Izgradjena septička jama iznad vodozahvata

U zaštićenom delu reke Gradac za vaskršnje praznike uz jedan od bespravno izgradjenih objekata dogradjena je i septička jama otvorenog tipa. U ovom delu reke zabranjena je bilo kakva gradnja, a Ekološko društvo Gradac koje je upravljač zaštićenim delom reke ističe da dogradjena jama onog trenutka kada bude u funkciji očito treba fekalije da izliva u reku. „Samo 100 metara iznad vodozahvata pijaće vode Ploče. Tu ne sme ništa da se gradi, a kamoli septičke jame“, rekla je predsednica EKOD Gradac Milica Sredojević.

objekat sa dogradjenom septičkom jamom

„Мi smo kao upravljači dužni da prijavimo svako kršenje ekoloških normi. Za Uskrs smo uočili da je u delu zaštićenog prirodnog dobra napravljena septička jama što je ozbiljno kršenje pravila i ekoloških normi. Septička jama trenutno nije u funkciji , ali je predvidjeno da se fekalije slivaju u Gradac , samo 100 metara iznad vodozahvata Ploče. Dakle samo 100 metara iznad vodozahvata pijaće vode. Po nama nema goreg i većeg prekršaja“, kaže Sredojević.

Inspekcije ne reaguju

Ona ističe da je obuhvat zaštićenog dela reke Gradac od vodozahvata Ploče do sastava Bukovske i reke Zabave. Gradac je svrstan u drugi stepen zaštite što predvidja zabranu gradnje bilo kakvih objekata, divlju seču , septičke jame ili izvodjenje raadova koji mogu ugroziti prirodno dobro.

Milica Sredojević

„Ovu situaciju prijavili smo svim nadležnim službama, inspekcijama. Duboko verujemo da če inspekcijski organi i komunalna policija reagovati po ovom pitanju. Iako u poslednjih par godina ljudi su počeli u ovom delu reke da se ponašaju dosta bahato i bezobrazno. Imali smo dosta bespravnih seča i niko, nijedna nadležna institucija nije reagovala. Mi u zaštićenom delu imamo preko 10 divljih nelegalizovanih objekata koji su izgradjeni bez ijedne dozvole , u delu gde je gradnja najstrože zabranjena . Niko od nadležnih ne reaguje. Imamo iznad Degurića jednu vilu sa septičkom jamom. Gde se te fekalije slivaju? Pa u reku Gradac. Niko ne reaguje“, kaže Milica Sredojević.

Iz Ekološkog društva apeluju na institucije da se konačno pokrenu i počnu da rade svoj posao u skaldu sa zakonom.

Vidri više nema u donjem delu reke 

„Mi imamo najčistiju reku u Srbiji  i to reku u kojoj žive vidre. Ali vidri više u ovom donjem delu gde postoji gradnja nema. One su se povukle iznad u deo zaštićenog dobra od erozivne brane prema Bukovskoj reci. Tamo ih ima puno, a ovde u ovom delu više ne.  Znači tamo gde je čovek umešao svoje prste vidri nema, priroda se povlači. Sledeće godine doći će nam ministarstvo da uzorkuje vodu . Da li ćemo i posle toga moći da kažemo da imamo najčistiju reku u Srbiji? Teško, ako u nju izlivamo kanalizaciju“, objajava Sredojević.

Ona je izrazila nadu da će u slučaju izgradjene septičke jame neko od nadležnih reagovati. Medjutim iskustvo EKOD-a Gradac kada su bespravni objekti u pitanju govori suprotno, inspekcije ne reaguju.

Na pitanje da li postoji mogućnost da reaguju republički organi kad već lokalni to ne rade ona kaže : „Prošle godine kada smo imali divlju seču , lokalne inspekcije nisu htele da reaguju i mi smo morali da se obratimo Zavodu za zaštitu prirode Srbije i oni su poslali opomenu odeljenju za inspekcijske poslove u Valjevu , ali se ništa potom nije desilo. Sada smo ih ponovo kontaktirali i rekli su nam da ukoliko ovde niko ne bude reagovao onda će morati oni da reaguju. Krivo mi je što mi iz Vajeva moramo da tražimo zaštitu od Republike, a imamo institucije na lokalnom nivou koje bi trebalo da rade svoj posao . Ono što sam shvatila za ovo vreme koliko sam predsednik EKOD-a ovde svi svakog znaju, Valjevo nije veliki grad, vlasnici  objekata se znaju sa inspekcijama i tako to ide u krug. Te veze su ključna prepreka. One im omogućavaju da ugrožavaju biljni i životinjski svet i od ove reke neće biti ništa za par godina ako se ovako nastavi“.

reka Gradac kod novoizgradjene jame

Za konkretnu septičku jamu, divlju seču nadležna je komunalna policija, a kad je divlja gradnja u pitanju nadležne su gradske inspekcje i urbanisti.

