gradonačelnikom pokazuje da vodi brigu ne samo o deci nego i o mladim roditeljima i zaposlenima u Predškolskoj ustanovi“, rekao je odbornik SNS –a Milan Radović.

U svom izlaganju odbornik Lokalnog fronta Va – Slobodni ljudi Željko Trifunović naveo je da je budžet za planirani budžet za ovu godinu bio izbalansiran, međutim, kako je rekao rebalans najavljuje deficit od blizu 350 miliona: “I sve mi se čini da je to pokušaj da se povrati deo izgubljenih glasova koji su Vam razočarani građani Valjeva uskratili prilikom aprilskih izbora“.

“Prihodna strana budžeta već izvesno vreme nije problem ovog grada, problem je pre svega u načinu na koji se troše sredstva građana Valjeva, a to pokazuje i ovaj rebalans“, kazao je Trifunović i svoje sumnje “u ljude koji tvrde da vode ovaj grad“ objasnio primerom prve stavke u rebalansu gradskog budžeta – sredstva preneta iz prethodne godine, malo više od 450 miliona dinara “To je novac gospodo koji ste imali na raspolaganju a koji niste umeli da potrošite“.

Šef odborničke grupe SPS – a Đorđe Pavlović  je rekao da su preneta sredstva u odnosu na prvobitno planirana, uvećana za 30 miliona dinara, tako da je sada na ovoj poziciji u budžetu 450 miliona.

“Još je crnje i gore od one moje katastrofe i kataklizme koju sam Vam najavljivao. Vi ste nas suštinski obmanuli u decembru i morali ste znati kolika će biti preneta i neutrošena sredstva. Pola milijarde dinara ova gradska vlast je prenela, a to je manje izgrađenih ulica, puteva, vodovoda, kanalizacije … Na brani Rovni moglo je biti sagrađeno postrojenje za preradu čiste vode“, ukazao je Pavlović.

Reagujući na diskusiju odbornika Pavovića, šef odborničke grupe SNS – a Radojica Rstić je rekao da je priča o prenetim sredstvima pokušaj skretanja teme sa jednog velikog decenijskog problema koji grad Valjevo ima, a to je problem nedovoljnih kapaciteta Predškolske ustanove “Milica Nožica“ za upis dece, podsetivši i na obećanja Ministarstva prosvete da će pomoći da se izgradi još jedno obdanište u Valjevu, ali od toga kako kaže, nije bilo ništa.

“ Međutim gradonačelnik, Gradska uprava i ova Skupština, mi ne možemo dozvoliti više da čekamo neke druge izvore finansiranja, neka obećanja, mi moramo pristupiti rešenju ovog problema. Jedino rešenje koje je brzo i efikasno u ovom trenutku, a koje značajno rešava problem jeste preprojektovanje i pretvaranje zgrade bivše Šeste osnovne škole u dva nova vrtića i 420 novih mesta za uspis dece. To je ono što je glavna tema Skupštine i u rebalansu budžeta, za šta je opredeljeno 173 miliona dinara, ali se zbog toga ni od čega nije odustalo“, istakao je Rstić , naglasivši da postoji relana projekcija povećanja budžeta do kraja godine za 6,64 posto.

Po Rstićevim rečima, realno je očekivati da do kraja ove kalendarske godine to bude gotovo i da se već od polugodišta  deca usele u novo obdanište.

Na kraju diskusije gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je rekao da je za njega lično to najbitniji projekat u ovom trenutku u gradu Valjevu i rešavanje jednog ogromnog problema, jer će lista čekanja dece za upis u vrtiće biti i veća nego prošle godine.

“Želim da istaknem ono što je po meni najvažnije i najveće u ovom trenutku, a to je dogradnja i rekonstrukcija starog objekta Šeste škole, u cilju prenamene u kombinovanu dečiju ustanovu. Na taj način ćemo obezbediti dodatne kapcitete i videćemo, kada se završi ovaj konkurs, koliko će tačno dece ostati na toj listi čekanja i definitivno ćemo znati koja je to brojka koja nam u narednom periodu treba da rešimo problem upisa dece u Predškolsku ustanovu. Izuzetno dobro napreduje projekat koji je još pre par godina poslat u Američku ambasadu, za dogradnju vrtića „Bambi“ i nadam se da ćemo vrlo brzo moći da informišemo građane i kažemo dobre vesti koje se tiču tog projekta, gde bi dobili dodatnih, možda i 150 mesta. Za mene lično, ovo je najbitniji projekat u mom mandatu, koliko god mandat bude trajao, a toliko mi je to važno, da sa druge strane nisam pomenuo da trenutno u Valjevu niču tri fabrike. Ne postoji grad u Srbiji u kojem se u isto vreme grade tri fabrike. To je 2300 novih radnih mesta i moram da kažem da je to apsolutno šansa za naš budžet, da se iz poreza taksi i naknada, sutra kada te fabrike krenu u punom kapacitetu da rade i kada se zaposle radnici, da se naš budžet napuni, da stignemo budžete nekih gradova koji su slične veličine kao grad Valjevo, a imaju daleko veće budžete“, naglasio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Odbornici lokalnog parlamenta su konstatovali prestanak funkcije sekretara Skupštine grada Valjeva Branke Rosić, zbog podnošenja ostavke, nakon čega je za novog sekretara Skupštine postavljen Mladen Simović, diplomirani pravnik.

Na 24. sednici Skupštne grada izmenjena je odluka o doprinosu za uređivanje građevinskog zemljišta, koja se odnosi na povećanje doprinosa u Turističkom centru Divčibare, usvojene su prve izmene plana komunalne izgradnje, odluka o izradi Plana generalne regulacije za naseljeno mesto Popučke i druga izmena i dopuna plana generalne regulacije “Kolubara, kao i Lokalni plan akcije za decu grada Valjeva za period 2022 – 2027. godine. Razmatrani su i usvojeni izveštaji o realizaciji programa poslovanja komunanih preduzeća “Vodovod“, “Vidrak“, “Toplana“, “Polet“, i preduzeća za upravljanje i korišćenje regionalnog višenamenskog hidrosistema Stubo – Rovni “Kolubara“ za prošlu godinu.

2 comments on “Skupština izglasala prvi rebalans budžeta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.