IZBORI 2022/Lokalni front: Čerupanje Krušika dovelo i do otimanja stanova gradjanima

IZBORI 2022

Kampanja za predstojeće izbore koalicije Moramo čiji je Lokalni front sastavni deo počela je u Gornjim Nedeljicama . Na prvoj konferenciji za medije u Valjevu , Lokalni front osvrnuo se na dešavanja u HK Krušik proteklih godina . Po rečima kandidata za poslanike Lokalnog fronta , račun HK Krušik u blokadi je već pet godina .

Kandidat za poslanika Lokalnog fronta Ljubomir Radović podsetio je naajpre da je Lokalni front godinama unazad upozoravao na loše rukovodjenje i sve lošije poslovanje ove fabrike.

„Na jedan od očitijih primera čerupanja „Krušika“ upozorio je i hrabri Aleksandar Obradović. Znamo da u državi čiji je predsednik postao počasni građanin Valjeva zbog tobožnjih „zasluga“ u vladavini prava njegov slučaj još nije razrešen pred sudom. Podsećamo da su prvi ljudi grada, najpre Stanko Terzić, a potom i Slobodan Gvozdenović, svojim potpisima na štetnim ugovorima olakšali gradski budžet za tričavih 825 miliona dinara. To je bio iznos koji je „Krušik“ dugovao gradu po raznim osnovima. Umesto da bude naplaćen, ova suma je čarobnim štapićem pretvorena u akcije grada u kapitalu „Krušika“ od kojih građani neće nikada videti nikakve koristi. Gradski oci, štaviše, ne usuđuju se da delegiraju ni svog predstavnika u skupštinu akcionara „Krušika“ kako bi brinuo o imovini građana Valjeva. Gradska javna preduzeća, „Vodovod“ na primer, izgleda ne smeju ni da pitaju kada će biti naplaćeno aktuelni dugovi „Krušika“ reda veličine stotinak miliona dinara“, rekao je Radović.

On kaže i da nemaju svi poverioci  „Krušika“ ovoliko razumevanja za probleme „regionalnog lidera“ koji još uvek strpljivo čeka desetine miliona evra obećanih od Aleksandra Vučića u martu pretprošle godine.

Primer za ovaj navod iznela je kandidat za poslanika Jasminka Nedeljković rekavši da je primer za to preduzeće „Input“ d.o.o. sa adresom na autoputu za Novi Sad, koje je po njenim rečima, postiglo je na Privrednom sudu poravnanje kojim se tuženi „Krušik“ obavezuje da ovoj bratskoj firmi isplati iznos od 137 miliona 626 hiljada dinara, uvećan za troškove izvršnog postupka od 530 hiljada dinara i za troškove parničnog postupka od 214 hiljada dinara.

„Zanimljiv je način na koji će javni izvršitelj Dragana Stojkov iz Beograda naplatiti dug od valjevskog giganta među dužnicima u prinudnoj naplati.  Kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije, računi „Krušika“ blokirani su za iznos od  gotovo dve milijarde, a ta blokada traje preko 1800 dana, bolje rečeno skoro punih pet godina“, rekla je Nedeljković.

Lokalni front Valjevo upozorio je  sugrađane koji su „Krušikove“ stanove otkupili, kako kažu,  u velikoj SPS-rasprodaji društvene svojine devedesetih godina prošlog veka, a koji zbog nečega nisu dovršili postupak prenosa ovih stanova na ime svoje ime.

„ Kako se ovi stanovi još uvek vode kao imovina „Krušika“,  javni izvršitelj je svojim zaključkom od 11. februara ove godine zadužio sudskog veštaka da utvrdi tržišnu vrednost nepokretnosti u svojini HK „Krušik“. Lokalni front poseduje spisak od osam valjevskih stanova u koje će sudski veštak ulaziti na dan 11. marta između 10 i 15,15. Oni se nalaze u Pasterovoj ulici, Naselju Peti puk, Sinđelićevoj, Karađorđevoj i Ulici vojvode Mišića. Nadamo se da će ovo upozorenje biti dovoljno da građani koji bi 11. marta mogli ostati bez jednom već otkupljenog stana što pre dovrše, ili bar započnu, postupak prenosa ovih nekretnina. Ukoliko im je potrebna  pomoć, mogu se obratiti i direktno Lokalnom frontu, svake večeri između 18 i 20 sati u našim prostorijama, Dr.Pantića 37“, rekla je Nedeljković.

 

6 comments on “IZBORI 2022/Lokalni front: Čerupanje Krušika dovelo i do otimanja stanova gradjanima

 1. POPare

  Da li imate neki dil sa sindikatima Krušika kad ne smete da ih pomenete?
  Ne smeta vam jalovost njihove navodne borbe za prava radnika?
  Hvalite se da ste levičari, a nigde kritike sindikata koji treba da budu temelj vase borbe!
  Slucajno!? Ne verujem!

  Reply
  1. Radnik po ugovoru

   Treba smeniti tehnologa za krastavce iz Raucha direktora Krušika Jovanku koja je sa svojim bratom učestvovala u rasturanju firme i sve sindikalce

   Reply
  2. Sladjana

   Ma kakav dil sa sindikatima. Svi znaju od Tita pa na ovamo da sindikati nisu stitili interese radnika. Problem Krusika su dugovi.Krajnje je vreme da gradjani dignu glas i prestanu da daju pare u prazno bure bez dna. Krusik, a i druga drzavna preduzeca koja su rupa bez dna i sluze kao protocni bojler za presipanje narodnih para u privatne dzepove. Dugovi Krusika su mnogo veci nego sto se vidi u APR-u, Voda Struja, otpremnine radnicima za penziju, Jubilarne nagrade. Dugovi dobavljacima vidljivi i oni drugi koji zbog PDV-a nisu fakturisani. A rukovodstvo bavi se trivijalnim stvarima, a cime bi se i bavili, kakav uspeh imaju oni iza sebe da bi rukovodili bilo cime, a ne ovako slozenim sistemom kakav je Krusik.

   Reply
 2. sin anarhije

  Kad bi se sad jurilo poreklo imovine prostih radnika krusika sa osnovnom , pola kolubare 2 bi bilo oduzeto … a tako je propala drzava , tako je propala fabrika , a sad ce je evropski rat i zvanicno pokopati , kad stane bilo kakav njen izvoz , a to je samo jedna od tacaka zbog koje veliki vodj ne spava ni danju ni nocu ….

  Reply
 3. економиста

  Dragi moji, pravo pitanje je, kako se deli plata u Krušiku, ako je već račun u blokadi? To je vrlo teško krivično delo i za odgovorno lice i za banke koje preuzimaju naloge za plaćanje……
  Hajdemo da gledamo formalnu priču, ako želimo da budemo uređena država……

  Znam da je teško, da radnici očekuju platu za svoj rad, ali i za te pare što se duguju, neki drugi radnici negde, isto očekuju svoj dohodak.
  A zakon je vrlo jednostavan, ako ima ko da ga primeni

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.