14 comments on “Izgradjena septička jama iznad vodozahvata

  1. Igramo se zmurke

    Cista glupost i ne proverena informacija.Sledeci put kada ovi nazovite ih „Ekolozi “ izbace da ne kazem sta.
    ..a ne provere tacno i cinjenicno stanje i sirenje dezinformacija , kaljanje ugleda vlasnika parcele bice nam ovako. Doticni „Ekolozi“ da li znate koliko imate septickih jama Iznad ove lokacije, koliko imate nelegalnih objekata iznad ovog kako vi kazete, da li imate nekih desavanja u blizini ovog objekta ili cutite ili se pravite da ne vidite…otvorite oci za sve objekte i parcele…Pomocicu vam ja foktanjem i kacenjem slika na drustvenim mrezama vrlo brzo

    Reply
    1. Gračanin

      @Igramo se zmurke, reklo bi se da s ti vlasnik ovog objekta i da si smislio da septicku jamu praznis u Gradac!!! Šta je ovde neproverena informacija i čista glupost? Prosvetli nas koliko ima septičkih jama iznad ove lokacije i da li je to opravdanje da i ti napraviš još jednu? Nisu te nelegalne objekte dizali dotični ekolozi, kako ih ti nazivaš, nego nesavesna bića poput tebe koja ne vide dalje od svog sitnog interesa. Ekološko društvo Gradac godinama vodi borbu sa bahatim građanima, sa trulom i nesposobnom vlašću, ogrezlom u nerad i korupciju. Jedva čekam tvoje fotke na društvenim mrežama, jer svaki nelegalni objekat je davnih dana popisan, prijavljen, postoje rešenja za rušenje. Jel treba volonteri, ekolozi i građani da ruše po Valjevu, ili za to nadležne inspekcije?! Nemoj se mnogo nadati da će te sačuvati jedna minorna stranka, kao što je POKS kome pripadaš, neće ti tu ni SNS pomoći. Verujem da će Valjevci naći snage da odbrane reku Gradac od takvih kao što si ti i da će naterati gradsku vlast da nešto preduzme!!! A vi građani, dobro razmislite kada glasate za neke političke amatere koji se kriju iza nekih zvučnih desničarskih ideja, poput POKS-a, Dveri, Dosta je bilo, Zavetnika i sličnih. Uglavnom iza njih stoje male interesne grupe koje gledaju samo svoje gu*ice, nesvesne koliku štetu čine svom gradu i državi!

      Reply
      1. Vodoinstalater Alexandar Djukic

        Ovoliko gneva prema pojedincu i strankama desnice može ispaliti samo nervno labilna osoba. Mason u pokušaju sličan Ćirku Sojicevom ostrašćen u svom gnevu prema svakom živom biću pokazuje svoje labilno stanje svaki dan. Čovek koji je jedva završio srednju školu i mlatara sa dva padeža, vasceli život drži lekcije, ništa ne postigavši u životu, osim da posvađa dva oka u glavi. Njemu je posvećena pesma Riblje čorbe – Dva dinara druže!

        Reply
      2. Bazenčić

        Samo vi (ekolozi) nemojte pricati o politici molimo vas.Nisam vlasnik objekta nikada bio kao ni sada. Znate vi vrlo dobro o cemu ja pricam kao i mi mestani koji zivimo bas tu. ZNAMO I OD KOGA je potekla i ova neproverena informacija a doticna predsednica brze bolje u medije i …..i sada ce te dobiti demant kakav zasluzujete i kakav vam prilici. Da bi ste komentarisali neciji rad prvo proverite sve inf pa onda u javnost, a ne kao sto ste se sada izelteli i izlupetali po obicaju al navikli smo na to od vas…Slike ce videti svi kao i vi pa ocekujemo reakcije.Treba da se bavite ekologijom a ne pogresnim politickim dojavama koje nemaju veze sa zivotom. Izneli ste toliko neistina medijima da to prevazilazi sve mere i granice…Za sve to ce ici demant pa tuzba.

        Reply
  2. Pera

    Lepo tog koji je napravio septicku privesti, krivična prijava pa u zatvor i debelu kaznu, a pre toga da ukloni jamu. Zna se i ko je vlasnik objekta i da se bavi prodajom nekretnina. Ovo je sramota ako dozvole tu da se bilo šta gradi i radi. Branićemo Gradac i neka se ne zavaravaju da će to proći sto su naumili.

    Reply
  3. Mirjana Radovanović

    Straaaaašnoooo ! Zašto mi građani plaćamo te lezileboviće , koji rasprodaju državnu imovinu , uostalom i našu ??? Čemu nam oni služe ? Rođena sam u ovom divnom gradu , te je meni kao običnom građaninu jasno , da se samo promenom sistema može sve povratiti u normalne tokove . Tužno je do neba .

    Reply
  4. Tomić septičar

    Ovo je čedo našeg odbornika Miroslava Mikija Tomica koji podržava našeg kralja. Samo bahato!

    Reply
    1. Жиле

      Колико пратим ниједну једину реч није проговорио у Скупштини, ево скоро две године.

      Reply
  5. Kako?????????

    A zašto niko ne reaguje na ogradu oko nekada gradskoga kupališta Anata,koje je ograđujemo i napravljeno privatno kupalište sa Marinom,vikendicama I naravno septickom Jamom

    Reply
  6. сељак са планине

    ПИТАЊЕ ЗА КАТАСТАР, КО СУ ВЛАСНИЦИ ПАРЦЕЛА УЗ РЕКУ ГРАДАЦ?
    ПИТАЊЕ ЗА ГРАД ВАЉЕВО, УРБАНИСТИЧКИ УСЛОВИ?
    ПИТАЊЕ ЗА ГРАД ВАЉЕВО ГДЕ СУ ИНСПЕКЦИЈЕ?

    Reply
  7. Samo Beton

    Teško je zamisliti da će „ekolozi“ da tuže sami sebe ali, ipak bi valjalo da krenu od njihovog objekta na Šarenom platnu. Poljski toalet iz koga svi sadržaji idu u reku i naravno, kuhinje. Šta mislite kuda sve to začinjeno deterdžentima ide?

    Reply
  8. Idiot

    Na osnovu fotografije stambenog objekta evidentno je da je isti neupotrevljiiv za stanovanje izuzev ako niste slepi mis , pa bih pitao ko puni tu septicku jamu iz nezavrsenog objekta u kome niko ne zivi…mislim da je logicno pitanje

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.