Dr Zorica Jocić: Vređanjem do jeftinih političkih poena

Nakon dopisa koji je medijima uputio Djordje Pavlović, a koji je, kako je naveo, upućen ministarstvu prosvete, saopštenje za javnost izdala je dr Zorica Jocić. Saopštenje Zorice Jocić prenosimo u celosti:

„U više navrata na konferenciji za novinare i sa saopštenjima Đorđe Pavlović, šef nepostojeće odborničke grupe Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, pokušao je da obmane javnost i u izbornoj kampanji prikupi najjeftinije moguće političke poene iznoseći laži, klevete i vređajući me kao predsednicu Komisije za dodelu nagrade grada Valjeva, rukovodioca Školske uprave, državnog službenika i ženu. Kao odbornik Skupštine grada Valjeva i pravnik, on zna šta su ovlašćenja i ograničenja Komisije za dodelu nagrade grada Valjeva i predsednika te Komisije, kao i činjenicu da odluku o dodeli nagrade donosi Skupština, a ne Komisija, ali uprkos tome danima unazad pokušava da me okrivi, omalovaži, diskredituje i uruši mi ugled i čast.

Komisija za dodelu nagrade grada Valjeva je kolektivno telo sastavljeno od 11 članova uključujući i predsednika Komisije. Od tih 11 članova, 3 su odbornika, a 8 su stručnjaci iz različitih oblasti. Zadatak Komisije je da prikupi predloge građana, sistematizuje ih i utvrdi predloge iz zadatih oblasti koji se predstavljaju Skupštini grada Valjeva. Komisija raspolaže isključivo predlozima građana sa obrazloženjima u pisanoj formi i nema mogućnost provere bilo kakvih pravnih procesa. Sve odluke Komisija donosi većinom glasova od ukupnog broja članova i nema novčanu naknadu za svoj rad. Predsednik Komisije je samo prvi među jednakim članovima i njegov glas se računa kao i glas svakog drugog člana.

Odluku o dodeljivanju nagrade donosi Skupština grada koja broji 51. odbornika vlasti i opozicije. To Pavlović svakako zna, ali naravno ne preuzima nikakvu odgovornost za svoj postupak glasanja za dobitnika nagrade grada u oblasti poljoprivrede. Kao odbornik koji je u propisanom roku dobio materijal, da je bio odgovoran i da je hteo da opravda novac koji od grada Valjeva dobija kao odborničku naknadu, svakako bi bar pročitao materijal i izneo eventualne zamerke po pitanju kandidata iz oblasti poljoprivrede. Suprotno tome, vrlo smišljeno „junačina“ Pavlović se odlučio da jeftine političke poene u izbornoj kampanji prikuplja vređajući me najpogrdnijim i prikriveno mizoginim rečima. Ta vređanja su u poslednjem saopštenju otišla toliko daleko da se drznuo da napada moje radno mesto tvrdeći da je došlo do moralnog i profesionalnog sunovrata i da sam perfidno prikrivala informacije da se protiv jednog dobitnika nagrade grada vodi krivični postupak. U vezi sa tim optužbama, odgovorno tvrdim da su sve to najobičnije isfabrikovane klevete i laži Đorđa Pavlovića čiji motivi su ogoljeni i kreću se od propalog pokušaja da se ispolitizuje, diskredituje i potpuno uništi tradicija dodele nagrade grada najistaknutijim i najzaslužnijim pojedincima i grupama, do pokušaja da se mojom satanizacijom obmane javnost i dobije bar neki politički poen u izbornoj kampanji. Kao najviši zakonodavni organ, Skupština grada donosi odluke, usvaja ili menja zaključke, a ne Komisija. S obzirom na tu činjenicu, članovi Komisije su internom razmenom i dogovorom, bez neposrednog sastanka, podržali Saopštenje koje sam potpisala kao predsednik Komisije za dodelu nagrade i koje sadrži analizu i objašnjenje procedure i načina odlučivanja Komisije. I tu činjenicu Pavlović takođe prikriva, optužujući me da članovi Komisije nisu znali ništa o Saopštenju, što je još jedna njegova izmišljotina i smicalica.

