Profesori sa beogradskog i novosadskog univerziteta održali obuku u Mionici na temu prevencije bujičnih poplava i zaštite od erozije

Opština Mionica u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, Poljoprivrednim fakultetom u Novom Sadu i Institutom za šumarstvo organizovala je obuku na temu prevencije bujičnih poplava i erozije zemljišta. Profesori sa beogradskog i novosadskog univerziteta govorili su o institucionalnom organizovanju odbrane od poplava, kao i ulozi lokalnih zajednica u upravljanju rizikom od bujičnih poplava i zaštiti zemljišta od erozije. Obuka je održana u okviru  SETOF projekta koji je sufinansiran sredstvima Evropske unije u okviru ERASMUS+, a koji se odnosi na na razvoj kurikuluma na univerzitetima država Zapadnog balkana u oblasti zaštite od erozije i prevencije bujičnih poplava.

Obuci je prisustvovao i predsednik opštine Mionica Boban Janković koji je istakao da je za Mionicu bitna tema prevencije bujičnih poplava jer vodotokovi na teritoriji opštine imaju bujični karakter.

– Veoma je važno da se govori o poplavama i metodama pomoću kojih možemo preventivno da delujemo i da ublažimo posledice. Opština Mionica se ranijih godina susretala sa ovim problemima i zato je potrebno da sarađujemo sa stručnjacima iz ove oblasti, pronalazimo rešenja i zaštitimo naše građane i materijalnu imovinu. Upravo zbog toga, opremićemo jedinicu civilne zaštite koja će biti spremna da deluje u kriznim momentima, a opština će u narednom periodu raditi na projektima regulacije vodotokova kako bismo povećali stepen zaštite od poplava i erozije – rekao je Janković.

Glavni cilj projekta ogleda se u razvoju i unapređenju nastavnih planova i programa u visokoškolskim ustanova za obrazovanje stručnjaka koji će rešavati probleme kontrole erozije zemljišta i zaštite od bujičnih poplava na zapadnom Balkanu. U skladu sa tim, ove školske godine više od 20 studenata upisalo je zajednički master program akademskih studija erozija zemljišta i prevencija od bujičnih poplava koji realizuju Univerzitet u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Projekat okuplja visokoškolske i stručne ustanove iz oblasti erozije zemljišta i bujičnih poplava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Austrije, Severne Makedonije, Bugarske i Italije. Dodatne informacije o samom projektu dostupne su na sajtu https://www.setof.org/.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.