U planu licenciranje još gerontodomaćica

Centar za socijalni rad u ovoj godini planira licenciranje više lica na poslovima gerontodomaćica . Namera Centra koju je podržala i Skupština grada je da omogući rad gerontodomaćica na selu.

Počev od 1.jula 2007.godine Centar za socijalni rad “Kolubara“ u Valjevu  pruža uslugu pomoći u kući, a od februara 2017.godine za pružanje ove usluge Centar je dobio licencu na period od šest godina. Usluga pomoći u kući za odrasla i stara lica sada se pruža u okviru Službe pomoći u kući kao posebne organizacione jedinice, a u toku 2022.godine nastojaće se da se pružanje ove usluge dalje razvije i unapredi, kao i da se poveća broj korisnika ove usluge. Na pružanju usluge je trenutno angažovano pet gerontodomaćica, od kojih se tri nalaze u radnom odnosu na određeno vreme, a pružanje usluge organizuje koordinator-stručni radnik. U skladu sa Strategijom socijalne zaštite grada Valjeva 2018-2022 Centar za socijalni rad će inicirati proširenje pružanja usluge na seosko područje grada Valjeva.

Koliko je poznato 2016. godine Grad Valjevo i Udruženje Caritas omogućili su i realizovali licenciranje 20 osoba za poslove gerontodomaćica . Kako je tada najavljeno ideja je bila da one rade na selu. Ipak , grad nikada najavljenu aktivnost na selu nije realizovao, a najveći broj licenciranih osoba u medjuvremenu našao je druga zaposlenja .

Obeležje valjevskih sela poslednjih godina sve više su staračka domaćinstva. Mnoga od njih su i samačka , a realizacija Out rich projekta u saradnji sa valjevskim Centrom za socijalni rad otkrila je čak 79 osoba koja su u najvećoj meri bila i van sistema materijalnog obeznedjenja, mnogi od njih bez ličnih dokumenata, a gotovo svi bez pomoći trećeg lica.

„Trenutno se radi mapiranje sela kako bismo precizirali kojim licima , odnosno kom broju lica na selu je neophodna pomoć u kući. Namera je da licenciranje obuhvati žene koje već žive na selu, a zainteresovane su za ovaj oblik angažovanja. Time bismo smanjili i troškove putovanja, a sama usluga bila bi efikasnija“, kaže direktorka Centra za Socijalni rad Katarina Milićević.

Kako se moglo čuti na sednici Skupštine Centar za socijalni rad u toku 2022 godine planira uspostavljanje i razvoj porodičnog smeštaja za odrasla i stara lica, imajući u vidu da za određeni broj korisnika kojima je neophodno zbrinjavanje, smeštaj u ustanovu socijalne zaštite nije adekvatno rešenje.

 

4 comments on “U planu licenciranje još gerontodomaćica

 1. Dragan

  Bravo za direktorku. Veoma sposobna zena koja je u stanju da nam obezbedi mnogo romskih glasova kad zatreba

  Reply
 2. KOSA

  E baš lepa priča kao i uvek pred izbore,u praksi …pa baš ne brinu mnogo ni o deci a kamoli odraslima.Ni u gradu a u selu nikad.Ovo je zvaka.

  Reply
 3. Колега

  Промашена циљна група. Оваквих жена нема много. То су углавном оне које су остале саме у домаћинствима и које се не баве пољопривредом чак ни за своје потребе. Уз то треба да су спремне за учење и усавршавање и да долазе сваки дан у град на обуку ако имају сопствени превоз и ако постоји аутобус. Овај посао је изузетно тежак и одговаран и многе жене током обуке се предомисле и одустану. Мени се чини да се неко пред изборе сетио жена са села, па хајде да се нешто понуди и за њих.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.