Danas počinje probni završni ispit za osnovce

Danas i sutra biće održan probni završni ispit za učenike osmih razreda osnovnih škola . U prvi razred ove godine u Valjevu će krenuti 751 dete.

Probni završni ispit nije novina za djake , a na njemu učenici mogu proveriti svoje znanje i adekvatno se pripremiti za pravu Malu maturu. Pravila prilikom polaganja probnog ispita biće ista kao i na samom  završnom ispitu kako bi učenici stekli uvid u sam tok realnog završnog ispita.

„Učenici će prvog dana od 13h polagati test iz matematike , a zatim u subotu od 9 h ujutru polagaće srpski jezik , a od 11.30h kombinovani test.  Probni završni ispit je verna simulacija završnog ispita . Cilj je da učenici vide koliko znaju i koliko su savladali gradivo jer nakon toga preostaje još tri meseca da se adekvatno pripreme. Škole će rezultate probnog završnog ispita koristiti i u pripremnoj nastavi za završni ispit. Obaveza škola je da imaju po dva časa dnevno, deset dana pre završnog ispita , nastavu iz predmeta koji se polažu na završnim ispitima“, kaže načelnica ŠU Zorica Jocić.

U Valjevu će ove godine 714 učenika osmog razreda polagati završni ispit , a probni testovi već su stigli u škole . Probni tstovi polagaće se pod poznatim uslovima uz dežurstvo nastavnika, grupe po 15 učenika u učionicama, obavezan razmak izmedju učenika , pri čemu u klupi može sedeti samo jedan učenik, a same klupe su numerisane . Testovi će biti  , kako kaže Jocić, pregledani u školama, odnosno neće biti skeniranja za razliku od pravog završnog testa.

„U Valjevo je na dan dolaska testova stigla i oprema za Skening centar , a u pitanju su skeneri najnovije generacije i lap topovi . Sada se ne skenira, obuka kolega koji će raditi u Skening centru biće obavljena početkom juna dok se završni ispiti održavaju 27., 28. i 29. juna.“, najavila je Jocić.

Od ponedeljka već je počela prijava putem E- uprave dece za upis   u prvi razred . Roditelji ovoga puta ne moraju dokumentaciju donositi u škole već će škole dokumenta koja su potrebna za upis same preuzeti. „Svaka škola će upisati decu sa svog područja, a naravno moguće je da roditelji zatraže upis deteta u neku drugu školu. Upis deteta u tom slučaju moguć je ukoliko željena škola raspolaže dovoljnim kadrovskim i prostornim kapacitetima. Upis dece sada je moguć uz korišćenje E uprave, ali svaki roditelj koji ne želi da koristi tu mogućnost može  doći u školu i tada će za njega lice koje je zaduženo za te poslove obaviti taj upis. Takodje ukoliko se roditelji odluče da dete na lekarski pregled vode u neku privatnu zdravstvenu ustanovu to mogu učiniti , ali u tom slučaju moraju sami doneti u papirnom obliku tu potvrdu. Svi oni koji se za lekarski odluče u državnoj ustanovi ne moraju donositi ništa jer će škole preuzeti potvrde elektronski,“oobjašnjava načelnica ŠU.

U Valjevu će u septembru u prvi razred krenuti 751 učenik što je za tri manje od prošle godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.