42 godine od smrti Josipa Broza Tita

Na današnji dan pre 42 godine umro je Josip Broz Tito, doživotni predsednik nekadašnje Jugoslavije. Godinama nakon njegove smrti, na ovaj dan u 15.05h , oglašavala se sirena , a svi gradjani odavali su poštu minutom ćutanja .

Josip Broz Tito (Kumrovec, 7. maj 1892. — Ljubljana, 4. maj 1980.) je bio jugoslovenski komunistički revolucionar, generalni sekretar Saveza komunista Jugoslavije (KPJ/SKJ, 1939—1980) i jugoslovenski državnik, koji je obavljao razne državničke funkcije od 1943. do svoje smrti 1980. godine. Tokom Drugog svetskog rata bio je vođa jugoslovenskih partizana, koji se često smatraju najefikasnijim pokretom otpora u okupiranoj Evropi. Za vreme svoje političke karijere, bio je veoma popularna i cenjena ličnost, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Stekao je veliku međunarodnu slavu kao glavni vođa Pokreta nesvrstanih.

O Titu su napisane brojne knjige , brojni istoričari dali su svoje vidjenje perioda njegove vlasti. I svi se slažu u jednom , a to je da je Josip Broz bio izvesno jedna od najkotroverznijih ličnosti u prošlosti na ovim prostorima. U sećanju I dalje ostaje , Štafeta mladosti koja je prolazila kroz bivše Republike SFRJ , slet za njegov rodjendan , ali I ozbiljna politika neutralnosti. Prava radnika, raskid sa Informbiroom, migracije stanovništva iz sela u grad I fabričke pogone. Neko će reći I da je novac tada nešto vredeo.

Ostaće zabeleženo I da je na današnji dan 4.maja 1980.godine SFRJ stala. Ali I da je njegovoj sahrani 8. Maja prisutvovalo 229 delegacija iz 127 država sa svih pet kontinenata, a čak 122 delegacije imale su status državne delegacije. Ovaj broj državnika nikada više nije zabeležen na sahrani ikom. Televizijski prenos sahrane preuzele su televizijske stanice u više od 40 zemalja sveta.

Čak 42. Godine nakon smrti predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita u javnosti se vodi polemika I traži odgovor na pitanje – Da li se za vreme Tita bolje živeo nego sada? Povremene ankete na ovu temu govore da veliki broj gradjana smatra da je komunistički režim Josipa Broza bio jedini dobar sistem koji je izgradio zemlju nakon Drugog svetskog rata, a radničkoj klasi omogućio bolji život. Ipak, jedan broj gradjana smatra da je sve što je Tito uradio jeste prekomerno zaduživanje koje se dugotrajno odrazilo na samu državu.

Više nema Jugoslavije , u gradjanskom ratu razišle su se nekadašnje Republike , ali kult njegove ličnosti I dalje je vrlo snažan u narodu.

Tito autokrata ili pak političar vizionar , dilema je na koju I se I dalje  iznose oprečni stavovi. Ipak, zahvaljujući međunarodnom ugledu Jugoslavije koji je dobrim delom Titova zasluga, jugoslovenski pasoši bili su jedni od najcenjenijih i s njima se moglo putovati gotovo po celom svetu. Za razliku od ostalih istočnoevropljana, Jugoslovene nije pogađala restriktivna procedura prilikom putovanja u inostranstvo, što je takođe, između ostalog, doprinelo kosmpolitizaciji zemlje.

Sada 42 godine nakon njegove smrti svako ko je živeo u vreme Tita ima različit pogled na to vreme pa I njega samog. Ipak, niko ne može poreći da je Tito zauzeo ogromno mesto u istoriji svih naroda bivše SFRJ I kao takav izvesno će ostati ličnost koja će uvek pobudjivati pažnju I o kojoj će uvek imatti još nešto da se kaže I doda.

Josip Broz Tito boravio je u Valjevu više puta što kao usputnu stanicu do nekih drugih destinacija što ciljanim dolaskom, što u poseti Krušiku .Zabeleženo je da je  1954. bio  na izletu i 1967. godine, jednom je išao na Rajac (1962) i jednom u Robaje (1978).

Ipak , Tito je I počasni gradjanin grada Valjeva 27. aprila 1962. godione, povodom njegovog 70. rođendana.U Valjevu je postojala ulica , ali I Trg Maršala Tita.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.