Na sve navedeno, u poslednjem saopštenju, ničim izazvan i bez ikakvog osnova, Pavlović me vređa kao rukovodioca Školske uprave i državnog službenika, a time napada i na Republiku Srbiju koja je poslodavac državnim službenicima. Školska uprava Valjevo, čiji sam rukovodilac, nije samo jedna od najvećih, već je i jedna od najodgovornijih Školskih uprava u Srbiji. Kvalitet rada zaposlenih i rukovodioca Školske uprave svakako ne može procenjivati Đorđe Pavlović o čijoj kompetentnosti se može diskutovati čak i u oblasti prava i pravde koja pripada njegovom formalnom obrazovanju. Naime, u svim pomenutim obraćanjima on se ni jednom nije bavio pravnom osnovom pitanja koja problematizuje, nije ni pomenuo razliku u pravima između okrivljenih i osuđenih lica, niti je dao bilo kakav pravni predlog za eventualnu dopunu Odluke o dodeli nagrade grada Valjeva, već se fokusirao na besramno vređanje, etiketiranje i lažno moralisanje, što čini upitnim njegove pravne kompetencije. Kao pravnik morao je i da zna da Zakon o državnim službenicima u članu 7. zabranjuje uskraćivanje državnog službenika u njegovim pravima ili dužnostima, posebno zbog rasne, verske, polne, nacionalne ili političke pripadnosti ili zbog nekog drugog ličnog svojstva. Možda je ovo i znao, ali je iz svoje prevelike i očajne želje za vlašću, izabrao da bahato napada mene kao rukovodioca i državnog službenika.

Na osnovu svega napred navedenog prepuštam javnosti da se odredi oko sledećih upitnih formulacija:

  • Da li je za svaku osudu optuživati nekoga za moralni i profesionalni sunovrat, a pri tome držati političke konferencije za medije van radnog mesta i u sred radnog vremena?
  • Da li je za svaku osudu podržati i glasati u gradskoj Skupštini za neki predlog, a zatim kriviti drugu osobu za vlastiti postupak?
  • Da li je za svaku osudu vređanje osobe koja u okviru gradske Komisije bez novčane ili bilo kakve druge naknade zajedno sa drugim članovima pomaže gradu, a pri tome uzimati odborničku novčanu naknadu od grada i ne prihvatati odgovornost za svoje lične propuste?
  • Da li je za svaku osudu kada pravnik uporno izbegava jezik prava i pravde, a koristi jezik vređanja, lažnog moralisanja i obmanjivanja?
  • Ako je mizoginija oblik paranoidne fiksacije vezane za stvar koja je ujedno predmet pozitivnih i negativnih pristupa i emocija i ako se manifestuje na različite načine, što uključuje i vređanje ženskog pola, da li je za svaku osudu kada ničim izazvana osoba muškog pola vređa, etiketira i okrivljuje u dužem vremenskom periodu osobu ženskog pola?

U vezi sa uvredama i napadima Đorđa Pavlovića neću se više oglašavati u javnosti. Za sve izrečene i eventualne buduće klevete, laži i povrede časti i ugleda obratiću se nadležnim institucijama uključujući i pravosudne organe.

Dr Zorica Jocić“

15 comments on “Dr Zorica Jocić: Vređanjem do jeftinih političkih poena

  1. Obavešten

    Učiteljica doktorica je takođe bila kadar tih istih od kojih se brani!
    Za dr mr učiteljicu može i neki šanel, neka mona, neki gues i sl… svi sve znaju… Zato im i jeste ovakva „pobeda“ u Va. Pitanje za istu damu, da li se u prosveti u Va može zaposliti donošenjem CV u školu?!

    Reply
      1. M. G.

        Pa socijalisti su upropastili prosvetu. Njihovi su ministri godinama i gde god su oni, tu je zlo.

        Reply
      2. Јоца

        Vrtic krije konkurse kao zmija noge. Sladje im je da zaposle doskolovanu spremacicu nego skolovanog vaspitaca.

        Reply
    1. Mrgud

      Evo ja ću da Vam kažem. Ne može se zaposliti donošenjem CV. Znam iz ličnog iskustva sa dotičnom. Arogantna, bez pravog obrazovanja, karijerista. Promena stranki inicirana isključivo ličnim interesima.

      Reply
  2. Joca

    Nema šta da se diskutuje o Pavlovićevoj kompetentnosti. Čim on bez partije nije posao mogao da nadje nego šta nego kompetentan.

    Reply
    1. Kosta

      On bez partije nije sposoban ni nos da obrise. Na drzavnim jaslicama je od kad je progledao i zato je sad nesrecan, sve mu to nedostaje.

      Reply
  3. Uki

    Pavlovic je jadan decko i propao je politicki, niko ga ne ferma ni pet posto i trazi svaku sansu da se oglasi u javnosti i tako leci komplekse.

    Reply
  4. Bobili

    Paclovic je nebitan lik. Nemojte da se bavite njim Zorice, on nine vas nivo, on je mizeran.

    Reply
  5. Ha ha

    Pavlovic da je neki pravnik znao bi da je nezakonito postavljen za direktora Vodovoda.

    Reply
  6. Tehnicka skola Valjevo

    Ja bih se doktorka sad lepo pozalio na Pavlovica svojim pajtosima sto jezde po Valjevu u dzipovima sa zatamljenim staklima, pa da ga oni lepo preslisaju i zavrnu mu ruku kao sto to onomad ucinise i jednom direktoru srednje strucne skole kada se drznu da vam oponira.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.