Prelazak Toplane na komprimovani gas smanjuje aerozagadjenje

Priključenje kasarne “Živojin Mišić” I OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović” prioriteti su na kojima trenutno radi gradska Toplana. U prošloj godini na vrelovodnu mrežu priključeni su poslovno – stambeni objekati u Karađorđevoj ulici, „Istorijski arhiv“, „Zavod za javno zdravlje“   i „Nacionalna služba za zapošljavanje.

U cilju smanjenja aerozagadjenja u prošloj godini Grad Valjevo i Ministarstvo zaštite životne sredine su obezbedili sredstva za kompletnu zamenu kotlova u gradskoj “Toplani” i na proširenju toplovodne mreže izgradnjom vrelovoda „Železnička“ u dužini od 850 metara.

„Od većih remontnih aktivnosti, u 2021. godini je izvršena zamena utilizatora na kotlu od 30MW i nabavka i ugrdanja frekventnog regulatora. Što se tiče investicionih aktivnosti, priključen je vrelovod za objekat Karađorđeva 165-167, urađena je projektna dokumentacija za priključne toplovoda u Suvoborskoj ulici za priključivanje objekata OŠ “Vladika Nikolaj Velimirović“, obdaništa „Vidra“, objekat „Pošte“, galerija “Trnavac“ i stambene zgrade u Suvoborska ulici. Na osnovu detaljnog urbanističkog plana, u novembru 2021. dozvoljena je izgradnja gasne kontejnerske kotlarnice na KP 9298/4. Takođe, urađena je projektna dokumentacija za kasarnu „Vojvoda Živojin Mišić“ koja je započeta u toku 2021. godine. Međutim, „Srbijavode“ nisu dale saglasnost na idejno rešenje prelaska vrelovoda preko reke Ljubostinje, zbog toga  što je na tom mestu neuređeno korito, morao je da se pokrene postupak za izmenu lokacijskih uslova“, navodi Janko Gagić, direktor JKP „Toplana“ Valjevo.

Rekonstrukcija kotla od 50 MW na komprimovani gas, po rečima direktora Toplane, smanjiće emisiju štetnih gasova , a izgradjeni cevovod u Železničkoj ulici omogućio je priključenje za objekte „Istorijski arhiv“, Zavod za javno zdravlje“ i „Nacionalnu službu za zapošljavanje.

Gagić dodajee da je JKP „Toplana-Valjevo“ je već preduzela i prve korake ka početku obavljanja dimničarskih usluga. “U toku 2021. godine formirana je služba dimničara. Izvršen je prijem dimničara, sprovedena je obuka, nabavljena oprema za dimničarske usluge i nabavljen je servisni auto za dimničarsku službu. Obnovljen je i deo kompjuterske opreme koja je bila u slošem stanju, nabavljeni su serveri, računari i štampači, uveden je optički internet i u toku je rekonstrukcija mrežne instalacije”, kaže Gagić.

 

1 comment on “Prelazak Toplane na komprimovani gas smanjuje aerozagadjenje

  1. Idemo Mili

    A jeste problem iz dvorista Ekonomske skole sa tog pravca toplovoda povezati kasarnu i iz kasarne krenuti u toplifikaciju Brdjana, a od bolnice toplifikaciju V puka. Idete u Suvoborsku, nemoj ni jednu dozvolu da izdajete ako nema prikljucak na toplanu!
    Idemo ka Uzickoj, prosto, besplatan prikljucak za gradjane, svaki dom daje minimum 1000E za grejanje godisnje podelite im to na 12 meseci pa nek uplacuju Toplani.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.